Ik heb veel gelezen over het moerasfilter. Als ik geen vissen heb die planten aanvreten, kan ik dan voor een gezond evenwicht in mijn vijver volstaan met zuurstofplanten onder water en moerasplanten op verschillende plaatsen in de vijver (en natuurlijk in substraat)? Ik mis dan alleen het rondpompen van het water, maar aan de andere kant zijn de planten zelf meer verspreid...
Anyone?
Nou gewoon plantjes vind ik mooier dan een moerasfilter. Bijkomende voordelen zijn dat er een plek is waar je vissen kuit kunnen afzetten en zich kunnen verstoppen voor de kat en de reiger.
Zelfs als je vissen hebt die de planten wel aanvreten kun je plantjes zetten. Je moet er dan voor zorgen dat er veel planten inzitten voor je de vissen erin zet zodat de planten harder groeien dan de vissen kunnen eten. Over het algemeen zullen ze toch eerst de nieuwe zachte delen eten. De vissen snoeien dan je planten bij. Zorg wel dat je de verhoudingen goed hebt.
Hoi Kip,
het ligt er hier ook een beetje aan wat je zelf graag wilt en mooi vindt. Wil je een kale Koi- of visvijver, maar toch op een natuurlijke manier het water helder houden, kies dan voor een moerasfilter. Wil je echter een mooi beplante vijver kies daar dan voor. Zet je moerasplanten in substraat en je zult preces hetzelfde effect bereiken.
Een plantenfilter is in ieder geval altijd een zeer goede aanvulling op je vijversysteem.
Gr, Dennis.
Hallo Kip,
Ik heb in juli 2002 een vijver aangelegd volgens het principe waar u van spreekt: Geen watercirculatie, geen zuiveringsinstallatie, geen pompen. De opp. van de vijver is net geen 30 m² met een waterinhoud van ongeveer 14m³. Bedoeling was om een plantenvijver, 'natuurvijver' te creëren. Buiten de ietwat strakke lijnen - een rechthoek van 7,5 bij 4 m - is dat goed gelukt. De vijver wordt bevolkt door 9 sarasa's (momenteel wel enkele tientallen ...of honderden ??? vanwege het paaien), groene kikker(s), schaatsenrijders, libellelarven, larvan van waterjuffers, waterspin, torren, geelrand (soms), .enz.
Tot nu toe (hout vasthouden !) is het water redelijk helder gebleven, soms heel helder soms wat minder, afhankelijk van weersomstandigheden (temperatuur, neerslag,...).
Er is een moeraszone voorzien die praktisch rondom de vijver loopt, met een breedte van 1 m aan de ene kant en 50 cm aan de andere kant, dus een totale oppervlakte van ongeveer 7 m² (een goeie 20 % van de totale opp.). De moeraszone is beplant met gele lis, egelskop, lisdodde, grote boterbloem is komen 'aanwaaien', dotterbloem, drieblad, snoekkruid (één plantje...) en nog enkele soorten waarvan ik nu niet op de naam kan komen. In het ondiepere gedeelte (40cm) ligt krabbenscheer (doet het niet echt goed) en waterlelie, op 60 cm nog een waterlelie, op 80 cm en 1.10 m heb ik massa's hoornblad en glanzend fontijnkruid staan. Voor de visjes heb ik nu wel een pompje geïnstalleerd zodat er toch wat meer zuurstof in het water komt, geeft ook een aangenaam klaterend geluid. Dit pompje staat tussen de lissen en is bijna niet zichtbaar.
Veel succes met uw vijver.
He Martin,
Dat klinkt heel goed. De mijne is straks heel wat kleiner (nu 3x1.60, straks een strakke L vorm met een opp van 5m2 en een inhoud van iets minder dan 5m3), maar ik ga het wel zo proberen.
Heb bedacht dat ik de lange poot van de L in 3 delen maak: een 'natte voeten' deel voor de gele lis etc, een stuk van 40-50 cm en de rest wordt gewoon diep. De verhouding dat 20% van het oppervlak bestaat uit moeras is dan wel gehandhaafd.
Als ik tussen de verschillende delen een muurtje van stenen bouw, kunnen kikkers en salamanders (en misschien ook watervlooien) ongestoord door de vissen pret maken 🙂
Ik heb nu een mooie waterlelie (wit/roze, bloeit ruim 5 cm boven het water), maar hij is erg groot en bedekt te veel van het wateroppervlak. Vraag me nog af of ik (aangezien de vijver nog veel smaller gaat worden) deze lelie wat kleiner kan houden door wat meer bladeren weg te knippen, of dat ik beter deze in de plomp kan zetten en zelf een kleinere aanschaffen. Ik heb gelezen dat een waterlelie voor iedere 7 bladen 1 bloem krijgt, dus als ik bladeren wegknip, wil 'ie dan nog bloeien?
Ik ga beginnen met de planten die ik had, hoewel ik van mijn waterpest af wil, en andere zuurstofplanten wil neerzetten. Maar ik zal zeker ook jouw bericht er nog eens bijpakken als ik met beplanten ga beginnen...
Plantenvijvers met enkele minivissen hoeven inderdaad geen filtering en zijn perfect in staat om een biologisch evenwicht te bekomen!
Gelukkig maar!