The Pond Library

Vraag en Antwoord

Moerasfilter voorfi...
 




Moerasfilter voorfilteren ?

14 Berichten
6 Gebruikers
0 Reactions
6,165 Bekeken
Wernie
(@wernie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Ik ben sinds een paar weken opgestart met een moerasfilter bestaande uit lavasubstraat. Deze loopt over naar de eigenlijke vijver. Het vijverwater wordt onderaan in de bak gepompt met drainagebuis.

Op de filter staan dan natuurlijk weer planten....je weet wel.

Er zitten nog géén vissen in, hoofdzakelijk zullen dit in de toekomst planten worden, met hier en daar een beestje tussen..

Mijn vraag is nu, moet er géén grof vuil filter voor de aanvoer van de moerasfilter staan om zwerfvuil en dergelijke uit het water te filteren ? Ik denk hier aan een bak met harde borstels in of zo. Dit zou moeten voorkomen dat er teveel vuiligheid in de filter terechtkomt die uiteindelijk zal dichtslibben.

Is er iemand zijn moerasfilter laat 'voorfilteren' en hoe ?
Hoe draineer je hem dan, praktisch gezien...

Thanks, als de foto's er zijn krijg je ze !


   
Citeren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi Wernie,

Je haalt hier zowat het belangrijkste punt aan voor het goed (blijven) functioneren van een moerasfilter in deze opstelling. Zo'n drainagebuis heeft redelijk fijne gleufjes en draadalgen of vuil opgepompt en rechtstreeks hier naartoe geleidt zullen na verloop van tijd onherroepelijk voor verstopping zorgen. In deze opstelling (ik herhaal voor de duidelijkheid) is een voorfilter dus zeker aan te raden!
Wat is nu een goed voorfliter dat toegepast kan worden? Een drukfilter lijkt zeker een goede keuze, doch kan wel arbeidsintensief worden bij zware belasting. Persoonlijk zou ik de zak met aktief kool (die er meestal bij zit) vervangen door watten of ander mechanisch medium zoals mousse indien je voor dit filter kiest.
Een andere mogelijkheid is een aansluiting op een zeef als dat technisch haalbaar is. Je zal er denk ik beduidend minder werk aan overhouden maar het kost wel nogal wat.
Borstels zijn naar mijn mening van weinig waarde als voorfilter zeker in dit geval.

Zelf maak ik gebruik van een zelfbouw drukfilter met mousse en watten ingebouwd in het moeras (het water staat in en buiten het filter op hetzelfde niveau). Af en toe haal ik de filtermedia er uit (bvb bij schoonmaak) en pomp ik water uit het filter zodat het moeras gespoeld wordt (tegengestelde stromingsrichting). De bijkomende spoelfunctie van de commerciele apparaten is zeker een pluspunt dat ik jammer genoeg niet heb.

succes,
mvg, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
Wernie
(@wernie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Hallo Timpie,
Bedankt voor je antwoord, ik vermoedde inderdaad wel dat er nog een voorfilter nodig was. Bedoel je met drukfilter een filter die wordt afgesloten en waar het water dus onder druk wordt doorgepompt ? (en er dus onder druk weer uitkomt ? ).
Heb je een voorbeeldje van jouw filter (of vijver) ? Misschien wel een foto... Alle goede ideeen helpen immers !

gr.W


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi Wernie,

Tegenwoordig zijn er heel wat drukfilters in de handel.. kijk voor wat info anders een op de website van oase ( http://www.oase-pumpen.com/ ) of velda ( http://www.velda.nl ); er zijn nog andere merken die dit in hun gamma hebben. Als je goed oplet vindt je modellen met of zonder UV en/of verwarmingselement. In zo'n drukfilter blijft uiteindelijk geen lucht meer zodat het water vanaf hier ook nog naar een hoger gelegen moeras kan geleidt worden. Lijkt mij wel een goede oplossing te zijn in jouw geval omdat je moeilijk heel het moeras nog kan aanpassen..

Ik weet niet of ik mijn zelfbouw ook echt drukfilter mag noemen.. eens de filtermedia begint dicht te slibben (en dus vervangen of gespoeld moet worden) wel, maar anders is het eigenlijk gewoon een voorfilter ruimte vanwaar het water naar de onderkant van het moeras geleid wordt. In dit voorfilter zit van boven naar onder mousse, waten en bioballen (dit om het gat naar de drainagepijpen niet te laten verstoppen).

