The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Hoe vaak filter schoonmaken?

4 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
6,141 Bekeken
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Ik heb een biosmart 7000 filter en rond 4000l water in mijn vijver alsmede 10 grote vissen en 3 nakomelingen.

De vijver staat vel in de zon (40cm bovengronds, 60cm diep). Sinds april/mei hebben wij de vissen in zitten.

De ervaring leert, dat om de drie weken het water, wat uit het filter komt, iets groenachtijg van kleur wordt. Het filter geeft dan 50% vervuiling aan.

Dat was voor mij dan aanleiding genoeg om het filter even schoon te maken.

Wij verwijderen ook met de hand draadalgen, als wij ze tegen komen.

Is dat goed zo?

Hoe vaak moet men het UV lamp vernieuwen? Kan ik gewoon wachten, totdat de lamp is uitgebrand en ze dan vervangen? (Het is een 9W PL-S lamp)


   
Citeren
(@peterpan)
Active Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 9
 

MIjn vijver is ongeveer hetzelfde maar omdat ik ook koi's erin wilde nemen, heb ik wel de 16000 genomen.

De vervuiling is bij mij niet groot en eens in de maand knijp ik de sponzen samen met de hendels. Het water is dan ook iets groenachtigs maar ik heb geen last van draadalg. Voor de winter spoel ik in ieder geval mijn sponzen schoon en soms is het nog eens in de zomer nodig. Dat ligt denk ik aan het groter worden en dus meer vervuiling van de koi??

De lamp vervang ik ieder jaar aan het begin van het seizoen.

Gr,
Peter


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Persoonlijk zou ik regelmatiger een filteronderhoud doen. Regelmatiger maar minder intens. Dus niet wachten tot er vuil water uitkomt. Maak de sponzen ook niet allemaal schoon in één keer maar bvb de ene week de ene helft en de andere week de andere helft..

Spoel de sponzen ook niet schoon met vers leidingwater maar wring ze uit en spoel ze met vijverwater. Je zult zien dat het onderhoud makkelijker zal zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 96
 

Webmaster;31461 wrote: Persoonlijk zou ik regelmatiger een filteronderhoud doen. Regelmatiger maar minder intens. Dus niet wachten tot er vuil water uitkomt. Maak de sponzen ook niet allemaal schoon in één keer maar bvb de ene week de ene helft en de andere week de andere helft..

Spoel de sponzen ook niet schoon met vers leidingwater maar wring ze uit en spoel ze met vijverwater. Je zult zien dat het onderhoud makkelijker zal zijn.

niks aan toe te voegen, de spijker op zijn kop

en met nadruk op NIET MET LEIDINGWATER SPOELEN,
hiermee help je de bacterien cultuur om zeep en moet een filter steeds opnieuw opstarten waardoor het nooit goed op gang kan komen


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.