The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Nieuwe vijver + filter

 

 Mark
(@Mark)
New Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo,

Op dit moment hebben wij een vijver van PVC folie met een pomp droog opgesteld met daarachter een filterton. In de vijver zitten veel planten en het water is dan ook erg helder.
In september gaan wij verhuizen en willen dan ook meteen een nieuwe vijver aanleggen.
Ook hier willen wij de pomp buiten de vijver zetten. Daarvoor bouwen we een verhoogde vijver(ongeveer 40 cm boven de grond afmetingen: (l*b*h = 4 * 2 * 1,20 meter).
De vijver moet er heel wat jaartjes staan en dus moet alles in een keer goed gebeuren, vooral de aanleg an het filter.
In de vijver komen een 4 tal goudkarpers te zwemmen. Omdat wij ook vijverplanten erg mooi vinden willen we die er ook in hebben.
Het wordt dus een gecombineerde vijver.

Graag zou ik er een bodemdrainage systeem in plaatsen omdater dan geen buizen/slangen meer te zien zijn. Is een bodem drainage wel geschikt voor zo'n vijver omdat ik toch graag planten op de bodem heb groeien of zijn er andere mogelijkheden.
Daarnaast vraag ik me af of een filterton wel geschikt gemaakt kan worden voor ene gravity systeem.
Hoe maak je zo'n doorvoer in het rubber lekvrij?

Graag uw mening over de bovenstaande vragen.

Alvast bedankt!


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Goudkarpers zijn af te raden voor siervijvers. Dit is een karpersoort en vissen die behoren tot deze groep hebben een aantal nadelen. Ze woelen, vroeten op de vijverboden en ze eten aan planten. Niet de geschikte vissoort voor de siervijver. Bekijk het artikel "Bekende vissen voor de siervijvers" in de artikelscategorie "Vijvers" voor meer info over welke vissoorten er wel in thuishoren.

Vele planten hebben ook een houvast nodig, waarin ze zich met hun wortels kunnen vasthechten. dit kan op twee manieren, in plantmanden of los in een laag substraat op de vijverbodem.

Systemen met bodendrainages werken goed op voorwaarde dat de bodem zuiver is zodat vuil wat op de bodem kan aangetrokken worden. Probleem is dat plantmanden de werking gaan verstoren, substraat op de bodem is ook uit den boze omdat dit ind e filter zal belanden.

U ziet nu éénmaal graag planten op de vijverbodem, dan kan ik je enkel maar adviseren om geen bodemdrainage te voorzien en toch te kiezen voor een pomp gevoederd filtersysteem.

Kies dan wel niet voor vissen (karperachtigen) die uw vijver extra belasten.

Toch beantwoord ik even je andere vragen.

Goede filters bestaan uit een aantal delen:
-mechanisch filterdeel
-biologisch filterdeel
-eventueel vortex

Is een filterton bruikbaar in een gravity opstelling. In theorie wel maar in de praktijk is wel anders. Het waterdicht krijgen is zo'n enorm opstakel. De filterton moet verbonden worden met de vijver -> een in- en uitlaat. Het is niet altijd even makkelijk om dit zelf in elkaar te steken. En vergeet vooral geen afvoer ergens onderaan om vuil bezinksel te laten wegvloeien.

Waarschijnlijk wil je met je filterton het effect nabootsen van wat in de handel verkrijgbare systemen doen.

Deze zijn zodanig gebouwd dat vuil (stof en organische resten) bezinken op de bodem van je filter. Het draaikolk effect. Om een perfect draaikolk effect te bekomen moet de in-en uitlaat in een welbepaalde hoek geplaatst worden. het water moet mooi rondcirculeren.

Je voelt mij misschien al aankomen. Kan je dat met je filterton? Moeilijk denk ik.

Een doorvoer in rubber kan éénvoudig lekvrij gemaakt worden. In de handel zijn plastieken doorvoeren beschikbaar, voorzien van een ring. Hiertussen klemmen we de folie samen met een waterdichte liquide.

Welke filter dan wel voor jouw vijver?
Een filter, pomp gevoederd.
Welke merken? Cyprio bijvoorbeeld heeft prachtige siervijverfilters.


   
BeantwoordenCiteren
 Mark
(@Mark)
New Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
 

Bedankt voor de snelle respons.

In onze huidige vijver zitten nu de goudkarpers die meegaan naar de nieuwe vijver. Van aanvreten van planten hebben we gelukig nog geen last, maar dat gaat dus waarschijnlijk nog wel komen. Ze zijn nu ongeveer een jaar oud en 20 cm lang.
Hoe groot worden ze eigelijk? Moet ik de verzorging en eisen van deze vissen ongeveer gelijkstellen met die van koi's?

Als ik het goed begrijp dan zou ik, wil ik deze vissen behouden, Een groot deel van de planten moeten opofferen. Ik ben best bereid om dit te doen, maar zal dat dan betekenen dat ik een nieuw filter nodig heb? Ik heb al wat op het oog.. Een driekamerfilter met UV lamp. Ik heb overigens een Messner profi system P6000 pomp. Deze pomp is zwaar genoeg?

