The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Help -> Gele-modder-vijver

 

(@vincent-di-rupo)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 19
Topic starter  

Hallo vrienden, graag uw hulp bij volgend probleem...

Vorige week maandag koop ik bij een handelaar een prachtige waterlelie en terwijl ik er ben neem in nog een zak 10kg aqua-aarde mee. Thuisgekomen plant ik de lelie met nog wat andere planten over in een bak met de nieuwe aarde en hop, alles netjes in mijn vijverke. Op dat ogenblik is mijn water zo helder als Spa Reine of Contrexville.

Daarna doe ik nog wat boodschappen en als ik twee uur later thuis kom, blijkt mijn vijverke in een geel modderbad te zijn veranderd. Vergelijkbaar met de Gele rivier in China. De vissen hebben een beetje in de aarde gewroet. In die aarde zit een soort gele klei die enorme modderwolken in het water veroorzaakt. Ik kon mijn vissen totaal niet meer zien. Met mijn vroegere aarde heb ik nooit een dergelijk probleem gehad.

Ik bel die charlatan van een handelaar op en natuurlijk is het mijn eigen fout, ik ben weer zo'n stomme klant die niet weet waarmee hij bezig is. Ik had er keitjes moeten opleggen, ik moet maar 4-5 dagen geduld hebben en het zal beter gaan, en trouwens 'die vissen hebben niet liever dan modder en ze gaan er niet van dood', enz...

Nu, ik werk met een drukfilter en heb in eerste instantie de filtermat vervangen door een mat met een zeer fijne structuur. Daarnaast heb ik in een mortelkuip een tweede filtermat geplaatst en hoop ik door een decantatie-effect ook daar nog een en ander uit te zuiveren. De kuip staat op de rand van mijn vijver en het gezuiverde water loopt over in de vijver. Ondertussen kunnen de vissen ook niet meer aan de aarde in kwestie.

Nu gaat het na 4 dagen al wat beter, ik kan mijn vissen tot op 40cm diepte min of meer weer zien. Maar het blijft een langzaam zuiveringsproces.

Heeft iemand nog een goed idee voor mij, en wat is dat voor een troep die men mij verkocht heeft? Alvast bedankt bij voorbaat.


   
Citeren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

heb je ook al een groot deel van je water ververst ?

misschien is die "klei" de voedingsbodem van de lelie, soort potgrond


   
BeantwoordenCiteren
(@vincent-di-rupo)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 19
Topic starter  

Nu ja, het gaat deze morgen al weer stukken beter. De tweede filter in de mortelkuip doet ook een gedeelte van het werk. Ik zal nog enkele dagen geduld moeten hebben.... (zie foto's: eerste is van vorige week, daarna twee van de zelfgefabriceerde filter)

Bijgevoegde bestanden


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.