The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Leidingen in pvc-buis of flexibel

5 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,371 Bekeken
(@kamei)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Ik ben net begonnen aan een vijver van 50000l, maar weet er iemand wat het beste is voor de aan- en afvoer van de filter, is dit het beste met flexibele buis of met pvc-buis, ik moet wel enkele terugslagkleppen plaatsen omdat de filter bovengronds staat. Ook komt er een aparte skimmerlijn die naar de moerasfilter gaat en deze staat ook hoger dan de koivijver. Kan ik ook met een bovengrondse filter het water onder het waterniveau terug in de vijver sturen zonder pomp? Weet iemand hier een antwoord op, ga beginnen met graven, indien nodig kan ik nog aanpassingen doen


   
Citeren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 382
 

Het voordeel bij het gebruik van slangen is dat je minder weerstand hebt dan bij pvc buis omdat je met een slang een bocht veel langzamer kunt laten verlopen.
Je kan het water zonder problemen ondergronds laten teruglopen. Voorzie wel een zo groot mogelijke diameter (vb 110 mm) voor de terugloop anders zou je filter kunnen gaan overlopen.

Vergeet niet dat wanneer je terugslagkleppen gebruikt hiermee je debiet aardig verlaagt wordt. Het gebruik van kogelkranen geeft minder weerstand maar mag je ,wanneer je de pomp uitschakeld ,niet vergeten te sluiten want anders loopt je filter leeg.


   
BeantwoordenCiteren
 ming
(@ming)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

voordeel van pvc is de gladde binnenwand en dus lage weerstand;bij flexibele slangen is dat niet altijd het geval , kan dus een hogere weerstand en dus
meer stromingsverlies veroorzaken;

groeten etienne


   
BeantwoordenCiteren
(@kamei)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Hoe kan ik dan werken zonder terugslagkleppen indien de vijverpomp stilvalt dan loopt mijn moerasfilter van 15000l leeg, ook al staan er kogelkranen tussen? Kom ik toe met een Nautilus 12000 voor op de skimmer te plaatsen en een aquamax 10000 naar de filter ?


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 382
 

ming wrote: voordeel van pvc is de gladde binnenwand en dus lage weerstand;bij flexibele slangen is dat niet altijd het geval , kan dus een hogere weerstand en dus
meer stromingsverlies veroorzaken;

groeten etienne

Dubbelwandige slangen zijn ook glad vanbinnen.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.