The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Filter aanleg

6 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,104 Bekeken
 Bunt
(@bunt)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Hallo,, ik ben een newbie op vijvergebied. Ik ben bezig met de aanleg van een bescheiden koi (folie) vijver van ongeveer 8000 ltr.
Wat betreft de filter aanleg...hier kom ik niet uit. Ik ben inmiddels wel zover dat ik weet dat het een driekamer filter systeem moet zijn (vanwege de kosten wil ik dit het liefste zelf maken).
Moet je nu ook een skimmer direct op een afvoer plaatsen (riool), of moet je dit via de pomp laten gaan ?
Zijn er ook voorbeelden op t net te vinden hoe zo'n filter te maken (ik heb t nog niet gevonden)

Grtz

Bunt


   
Citeren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Een skimmer word bij weten altijd geplaatst naar de eerst kamer van de filter
De bodemdrains die lopen naar de filter en naar het riool Dit word gedaan om door te poelen van de leidingen. Dat de meeste leidingen van 110mm zijn is er in de meeste gevallen niet genoeg stroming. Zodat er veel vuil in de leidingen achter blijft

U zou denken dan gebruik ik kleinere diameters van buis maar dan vergroot u de verstopping kansen. Als die verstoppen das een groot werk voor die weer vrij te maken

Groetjes Marc


   
BeantwoordenCiteren
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 36
 

Ben ik weer:o als dat zo doorgaat wordt ik een roodhuid 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 382
 

Hoi Bunt,

Wanneer je een filter gaat aanschaffen of zelf maken, hou er dan rekening mee dat hij groot genoeg is. Het is namelijk zo dat een koivijver een filter nodig heeft dat ongeveer dubbel zo groot is als voor, laat ons zeggen een goudvissenvijver. Jij zal moeten rekenen voor een vijver van 16000 L.
Denk ook niet door het filter zelf te maken je veel zal besparen. Ook in een zelfbouwfilter moeten afvoeren, kranen , filtermateriaal geplaatst worden. Ik ben er zeker van dat er momenteel volledige filters op de markt zijn die goedkoper uitkomen dan zelfbouw. Ook worden er dikwijls tweedehands filters aangeboden bij liefhebbers die hun vijver gaan vergroten.
Begin eerst en vooral met een goed voorfilter . Een bezinkruimte , vortex, zeef enz. om het vuil uit het water te filteren alvorens het verdergaat naar het biologisch filter (vb. driekamerfilter).
Voor de skimmer gebruik je best een apparte pomp die op haar beurt een bijkomend filter kan voeden ( vb eiwitafschuimer, trickelfilter, beadfilter enz.) of die via een waterval of plantenfilter het water terug naar de vijver laat lopen. Een skimmer laten uitmonden in de bestaande filter geeft dikwijls niet het gewenste resultaat.
Het water wordt veel gemakkelijker via de bodemdrain (110mm) aangezogen dan door de skimmer (50mm) omdat de buis van 50 mm te veel weerstand aan het water geeft.
Ga ook eens kijken naar www.pondlibrary.com , daar vind je alles wat je moet weten over koi en alles er rond. Aanleg vijver, aanleg filter, verschillende soorten filters, vissen, waterkwaliteit, ziekten, onderhoud enz., enz. werkelijk alles is daar te vinden.


   
BeantwoordenCiteren
 Bunt
(@bunt)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Bedankt voor het advies...alle beetjes helpen....!!


   
BeantwoordenCiteren
 Bunt
(@bunt)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

duidelijk schema....is gelijk wat helderder voor me ..!


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.