The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Isoleren

10 Berichten
6 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,490 Bekeken
 Rudi
(@rudi)
Active Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Omdat de vorige UV lamp in kortsluiting was gegaan heb ik een nieuwe moeten kopen en installeren. Ik heb mijn leidingen een beetje moeten aanpassen en nu loopt er ongeveer 3 meter darm met diameter 40 mm boven de grond. Met de winter in aantocht is nu de vraag, zou ik dat best isoleren en zo ja met wat en waar is het te verkrijgen.(omgeving Antwerpen)
Ik laat mijn filtersysteem in de winter draaien (leg de pomp wel op 40 cm diep) zodat er steeds water van mijn waterval loopt die op zijn beurt de vijver ijsvrij houd (toch op die plaats)
Of is het aan te raden om heel de vijverlijn in de winter stil te leggen. Bijvermelden dat mijn vijver 9000 l is en het en koivijver is. dank u


   
Citeren
 luke
(@luke)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 59
 

Er bestaat speciaal materiaal om waterleidingbuizen ed te isoleren. Ik gebruik dit hiervoor en dat werkt perfect.


   
BeantwoordenCiteren
(@Bruno)
New Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Welk isolatiemateriaal is dit? Isoleert het ook nog als het nat wordt? Sommige schuimmaterialen zuigen nl. water op en verliezen dan hun isolatie eigenschappen.


   
BeantwoordenCiteren
 luke
(@luke)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 59
 

ik weet niet juist welk materiaal het is. Je kan ze een beetje opentrekken waardoor je ze rond de buis kan bevistigen. Ik plak ze dan nog wel eens extra stevig vast. Heb nog geen problemen gehad met bevriezing. Rond mijn uv-lamp doe ik glaswal waarond ik nog een grote plasqtiek zak bevestig tegen het nat. Op een uurtje heb ik heel mijn systeem geisoleerd. Als je twijfelt over het effect als het materiaal te nat word kan je dit oplossen door er extra plastiek rond te doen. groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@cybersurf)
Eminent Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 24
 

Volgens mij zijn jullie werken overboding!!!!!
Nu mag je daar isoleren zoveel je wil.doe de test: Ik weet niet of je een goed geisoleerde garage hebt zo eentje naast u huis (zonder enige verwarming). Zet er eens een fles water! Wedden dat er ijs opstaat!
Dit is net zo met de leidingen, uv, ......of we laten het water goed circuleren, want als dit te weinig stroomt is er ook een sterke kans op bevriezing. Volgens mij zouden we beter de UV er van tss halen, goed reinigen zodat we in de lente terug van start kunnen. en misschien nog beter zet de filter op een plaats waar het niet kan vriezen en stuur er zuurstof in. zo bestaan deze bacteriën ook nog na de winter. Maar over deze bacterieën heb ik geen voldoende info, dus laat ik dit aan iemand anders over;)


   
BeantwoordenCiteren
 luke
(@luke)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 59
 

ik ga hier niet helemaal mee akkoord. Het is absoluut beter de filter gewoon verder zijn werk te laten doen in de winter! En bij strenge vorst is er ook gevaar voor bevriezing bij licht stromend water. Isoleren dus. Ik vind dit wel een interessant onderwerp, dus ik wacht vol verwachting op nog wat reacties van de specialisten onder ons. Thanks!


   
BeantwoordenCiteren
(@cybersurf)
Eminent Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 24
 

hallo,

tot hiertoe ga ik mijn uv er van tss halen en de filter zijn werk laten doen. ps moest je de filter afzetten en zuurstof toedienen in deze filter dan zouden de bacterieën moeten overleven.(volgens wat ik hier in het berichtenbord al las.
Ik vraag me af, sterven bacterieën niet af onder een bepaalde temp??

Specialisten ik denk dat er veel op jullie antwoord wachten:)

MVG


   
BeantwoordenCiteren
(@kasters)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 121
 

Hoi, ik ben voor de duidelijkheid dus niet die specialist!

Ik heb het afgelopen jaar gewoon mijn filter en pomp aan laten staan in de winter. De pomp stond 40 cm boven de bodem en het retour van de filter liep via een waterval weer terug de vijver in. Ik heb geen enkele leiding geisoleerd.
En ik heb toch geen enkel probleem gehad de vijver bleef mooi open bij de waterval. Ik moet er wel bij zeggen dat het afgelopen winter niet kouder is geweest dan -12.

m.v.g Stefan


   
BeantwoordenCiteren
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 136
 

Hallo Rudi,

het gaat als volgt:

als je de lijn laat draaien, hoef je de buizen niet te isoleren (maar kwaad kan het natuurlijk niet). Waarom niet: het afkoelingseffect door je waterval is zo veel groter dat die paar meter buis al dan niet isoleren echt niets oplevert. Je moet de buis ook niet isoleren om te voorkomen dat ze barst, want, stel dat je een 5000l/u pomp hebt (gokje) dan levert dit voor een 40mm darm:
5000l/u : pi*2*2cm sectie = 4km/u stroomsnelheid (verliezen verwaarloosd). Dit gaat in Belgie niet gauw toevriezen.
Stop je de lijn, dan gaat de isolatie niet belemmeren dat je buis/darm uiteindelijk toch barst, alleen wat later. Isolatie verkleint de warmteflux bij temperatuursverschillen, maar deze wordt nooit nul. Aangezien het water stilstaat en er geen warmtebron in zit, zal het ijs worden. De buizen leeg laten lopen is hier de oplossing.

De filterlijn laat je best draaien, dus eventueel een systeem voorzien om in de winter de waterval te bypassen met een leiding die onder water in de vijver uitmondt. Dit in eerste instantie om te voorkomen dat de waterval gedeeltelijk toevriest en je je vijver leegpompt door overlopen van de waterval-constructie.
Het afkoelend effect van de waterval is mijns inziens overroepen. Het zal de afkoeling van het water (in een onverwarmde vijver spreken we dus) een beetje versnellen, maar tenzij het een monsterwaterval is gaat dit niet gek veel veranderen. Vijver met en zonder waterval worden zowiezo uiteindelijk even koud.


   
BeantwoordenCiteren
 Rudi
(@rudi)
Active Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Eerst en vooral ne big thanks aan iedereen die gereageerd heeft en ik zie dat de meningen sterk uiteen lopen. Ik heb over mijn leidingen isolatie, zoals bij de chaufageleidingen, overgetrokken en om de mouche tegen het nat te beschermen heb ik er wat noppenfolie rond gedraaid. De noppenfolie is zo goodkoop dat ik er ineens genoeg heb mee gebracht om binnenkort er rond mijn filter te wikkelen, zo ben ik zeker. Ik ga ook proberen om een buis te leggen van mijne uitgang filter rechtsreeks naar de vijver (onder de waterspiegel) en zo mijne waterval uit te schakelen. Alhoewel er toch per uur +/- 6000l overstroomt en ze niet zo rap zal dicht vriezen, speel ik toch op zekerheid.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.