In de litteratuur zie ik dat zwemvijvers met drainagebuizen zowel in up als downflow worden gebruikt. Op deze website vind ik een tekst waarbij downflow wordt aangeraden en een andere waarbij gewezen wordt op de mogelijkheid tot dichtslippen. Wat leert de praktijk? Wat is nu de beste methode en hoe kan deze worden gemotiveerd?
Jammer dat ik nog geen reactie heb gekregen. Blijkbaar is er niemand die weet hoe het echt moet!?
hallo,
inderdaad,geen reacties
ik denk dat upflow,met een bezinkruimte onder het moeras het beste is,maar echt goed weet ik het ook niet.
als er een mogelijkheid is om die bezinkruimte van een kraan te voorzien,dan spoel je regelmatig het vuil weg.
groetjes
Bezinkruimte moet je al een massa aan gewicht door een rooster laten dragen. Kan je de bezinkruimte weglaten en enkel cocosdarmen gebruiken?
Een zwemvijver is op vlak van vervuiling absoluut niet te vergelijken met een koivijver!
Een bezinkruimte is dus niet nodig.
Zelf ben ik bezig met de aanleg van een zwemvijver met downflow: verzamelen water onderaan filter in drainagedarmen. Deze leiden naar ton, waar pomp in ligt die water terugsteekt naar zwemgedeelte. Na veel opzoekingswerk en rondvraag merk ik dat de meeste zwemvijvers zo zijn opgebouwd.
Als je je filter voldoende groot maakt en voldoende meters drainagebuis legt, denk ik wel dat het moet goedkomen. Opp voor filter: voor zwemvijver minimum 10 %, voor koivijver minimum 25 %. Bij onze vijver heb ik ook 25 % filter. Kwestie van op safe te spelen, en zo blijft ook de mogelijkheid om eventueel later over te schakelen op visvijver.
groetjes,
Zwemmertje
Je vroeg ook argumenten voor upflow versus downflow:
Bij upflow stuw je vuil water door je drainagedarmen. Indien je dan werkt zonder bezinkruimte krijg je gegarandeerd verstopte buizen!!
Bij downflow is het vuil al grotendeels verdwenen tegen dat het beneden in je filter komt.
Wel zou het goed zijn om af en toe eens te backwashen: dus de pomp in tegenovergestelde richting laten pompen. Zo blaas je eigenlijk al het vuil weer weg van je drainagedarmen, ipv het aan te zuigen.
Zelf ben ik er wel nog niet uit hoe dit backwashen precies in zijn werk gaat met mijn pomp (aquamax). Moet je de in- en uitvoer van de pomp hiervoor loskoppelen en heraansluiten of zijn er simpeler oplossingen? Wie weet raad?
hallo,
simpelweg een driewegkraan monteren achter je pomp.
hoef je enkel de stand van je kraan te draaien.
groetjes
Bedankt voor je reactie zwemmertje. Maar veronderstel nu dat je upflow zou werken en eerst je water door een machanische filter zou sturen. Dan is je water reeds een beetje van alle vuil ontdaan vooralleer het via de drainagebuizen door het filtermateriaal gaat????
ik heb een moerasfilter met een down flow systeem , het water loopt dus van boven naar onderen , op de bodem liggen 2 rollen van 25 meter drainageslang waarvan de uiteindes op een vat uitkomen , via dit vat spoel ik ieder voorjaar mijn drainage slangen dmv een hogedruk reiniger en een speciale slang met kop die gebruikt wordt om rioleringen te ontstoppen.
deze slang trekt zich zelf in de drainageslang en spuit de boel aan de binnenkant schoon , gelijkertijd hang ik een dompelpomp in het vat en laat die het vuile water de tuin in pompen , ik herhaal deze handelingen net zo lang tot er geen vuil water meer uitkomt .
deze manier werkt bij mij alvast goed
groet johan