The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
aantal bodemdrains

6 Posts
5 Users
0 Likes
4,427 Views
Spike
(@spike)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 65
Topic starter  

Ik ben bezig met het op papier zetten van mijn
nieuwe vijver en ben nu bezig met overal wat
informatie en nuttige tips te verzamelen van
bestaande koivijvers.Nu zit ik met een vraag over
het aantal bodemdrains dat er moet geplaatst
worden.Als men nu spreekt over vijver met
afmetingen van 6m op 3m en 1.5m diep,hoeveel
zou men er dan plaatsen?

Mvg.


   
Quote
3665anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Halo
Minimum 2 tot maximum 3 bodemdrainage, dan zit je goed. Werk met 80 mm leidingen onder de vijvervloer. Buiten de vijver, in de verticale richting, werkt u met 110 mm leiding. Voor de vortex, in de filterkamer, komen de leidingen samen in bevoorbeeld een Y-stuk. Voorzie alle 110 leidingen van een afsluitkraan. Zo kan u elke drainage apart bedienen en reinigen.
Je kan op deze site ook nog het artikel over bodemdrains nog eens door lezen. Kijk op http://www.pondlibrary.org/ned/artikels/artikeltekst.htm?ArtikelId=15&AfdelingId=5


   
ReplyQuote
mark
 mark
(@mark)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 67
 

Eric,

Waarom moet je onder de vijvervloer met 80 mm buizen werken en niet met 110 mm ?

Mark


   
ReplyQuote
3674anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

Door de diameter van de horizontale leidingen, dus onder de vijvervloer, met 30mm te verminderen krijgt u een betere en krachtigere aanzuiging. In de leiding van 110 mm wordt de stroomkracht van het water langzaam verminderd anders zou het vuil met geweld de vortex in spuiten en kan de bezinking door het draaikolkeffect niet plaatsgrijpen.


   
ReplyQuote
Danny yamato
(@danny-yamato)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 15
 

hallo
ik zou in uw geval kiezen voor drie bottomdrains zodat je een goede bodemhelling kan krijgen naar de bodemdrains toe de vissies zorgen er dan voor dat alles mooi naar beneden gewerkt wordt door hun gesnuffel
moest ik nu opnieuw beginnen zou ik kiezen voor koi-toilet ipv de klassieke bottomdrains zodat je regelmatig de afval rechtsreeks naar de riolering kan weg sassen zonder veel waterverlies.
bij het begin van de filterlijn zou ik ook een estrosieve plaatsen om al het resterende vuil zoveel mogelijk te verwijderen voor het in de bio afdeling van je filter kan komen waardoor deze laatste veel minder afvalstoffen te verwerken krijgt en je systeem veel minder snel overbelast zal raken

by the way uustekluu

groeten danny yamato


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Als je kiest voor bodemdrains zou ik je sterk aanbevelen (zoals Eric zei) om per bodemdrain een buis te voorzien die dan op het einde net voor de vortex (of zeef) samengebracht worden in een Y-stuk (met twee bodemdrains) of indien je kiest voor 3 bodemdrains (wat ik wel zou preferen) een Y- stuk en een T-stuk bv. Per buis voorzie je een afsluitkraan 2 of 3 in totaal dus.

De buisconstructie zal ingewikkelder en duurder zijn maar biedt een groot voordeel ipv de bodemdrains maar op slechts 1 buis aan te sluiten.

Bij onderhoud van het filter kunt u door eerst de vortex te laten leeglopen en nadien 1 van de afsluitkranen te openen een enorme kracht laten ontwikkelen (druk van watermassa) waardoor vuil op de bodem door 1 bodemdrain geperst wordt. Sluit u de bodemdrains aan op slechts 1 buis dan zult u dit effect ook wel hebben maar dan verdeeld over het aantalen bodemdrains die er zijn (de kracht is dus minder). Begrijpt u? Ik wou dit even uitleggen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.