The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




gevecht tegen de algen

 

(@lucos)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

gaarne hulp...
mijn vijver(45000 L, 1 meter diep,7 jaar oud,in de zomer zon van 9 tot 17 uur)
wordt elk jaar groener
3x goudwinde 25 cm en 15 shubunkin 12 cm.
ca 50 strengen waterpest
de laag slip op de bodem geeft waarschijnlijk ruim voldoende voeding voor de zweefalgen (aan de visbezetting zal het niet liggen)
ik ga nu de strijd aan en heb een jumbokoi uv-c filter 150 watt(3 watt per kuub) gekocht en een promax 20000 pomp die effectief 14000 L/hr geeft.
bestralingstijd ca 2 sec.
Is een filter nu ook nog nodig? deze vissen woelen de bodem niet om..


   
Citeren
(@de witte)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

ik heb in de week ergens gelezen in een tijdschrift. dat overschotjes koper buis op de bodem van vijver leggen.ook zou werken,en dat na loop van tijd de algen zelf nooit meer terug komen. heeft iemand hier soms al ervaring mee.


   
BeantwoordenCiteren
(@stefan-r)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 55
 

ik dacht dat koper giftig is voor de vissen!?


   
BeantwoordenCiteren
(@tommeke)
Honorable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 488
 

Ja dat zou ik nu toch ook niet doen koper is op lang termijn giftig dus het gaat de lever van de vissen aantasten met sterfte als gevolg

groetjes
tom


   
BeantwoordenCiteren
(@roots)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 46
 

De meeste waterleidingen binnenshuis zijn van koper, dan zou men ook de vijver niet op mogen vullen met kraanwater toch ? 🙂

Lucos, een (grofvuil) filter heb je wel nodig dan, een zeef of zo iets.


   
BeantwoordenCiteren
(@stefan-r)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 55
 

bij een aquarium is het zo dat je bij waterverversing best dat je het eerste water dat uit de kraan komt eerst laat weglopen zodat het water dat in de leiding zat en dus langer in kontakt is geweest met koper niet in het aqurium terecht komt. Bij een vijver spreken we over een veel groter volume waardoor de hoeveelheid koper die op die manier in de vijver terecht komt veel kleiner is.


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Eerst wat koper betreft. Het is duidelijk dat koper voor vissen veel meer toxisch is dan voor de mens. Het vullen van de vijver met een binneninstallatie van koper zal inderdaad minieme hoeveelheden koper afgeven aan het water. Dit is echter zeer beperkt .Eerst en vooral omdat zich op de binnenkant van de koperleidingen een laagje kalk vormt zodat het water niet meer in contact komt met het koper en ook omdat het water in de buizen helemaal niet stilstaat en de koperderivaten dus konstant worden afgevoerd. Anderzijds zijn minieme hoeveelheden koper in het water altijd aanwezig . Het is slechts bij grotere hoeveelheden dat dit ongezond en dodelijk wordt voor de vissen.
Wanneer je nu koperafval in de vijver gaat gooien krijg je een voortdurende afgifte van koper aan het water. Met een beetje geluk kun je de juiste hoeveelheid doseren die genoeg is om de algen aan te pakken en die de vissen niet onmiddellijk vernietigt. Je moet echter weten dat zware metalen zich opstapelen in de lever waardoor op een bepaald moment saturatie ontstaat en er sterfte zal volgen bij de vissen.
Veel beter om de algen aan te pakken is de oorzaak bestrijden. Dit is het teveel aan nutriënten verminderen. Nitraat en fosfaat zijn de twee voornaamste voedselbronnen voor de algen.
Je kunt deze op verschillende manieren verminderen.
-Door de hoeveelheid slib in de vijver te verminderen. Hier heb je de bacteriële werking die als eindresultaat nitraten vormt. Door het slib te verminderen zal ook de hoeveelheid nutrienten verminderen.
-Door regelmatige waterverversingen die ervoor zorgen dat een gedeelte van het nitraat- en fosfaatrijke water vervangen wordt door nitraat- en fosfaatarm water.
-Door uitbreiding van het plantenarsenaal dat de nutrienten als voedsel gebruikt.

Groetejes ,
etienne


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.