Ik heb hier een foto bij gezet zodat je je een beter beeld kan vormen

mvg, Timpie

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiteren
FILIP
(@filip)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 59
 

hoi Ernie, Timpie e.a,

ik vraag me wel af waarom iedereen perse het vuile water langs onder het moerasgedeelte wil in sturen, dat is toch in tegenstelling tot hoe het in de natuur gebeurt?
Bij mij loopt het vuile (nu ja, te filteren) water gewoon over het moerasgedeelte,waar het vuil, bladeren e.d. bezinkt, en onderaan, na door de wortels van het gele lis en 70 cm kiezels te zijn gepasseerd, wordt weggepomt naar een volgend moerasgedeelte . Met dichtslibben heb ik totaal geen last, nog met spoelen. En al het water dat mijn pomp(je) passeert is volledig zuiver zodat de pomp nooit verstopt.
Of zit er ergens een gat in mijn theorie?

m.vr.gr
filip


   
BeantwoordenCiteren
timpie
(@timpie)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 430
 

Je theorie klopt perfect hoor Filip, alleen wordt het moerasfilter nogal veel gecombineerd met een watervalletje en dan kan je niet veel anders dan met zulk systeem te werken. Mocht ik herbeginnen denk ik ook dat ik met een neerwaartse flow zou werken!
mvg, timpie


   
BeantwoordenCiteren
Wernie
(@wernie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Mij is het volledig afgeraden om met een neerwaartse flow te werken (een professional...) Nu moet ik zeggen dat ik dit ook eerst in gedachten had en reeds al eens heb geprobeerd (is mijn 2e vijver) en met success trouwens (al heb ik het maar 2 jaar gezien hoor)

De redenering zou zijn (als ik het goed begrepen heb hé 😉 ) dat de toplaag van je filter verzadigd geraakt (uiteindelijk dan toch) en dat daardoor de wortels van de planten niet genoeg voeding zouden krijgen en ook niet werden 'geforceerd' om naar de diepte te gaan om voeding te zoeken (tov van onder naar boven, waar de voeding onderaan eerst zit)

Hierdoor werd de werking niet meer optimaal en ga je uiteindelijk misschien wel de toplaag moeten verwijderen..)

Nu moet ik zeggen dat ik ook wel twijfels had iv hiermee, maar eigenlijk kon ik nog prima het water langs onder laten stromen, dus heb ik dat uit alle voorzorg maar gedaan !

Nu heb ik al ondervonden dat er nogal veel 'allesweters' :rolleyes: zijn en dat er evenveel meningen en theorien zijn als mensen. Waarschijnlijk zal er ergens wel waarheid in zitten, maar ik kan de belangrijkheidsfactor hiervan niet bepalen ....

Zowieso zijn er voor-en tegenstanders van moerasfilters (in de vijverwinkels 'lachen' ze me wel eens uit) dus ....

Ik moet wel zeggen dat ik het een heel mooi zicht vind als het moeras kristalhelder is. En dat is misschien minder met het systeem waarbij je 'zwerfvuil' aantrekt...naar het moeras.

Ergens denk ik dat het meer optimaal is om je water door de darm te 'blazen' dan het erdoor te gaan 'zuigen', maar een wetenschappelijke uitleg kan ik er niet helaas aan geven haha.

Anyway, als er iemand is die hierop wil reageren, dan is dit probleem ook weer al for once and for all opgelost.

Ben benieuwd....

Wernie (niet Ernie 🙂 )


   
BeantwoordenCiteren
FILIP
(@filip)
Lid
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 59
 

