Hoi Allemaal,
Hoewel ik dit forum al enige tijd met regelmaat bezocht, heb ik nu zelf ook een vraag. In het verleden is deze site al vaak erg nuttig gebleken met handige informatie uit praktijkervaringen! 🙂
Mijn huidige semi natuurlijke koivijver wordt dit voorjaar / deze zomer veranderd tot echte koi vijver. Enige ervaring is er dus al. Maar ik zou graag reacties en adviezen krijgen op mijn ontwerp en ideeen! Bijvoorbaat dank voor het lezen en reageren.
Het plan is tot nu toe als volgt:
De nieuwe vijver wordt 24 m3 groot en is ovaal van vorm. De rand zal ongeveer 20 cm boven het maaiveld uitsteken, maar ik weet nog niet hoe ik de randafwerking ga doen. De vijver wordt 2,5 tot 3 meter breed en 5 tot 6 meter lang met een diepte van 1,6 meter. (nog dieper wordt lastig ivm grondwater). Er komen 2 bodemdrains en 1 skimmer. Deze worden alle drie via 110 buizen aangesloten op een Ultrasieve (gravity). Na de zeef komt een pomp die het water via een 55 Watt UV-lamp (TMC Pro Clear Advantage UV55) zal pompen na mijn nog zelf te maken meerkamerfilter. De ruimte die ik voor dit filter heb is ongeveer 1 m breed en 2,5 tot 3 meter lang. (hierbij is er nog ruim voldoende ruimte over om bij het filter te kunnen voor bijvoorbeeld het schoonmaken.) Na het filter zal het water via een waterval teruglopen in de vijver.
Zaken waar ik zelf nog over twijfel en graag meningen over hoor:
- De Ultrasieve heeft maar 2 aansluitingen voor 110 buizen. Kan ik buizen van 2 bodemdrains vlak voor de zeef samenvoegen zodat ze op 1 110 opening kunnen worden gelijmd?
- De drain zal de 2e 110 opening van de zeef gebruiken. Maar zal er vanzelf water in de drijvende skimmer (van SIBO) lopen of zullen de drains zo veel water naar de zeef voeren dat de skimmer werkeloos blijft drijven?
- Als dit zo is hoe kan ik dit dan het beste oplossen door met een schuifkraan de hoeveelheid water uit de drains te beperken (met de kans dat vuil bij de kraan zal blijven hangen en ophopen)
- of door de drijver van de skimmer te verzwaren zodat ie vanzelf dieper in het water ligt en zo alsnog zijn werking kan doen.
- Is het beter om het water van boven naar beneden of van beneden naar boven door de kamers van het filter te laten lopen?
- Uit hoeveel kamers kan mijn filter het beste bestaan? …, 3, 4, 5 of …?
- Ziet er iemand nog meer manco’s of problemen bij mijn ideeen? Ik ben nog niet begonnen en sta nog voor alles open! Dus kom graag met reacties.
Al vast heel hartelijke bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Wouter
hallo,
de buizen samenvoegen zou ik niet doen, iedere drain een aparte aansluiting geven op de sieve, plaats er ook een kraan tussen iedere aanvoer voor de filter vorr eventuele vervanging of problemen met de sieve,zo kan je ook regelmatig op 1 drain filteren,zo krijg je meer debiet in je buizen en kan vuil niet in de buizen blijven hangen.
de skimmer moet je een aparte pomp geven met een klein filtertje of compactsieve erbij.
je moet deze kunnen uitzetten tijdens het voeren,daar er ook voer aan in zal gaan.
een skimmer heeft een regeling ingebouwd die zich aanpast aan de waterstand.
voor de filter is upflow het beste, dus van onder naar boven, zo kan vuil bezinken.
voorzie een voldoende grote vuilaflaat onder iedere filterkamer.
maak de filterkamers niet te klein, 3 kamers is goed.
werk met matalamatten, bewegend bed en substraat, steek dit in netjes,is zo makkelijker te reinigen.
groetjes
Bedankt voor de eerste reactie! Ik zal dit zeker meenemen!
Ik wilde eerst bij de toekomste vijver van 24 m3 ongeveer tussen de 13 en 15 m3 per uur filteren. Is dat voldoende? Hoeveel m3 zou je via de 2 drains door de zeef doen en hoeveel door de skimmer?
Ik heb niet het geld voor nog een 2e zeef voor bij de skimmer, aan wat voor filter denk je in dat geval en maakt dit uit bij bovenstaande vraag over de pompcapaciteit?
Nogmaal hartelijk bedankt voor alle tijd en moeite met lezen en antwoorden!
Wouter
hallo,
ik zou een 12 kuub per uur , meer mag ook,maar is niet echt nodig om meer te filteren over de drains.
de skimmer mag ook een krachtige pomp hebben voor een goed resultaat, zo een 10 kuub per uur.
een compactsieve kost zo een 250 euro, is lager in prijs dan een ultrasieve en kan die capaciteit aan.
een filtertje apart voor de skimmer is niet veel goedkoper,maar werkt niet zo goed.
voorzie ook beluchting in de filter ,in iedere filterkamer,dit verhoogt het rendement.
hang in de zomer ook luchtsteentjes in je vijver bij warm weer.
je kan ook beluchte bodemdrains gebruiken,als ik opnieuw zou bouwen dan plaatste ik ze, geen leidingen of darmen in je vijver.
helaas zijn die drains een stuk duurder.
hopelijk kan je wat verder,als er nog vragen zijn,laat maar komen.
groetjes
Hej Jos,
Superbedankt dat je zo helpt! De beluchting in de filters komt er zeker, dat was ook al de bedoeling. Bij de beluchte bodemdrains hoor ik vaak dat mensen er spijt van hebben omdat je de vissen minder kunt zien door de golven die de stroom luchtbellen veroorzaakt. Heb jij (of andere mensen) daar nog ervaringen over?
De skimmer met extra zeef zal ik eens goed bekijken, kwa ruimte is het zeker mogelijk.
Als er weer nieuwe vragen opkomen zul je ze hier wel weer zien verschijnen! Thanx!
Wouter
hallo,
met die beluchte drains zie ik geen problemen,als ik aan de vijver zit zet ik de luchtpomp op een kleiner debiet en heb je er geen last van.
je kan er ook maar eentje zetten,dan heb je ook mider beweging in je water.
ik werk met luchtsteentjes die ik in een hoek van de vijver hang,geeft ook weinig verstoring.
wel werken de drains beter als ze belucht zijn, je krijgt een op en neerwaartse beweging in je vijver.
en je kan ze altyd uitzetten als je aan de vijver zit,' s nachts en als je weg bent zet je ze aan.
groetjes
Hej Allemaal,
Voor de inhoud van mijn meerkamerfilter (3 kamers) zat ik aan het volgende te denken. Ik heb een zeef, dus borstels zijn niet meer nodig(?). De eerste 2 kamers vullen met japanse mat (of matala) en in de laatste kamer een bewegend bed.
Wat vinden jullie vooral van het bewegend bed? De japanse mat heeft zijn dienst al meer dan bewezen, maar ik heb nog weinig ervaring met het bewegend bed. Hoeveel biocarriers moeten er bijvoorbeeld in en hoeveel lucht moet er in de kamer worden geblazen?
Heeft er iemand ervaring met het honingraat filtermedium?
met vriendelijke groeten, Wouter