The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
diepte externe pomp?

 

(@candlebe)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Hallo,

Volgend jaar beginnen wij met het bouwen van een koi vijver.
We hebben al zoveel mogelijk informatie verzameld, maar over 1 ding geraak ik nog niet goed wijs uit.

De vijver wordt 1.5m diep en ik ga 2 bodemdrainages gebruiken, die ga ik aansluiten op de pomp die naast de vijver in een droge put zal geplaatst worden. Nu is mijn vraag, hoe diep kan ik de pomp wel plaatsen. Blijft er op die manier echt geen vuil meer zitten in de buizen. En kent er iemand sites, waar ik nog meer info kan vinden, eventueel met plan voor het bouwen van de vijver.

Groetjes,

Candlebe


   
Citeren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Hoi Candlebbe,

Je kan de drains ook laten uitkomen in een vat of grote diameter buis met stop, die naast de vijver op dezelfde hoogte als de vijver ingegraven wordt. Het vat en de vijver gaan werken op het pricipe van communiserende vaten. Plaats je nu de pomp in dat vat en ga je water oppompen dan gaat er steeds water + vuil via de drains aangevoerd worden.
Voorzie ook op iedere drain een schuifkraan, zodat je iedere drain appart kan spoelen.
Het spoelen doe je als volgt: doe de kranen dicht en laat de pomp het vat leegtrekken, eens leeg open je één van de schuifkranen. Het water en vuil komen nu met grote kracht in de buis terecht. Doe de kraan terug dicht en pomp terug leeg ( liefst naar riool) en herhaal tot het water helder is. Doe voor de andere drain hetzelfde.
Nog beter zou zijn dat je, op het vat, ook een afvoer naar het riool voorziet. Door een afvoer naar het riool hoef je geen vuil te verpompen naar de filter zodat deze minder belast wordt.
Dit systeem is ook een goede oplossing voor liefhebbers die hun filter onmogelijk ondergronds kunnen plaatsen. Door zo te werken zijn er geen hinderlijke obstakels (pomp en slangen) in de vijver aanwezig waar de vissen zich kunnen aan schuren.


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Klopt. Ik ben ook in dit geval . Mijn filter zit verwerkt in een berm naast mijn vijver.De filter is dus pompgevoed. De drains lopen in een put die 10 cm diepr is dan de bodem van de vijver.Daardoor is er geen kans op verstopping of slib in de buizen.Een promax 30 stuurt het water naar mijn filterlijn. Werkt perfect!


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.