The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Druppel filter

8 Posts
4 Users
0 Reactions
2,188 Views
bruno
(@bruno)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Ik ben van plan een druppelfilter te bouwen om het nitraat gehalte van mijn vijver te verlagen. In het artikel over denitrificatie is er sprake van biohomeglas filtermateriaal. Weet iemand waar dit materiaal in Belgie te koop is?
Alvast bedankt.


   
Quote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Bruno,

Ik denk dat je die zult vinden in goede aquariumzaken. Die spullen zijn erg duur en ik vraag me af of dat wel een goede keuze is voor een denitrificerende filter. Een trickle filter is ideaal voor nitrificatie, maar of dat ook het geval is voor denitrificatie, daar ben niet zo zeker van.

Henri


   
ReplyQuote
3754anonymous
 BR
(@BR)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Bedankt Henri,
Wat is dan wel een goed type filter voor dentrificatie (buiten een plantenfilter)? Mijn gootste bezorgdheid is het verwijderen van nitraat.
Bruno


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Bruno,

Wat zijn uw water waarden? Meet temperatuur, pH, NH4/NH3, NO2, NO3, KH en meet voor alle veiligheid de pH zowel 's ochtends als 's avonds. Volume van de vijver, soort vijver (koi? bodemafvoer? planten? enz), soort filter.
Waarom ben je zo bezorgd om nitraat en wat is er verkeerd aan een plantenfilter?

groeten,


   
ReplyQuote
3756anonymous
 BR
(@BR)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Henri,
Ik heb recent mijn vijver vergroot. De filter (gravity filter vanuit bodemdrain) is momenteel in opbouw (hoop hem volgende week op te starten): vortex, 2 bakken met matala mat en een plantenfilter. Ik heb momenteel geen problemen met de waterkwaliteit (er zitten slechts enkele Koi's in). Mijn bezorgdheid voor nitraat is op dit ogenblik meer hypothetisch naar de toekomst toe. Ik ben gerust dat het biologisch gedeelte van de filter eens opgestart ammoniak en nitriet zullen verwijderen, maar vermits de vijver zelf (25000l) nauwelijks planten bevat weet ik niet of de plantenfilter al het nitraat dat wordt gevormd aankan, zeker als er meer vissen inkomen. Daarom was ik reeds aan het nadenken over andere mogelijkheden om nitraat te verwijderen. Het artikel over denitrificatie in een druppel filter leek mij daarom interessant. Een andere mogelijkheid is inderdaad de plantenfilter uitbreiden, maar dit is praktisch moeilijker in mijn geval.

Bruno


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Een eenvoudige manier om een plantenfilter aan te leggen of uit te breiden is gewoon alle filterkamers bovenop het filtermedium vol zetten met bv waterkers. Dat werkt fantastisch op voorwaarde dat de waterkers licht krijgt, en het is zelfs economisch rendable want je kan de waterkers gebruiken in de keuken.

Planten zijn belangrijk want zij helpen om het biologisch evenwicht te behouden en zonder planten zit je steeds maar te knoeien met producten tegen dit of dat of voor nog wat anders. Plaats ze in manden of in de filterkamers, maar zet fosfaat en nitraat om in nuttig groen i.p.v. algen.

Nitraat wordt efficiënt afgebroken door denitrificerende bacteriën in de vijver en de filter. In een evenwichtig systeem is dat voldoende. Er zijn meestal voldoende anoxische zones waar denitrificatie kan plaats vinden. Om de denitrificerende "filter" te vergroten kan je bovenop de laatste kamer een laag LITHAQUA (in de voorziene filterzakken) leggen. Dat werkt perfect en regelt de KH ook nog. Een aparte denitrificerende filter mag natuurlijk, maar ik zou niet kiezen voor een trickle filter omdat die te veel zuurstof krijgt.

Henri


   
ReplyQuote
Spike
(@spike)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 65
 

Ik denk wel dat een vortex en 2 kamers en een plantenfilter
iets weinig is voor een vijver van 25 m²,persoonlijk dan.
Uit ervaring sprekende groeit het vissenbestand toch steeds
aan.Ik zou er toch over denken om informatie op te doen
en daarna de filterlijn uit te breiden.

Mvg.


   
ReplyQuote
3772anonymous
 BR
(@BR)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Bedankt iedereen voor tips. Ik ga proberen mijn plantenfilter uit te breiden. Dat lijkt de beste oplossing.

Bruno


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.