The Pond Library

Vraag en Antwoord

Nieuw filter of toc...
 
Notifications
Clear all
Nieuw filter of toch zo laten?

7 Posts
5 Users
0 Likes
3,149 Views
peterpan
(@peterpan)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Hallo,

Hier mijn 1e vraag.

Ik ben vorig jaar begonnen met een vijver van 2,5x1,5x1,0. Hierin zitten 4 koi' van mezelf en 3 koi's die ik als loges heb gekregen. Ze zijn ongeveer 15-20cm. Ik moet nog bedenken wat ik met de loges ga doen want die worden door omstandigheden niet meer opgehaald. Qua grootte van de koi's kunnen ze nu nog wel in de vijver blijven.

Zoals gezegd vorig jaar begonnen met een Oase Biosmart 16000 + 11W UV, Oase Aquamax 4000 eco, Aquamax Oxy 400.

De vijver staat een lange tijd gedurende de dag (tot een uur of 4 's-middags) in de zon. Ik heb geen last van alg (even afkloppen), de vijver is helder maar er zit nog wat klein zwerfvuil in de vijver en ik denk dat het nog helderder kan.

Nu zat ik te denken om mijn Biosmart-filter om te ruilen voor een kleine meerkamerfilter met vortex. Ik zit daarbij te denken aan de Messner Delta 7500.

Maar zoals bij alles zijn er voor- en tegenstanders dus ik ben benieuwd of er iemand is die de Delta 7500 kent? Of is er een betere oplossing? Ik ben wel gebonden aan een pompgevoedde oplossing.

Ik wil dus eigenlijk weten of een twee-/driekamerfilter meerwaarde heeft tov de huidige Biosmart.

Mvg,
Peter


   
Quote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 17 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

een kleine vortex heeft maar weinig nut, ik zou hier borstels in doen als ik jou was.
Verder heb je hier volgens mij een prima filter!

En ik denk dat een meerkamerfilter zowiezo wel beter is dan het filter wat je nu hebt, ik denk dat de positieve bacteriën hier een betere kans hebben om zich te hechten en vermenigvuldigen...

grtz.


   
ReplyQuote
peterpan
(@peterpan)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Dus als ik het goed begrijp zou ik met de Delta 7500 beter uit zijn dan de Biosmart 16000. In de Biosmart zitten 3 blauwe sponzen en 3 rode sponzen maar wel in 1 "kamer".

Waarom de Delta 7500; ik heb niet veel ruimte en de Delta 7500 is al 30cm langer dan de Biosmart en dat is wel de maximale ruimte ik heb. Met de Delta heb ik wel een vortex ook al is ie klein.

Misschien zijn er meer "compacte" meerkamerfilters?

Gr,
Peter


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Wat noem je compact?? Wat zijn de maximale afmetingen?


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Een Oase Biotec Screenmatic (screenex) zal denk ik wel compacter zijn. Ik geloof alleen wel dat de doorlooptijd van het water door de kamers een stuk korter is. Plus wordt er dan gewerkt met een zeef ipv een vortex. Tevens hangt er helaas ook wel altijd een mooi prijskaartje aan. Heb er zelf één en houdt het water prima in orde en is ook makkelijk schoon te maken.


   
ReplyQuote
peterpan
(@peterpan)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Ik heb een Biosmart 16000 en die is 56x38x41 (lxbxh), de Delta 7500 is 88x38x36. Ik heb niet veel ruimte dus ongeveer 90 lang is wel de maximum lengte die ik kwijt kan.

De Screenmatic is inderdaad erg prijzig vandaar dat ik naar een (zoals ik het dan noem) compacte meerkamerfilter aan het kijken ben (dus niet langer dan zo'n 90cm).

Gr,
Peter


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 92
 

Bij de cranenbroek zijn regentonnen te koop in de maten 200, 300 en 500 liter.
Koop twee van 200 liter, verbind deze met elkaar met 63mm doorvoeren en vul ze met japanse matten, sluit hier een 6 m3/uur pomp op aan en je hebt voor max 500 euro een filter waar geen kant en klaar filter tegenop kan. Eventueel kun je in de toekomst nog een 30 watt uv lamp monteren als je nog last van zweefvuil zou hebben.

Zo te lezen ben je een beginnend koihouder en het voordeel van een dergelijk filter is dat je eenvoudig en goedkoop kunt uitbreiden als je koibestand in de toekomst groter wordt

waarschijnlijk haal je het niet binnen de aangegeven 90 cm, maar zal het toch ruim één meter worden, maar geloof me, daar krijg je geen spijt van


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.