The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Energiezuinig filteren ???

9 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,920 Bekeken
(@emile)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Ik wil m'n elektriciteitsfactuur zo laag mogelijk houden en vraag me af of het verstandig is om dat op de volgende manier te doen :
Vanuit de gravity 3kamer (mechanisch filter gedeelte ) pomp ik het water in de 'kelderruimte' van een moerasfilter met 2m3 gletsjersubstraat. In die kelderruimte zitten ook nog 2 grote luchtsteentjes. Als ik nu ipv continu de pomp om het half uur, een half uur laat draaien en de luchtpomp om het kwartier op en af zet, dan staat het water in de biologische filter hoogstens een kwartier stil, volgens mij brengt dat geen schade aan de bakteriecultuur en is het elektriciteitsverbruik gehalveerd.
Of ben ik nu echte beginnerspraat aan't verkopen ?
Emile, beginnend koiliefhebber.


   
Citeren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

Waarom in de winter geen pomp met minder debiet gebruiken ,bv de helft van de pompcappaciteit die er nu in ligt.
In de winter draait alles toch op een laag pitje (filter enz).
Hopelijk heb je hier iets aan.

Mvg Franky


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1
 

Ik zou zeker niet de pomp steeds op en afzetten.
Is niet alleen slijtig voor de pomp, stilstaand water (ook al is het maar voor een kwartier) kan zorgen voor schadelijke bacterieën en schimmels wat ziektes bij de vissen kan veroorzaken.
't is dan aan u om te kiezen tussen dode vissen en een iets kleinere electriciteitsrekening.


   
BeantwoordenCiteren
(@emile)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Ontstaat er echt al na 15 min een probleem met de bakteriecolonie ? als je bv de filter stil legt om de vortex of een kamer te spoelen ben je ook vlug een kwartier bezig, of moet zoiets snel gebeuren ? Een tweede pomp die minder verbruikt is natuurlijk een oplossing, maar die pompen zijn nu ook weer niet zo goedkoop, dan kan ik beter wat meer verbruiken. Bedankt voor de snelle reactie. Emile.


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 447
 

Hoi Emile,
De pomp is het hart van de vijver.. hem (tijdelijk) afzetten is geen optie. De stroming minderen in de winter is geen probleem. Ik heb hier een heel goede pomp voor uit de macro die weinig verbruikt en goed werk blijft leveren ondanks het feit dat dit een koopje was.
Zelfs zonder pomp kan je water verplaatsen.. denk maar aan een airlift systeem. We zagen onlangs met "de bende van 4" zulk systeem draaien en ik was zeer positief verrast hoe goed dit werkte en dat je er toch een behoorlijk debiet mee haalt. En dat aan het electriciteitsverbruik van die van een luchtpomp!
mvg, Tim


   
BeantwoordenCiteren
(@johan-(bel))
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 95
 

je zou ook dmv een airlift kunnen werken,ik heb zelf een vijver van 55 kub en een filter erop aangesloten van 10 kub inhoud.
ik gebruik een luchtpomp van 50 watt(4200ltr lucht per uur) die door dit principe ongeveer 10 kub per uur water rondpompt.
het werkt als volgt,neem een verticale buis van ongeveer een 50 tot 80 cm (diameter rond 80 mm)zet daar een t stuk op zodat er een poot naar boven wijst en een naar opzij,zet nu die pijp eens verticaal in het water zodat de poot die naar opzij wijst half onder water ligt en hang er nu maar eens eens een paar luchtbollen in met daarop een zware luchtpomp.
je zult verschieten hoe een waterverplaatsing er op gang gebracht wordt.
dit principe werkt alleen als je filter gravity staat en er geen hoogte verschil en lange afstanden overwonnen moeten worden.

groeten johan


   
BeantwoordenCiteren
(@johan-(bel))
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 95
 

je was me voor timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 447
 

😉


   
BeantwoordenCiteren
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 36
 

Als u geen druk moet opbouwen heb ik een serie pompen gevonden die niet veel verbruiken
Aan koop is wel duur maar dit ver dient zich terug.
Hier is de link http://www.kyotokoi.nl/nl/frames.htm
Ze gaan van 29m³ tot 100m³ en gaan van 160W tot 700W.
Bij draait er 1 van 56m³ voor 250W 1 jaar zonder probleem.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.