Sorry Wernie,ik zal eens naar de oogarts moeten...:o

Betreffende de groei van de wortels, al dan niet boven, is er natuurlijk maar een zekere manier om het te weten: opgravingswerk. Maar van het ogenblik dat de voedingsstoffen maar opgenomen worden denk ik dat de opzet gelukt is, al is dit boven-of onderaan.
Ik ben wel onvolledig geweest in mijn uitleg betreffende de werking van mijn moerasfilter: zoals reeds beschreven zakt het water door de keitjes naar beneden, vanwaar het weggepomt wordt. dit weggepompte water gaat door een 2de moerasgedeelte waar ik het door een drainagebuis van onder naar boven stuw (volgens uw systeem dus) waarna het via een watervalletje naar beneden valt. Dus nergens kans op verstoppingen of dichtslibben van de leidingen en maar 1 pompje nodig. Bij mij betreft dit een pompje van hazelock met een vermogen van 40 watt en een max. debiet van 3000 ltr. En zo bekom ik een voorfilter en een eindfilter.
Hiermee hou ik mijn (zwem)vijver klaar die zo'n 40.000 ltr bevat maar die natuurlijk licht belast is met 3 goudwindes en 1 zonnebaars die hun voeding uit de natuur halen.
eerlijkheidshalve moet ik er wel aan toevoegen dat mijn systeem nog maar ongeveer 15 maanden operationeel is en dat ik er in het voorjaar 300 gram zinkoxide in heb toegevoegd.
Het waterplezier van de voorbije dagen was onbetaalbaar 😎

vr.gr.
filip


   
BeantwoordenCiteren
Wernie
(@wernie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Ben Jaloers !

De enige verfrissing die ik heb gehad was toen ik gisterenavond in de vijver gevallen ben !! 😡

Zwemvijver....da komt er ook nog wel es van ...


   
BeantwoordenCiteren
fonteyneben
(@fonteyneben)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Ik ben een beginner, en zou iemand mij kunnen uitleggen (liefst in de kleinste details) hoe ik best mijn natuurlijke filtratie met lava stenen aanleg, zonder dat er later onoverkomelijke problemen zouden ontstaan. ik wil nl. zelf een vijver aanleggen en heb mij al geïnformeerd, maar extra informatie kan nooit kwaad.

dank bij voorbaat


   
BeantwoordenCiteren
8039anonymous
(@Unregistered)
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Er staat al heel wat op dit forum. Zoek maar eens op Helofytenfilter of moerasfilter of filterlava, je zal wel iets vinden....


   
BeantwoordenCiteren
Wernie
(@wernie)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Oeps, was niet ingelogd... die guest van hiervoor was ik dus.

Dat systeem van moerasfilter dat je kan reiningen leek me wel wat....Staat ook ergens op een thread... Als je het niet vind, laat het weten...


   
BeantwoordenCiteren
Greep
(@greep)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 2
 

Wernie;7763 wrote: Ik ben sinds een paar weken opgestart met een moerasfilter bestaande uit lavasubstraat. Deze loopt over naar de eigenlijke vijver. Het vijverwater wordt onderaan in de bak gepompt met drainagebuis.

Op de filter staan dan natuurlijk weer planten....je weet wel.

Er zitten nog géén vissen in, hoofdzakelijk zullen dit in de toekomst planten worden, met hier en daar een beestje tussen..

Mijn vraag is nu, moet er géén grof vuil filter voor de aanvoer van de moerasfilter staan om zwerfvuil en dergelijke uit het water te filteren ? Ik denk hier aan een bak met harde borstels in of zo. Dit zou moeten voorkomen dat er teveel vuiligheid in de filter terechtkomt die uiteindelijk zal dichtslibben.

Is er iemand zijn moerasfilter laat 'voorfilteren' en hoe ?
Hoe draineer je hem dan, praktisch gezien...

Thanks, als de foto's er zijn krijg je ze !

ben heel benieuwd naar de foto en het ontwerp!!


   
BeantwoordenCiteren
Greep
(@greep)
Lid
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 2
 

Wernie;7763 wrote: Ik ben sinds een paar weken opgestart met een moerasfilter bestaande uit lavasubstraat. Deze loopt over naar de eigenlijke vijver. Het vijverwater wordt onderaan in de bak gepompt met drainagebuis.

Op de filter staan dan natuurlijk weer planten....je weet wel.

Er zitten nog géén vissen in, hoofdzakelijk zullen dit in de toekomst planten worden, met hier en daar een beestje tussen..

Mijn vraag is nu, moet er géén grof vuil filter voor de aanvoer van de moerasfilter staan om zwerfvuil en dergelijke uit het water te filteren ? Ik denk hier aan een bak met harde borstels in of zo. Dit zou moeten voorkomen dat er teveel vuiligheid in de filter terechtkomt die uiteindelijk zal dichtslibben.

Is er iemand zijn moerasfilter laat 'voorfilteren' en hoe ?
Hoe draineer je hem dan, praktisch gezien...

Thanks, als de foto's er zijn krijg je ze !

ben zeer nieuweschirig naar de foto en het ontwerp


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.