Dan kan ik toch een bodem drainage maken. Kan ik wel verschillende plateaus maken om daar wat planten in te zetten zonder dat de vissen daarbij kunnen (moeras gedeelte bv) zonder dat dat veel effect heeft op de bodem drainage? Daarbij de bodem van de vijver geheel vrij latend van planten en substraat


   
BeantwoordenCiteren
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 257
 

Veel vijverliefhebbers moeten op een moment kiezen tussen de hobby om één bepaald soort vissen te houden (omdat ze ze graag zien) of de natuurvijver (waarmee we bijna allemaal beginnen). Neem als waar aan dat een natuurvijver na een inloopperiode waarbij de waterpartij zich stabiliseert, ook een aantal koi kan bevatten die in harmonie leeft met zijn omgeving. Ik heb het dikwijls gezien... Maar, een natuurlijke waterstabiliteit is onderhevig aan zoveel dingen dat het in werkelijkheid heel onstabiel kan zijn, met nare gevolgen voor zijn waterbewoners.
1) Een natuurvijver die de tijd heeft gehad om zich te maturiseren kan een bepaald aantal koi verdragen.
2) Het risico voor ziekeverspreiding is bij koi groter in een natuurvijver dan in een met biologische filter voorziene koivijver.
3) Een bodemdrainage werkt enkel goed als de waterinhoud van de filters op gelijk niveau staan (wet van de communicerende vaten).
4) Een natuurvijver met een paar koi is moeilijker in de hand te houden dan een koivijver met een groter aantal koi in een aangepast systeem.
5) Een bodemdrainage aangesloten op een multichamber filter (meerkamerfilter) kan nooit een plantenvijver bedienen. Het slib en restafval zal de filter zo belasten, dat een regelmatig onderhoud niet voldoende zal zijn. Zelfs met een vortex voor het biologisch hart zal de filter zo vlug vervuilen dat een reiniging uiteindelijk zal leiden tot een herbeginnen. Nitrificerende bacteriën verdwenen of versmoort in het vuil.

Ik weet het, geen gemakkelijke keuze!
Kies ofwel voor een plantenvijver met enkele mooi goudwindes, of kies voor de adembenemende wereld van koi.

Met vriendelijke groeten,
Ed


   
BeantwoordenCiteren
 Mark
(@Mark)
New Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
 

Als ik het allemaal goed begrijp is het kiezen tussen een vijver met planten en geen goudkarpers of een vijver zonder planten met goudkarpers. Dus goudkarpers hebben ook dezelfde behandling/waterkwaliteit nodig als koi...

Het plaatsen van de filter zodat het waternivo hetzelfde is, is geen probleem ondanks de verhoogde vijverrand. Aan welke grootte filter moet ik denken als ik een vijver wil van ergens tussen de 5000 en 6000 liter. Is dit eigelijk wel genoeg om een aantal goudkarpers/koi te houden?


   
BeantwoordenCiteren
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 257
 

Ik moet u weer teleurstellen, een vijver van vijf tot zesduizend liter is niet voldoende voor deze reuzen. Karpers zijn heel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het geeft hun veel stress en ze zijn vlugger vatbaar voor ziekten. Een veilige keuze zou zijn minstens 15.000 liter water met een diepte van minimum 1,2 meter. Ik nam ooit de temperatuur op in een vijver van 18.000 liter 's avonds na een zonnige dag in de lente. 's Nachts vroor het en in de morgen was de temperatuur in het water met 4,5 graden gezakt. U kan zich voorstellen wat er in een vijver van 5.000 liter gebeurt.
Bescherm de vijver tegen koude noordenwinden en dek hem eventueel af bij strenge koude.

Op een vijver van 15.000 liter werkt u best met een meerkamerfilter. De handelaar waar u deze aankoopt zal u het juiste model aanwijzen voor uw hoeveelheid water. Als u gebruik kunt maken (en de plaats hebt) voor een vortex (draaikolkfilter) zal dat u in de toekomst veel werk besparen. Een vortex is in feite een voorfilter die het grof vuil opvangt. Zodoende zal het biologisch hart minder vlug vervuilen en staat u niet regelmatig voor de onprettige taak om het filtermateraal te reinigen. Als u dit doet mag dit enkel in vijverwater, anders dood u de bacteriën met het chloor dat zich in leidingwater bevindt.

Geef de moed niet op...
Edwig


   
BeantwoordenCiteren
 Mark
(@Mark)
New Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
 

Bedankt!

Ik zal eens goed na gaan denken over hoe en wat...
Ik heb niet meer plaats dan ongeveer 4 * 2 meter. Dus zal de vijver ongeveer 1,9 meter diep moeten worden... Is een eindje...

Ik ga er in ieder geval goed over nadenken!
Bedankt voor alle antwoorden!


   
BeantwoordenCiteren
(@ikke!)
Active Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 10
 

hallo,

je vroeg hoe je een doorvoer in een rubber-vijver lekvrijkrijgt.
ik heb het zo gedaan: b.v ik hat een buis van 10cm, ik heb de helft gepakt en er een rondje van 5cm ingemaakt daar de buusdoorheen en dan een slangklem erop met daartussen folie lijm(verkrijgbaar bij de vijverspecialist)

veel succes:) ikke!


   
BeantwoordenCiteren
(@marchertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 25
 

hallo marc

ik heb nu een vijver van rond de 6500 liter en heb daar ook 6 koi's van tussen de 45 en 55 cm in dit gaat al 4 jaar goed en als filter een hoogedruk filter van velda.
maar ik ga hem nu ook opnieuw aanleggen ( word 3meter lang 2 meter breed en inderdaad 2 meter diep,ga met een gravitie systeem naar een zeeffilter en daarna een 3 kamer filter.)
ik ga dit doen omdat ik geen slangen en pomp meer in mijn vijver wil zien,enomdat in de jaren mijn koi's te dik worden vijver is te ondiep,
dus ik wil je eigenlijk alleen maar zeggen het zou wel gaan maar als je toch aan het graven bent bijt even wat langer op je tanden en maak je vijver wat dieper.

groetjes marc


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.