The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Biosys3 en reinigen

 

 Luc
(@luc)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

Zopas een Biosys3 filter in een erg vuile vijver geplaatst. Deze filter heeft een indicator die zegt dat de filter vuil is en moet gereinigd worden.

Mooi zover. Maar, hoe reinig je nu het best deze filter ? Zelfs na grondig uitspoelen van de filter, staat de indicator nadien terug bijna bovenaan.


   
Citeren
 mark
(@mark)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 67
 

Hallo Luc,

Ik heb ook een Biotec filter. Deze moet ik om de dag reinigen ( het eerste blauwe gedeelte ). Die indicatoren gebruik ik niet, omdat ik vind dat je daar niet van opaan kunt, zoals je zelf al hebt kunnen constateren. Ik reinig altijd wanneer de wateringang in het filter net onder water staat en er dus geen extra zuurstof in het water terrecht komt.

Het reinigen vind ik een vervelend karweitje, omdat er geen slibafvoer is. Ik ga als volgt te werk:
1. Haal de blauwe sponzen eruit inclusief de bak
2. Spoel de bo ringen en haal ze eruit
3. Laat de eerste bak leeglopen d.m.v. een slang en zuig daarmee alle het slib van de bodem weg.
4. Laat de bak weer voor een gedeelte vollopen met water uit de vijver, maar niet zover dat dit naar bak twee stoomt.
5. Spoel de sponzen 1 voor 1 in het water todat het water te vies wordt. Ga dan weer naar stap 3 en herhaal deze stappen totdat de sponzen redelijk schoon zijn. Op deze manier verlies je het minste bacterien.
6. Doe alles weer in de bakl en zet de pomp weer aan.

Deze stappen volg ik dus zo om de dag en het werkt prima. De oranje sponzen in de tweede bak hoef ik eigelijk nooit schoon te maken wat de bacterie cultuur natuurlijk ten goede komt.

Het is mogelijk om op een biotec twee kogelkranen te zetten voor een slib uitlaat. Als je je mag adviseren: Doe dit! Scheelt je enorm veel werk. Ik begin er niet aan omdat ik dit filter toch binnen een maand of twee ga vervangen.

Groeten en succes,

Mark


   
BeantwoordenCiteren
(@Eric B.)
New Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 1
 

Je kunt onderaan twee aflaat kranen plaatsen. Dit is perfect mogelijk en niet moeilijk.


   
BeantwoordenCiteren
 Luc
(@luc)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

@Mark en Eric

hartelijk dank voor de tips. Toch nog een vraagje aan Marc : wat doe je met de binnenkant van de blauwe sponzen ? Deze blijven toch heel vuil.

Of kuis je deze sponzen maar oppervlakkig om zeker niet teveel bacteriën te verliezen ?

Filter staat er nu ruim een week in en het resultaat is goed zichtbaar. Met UV-lamp en een pomp van 15000 l/hr. Maar kuisen van de filter is wel een noodzaak, zeker in deze beginfase.

@Marc, waarom een aandere filter ?


   
BeantwoordenCiteren
 mark
(@mark)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 67
 

Hallo Luc,

>>hartelijk dank voor de tips. Toch nog een vraagje aan Marc : >>wat doe je met de binnenkant van de blauwe sponzen ? Deze >>blijven toch heel vuil.
>>Of kuis je deze sponzen maar oppervlakkig om zeker niet >>teveel bacteriën te verliezen ? .

Omdat ik de sponzen om de dag schoon maak, zullen de bacterien daar toch veel last van hebben. Ik spoel ze gewoon erg goed. De binnenkant wordt niet echt heel erg vuil. Als die erg vuil wordt, ben ik niet op tijd geweest met schoonmaken ( het water loopt dan meestal over de spons meteen naar de volgende bak heen ). Indien dit toch gebeurt, pak ik de hogedrukspuit erbij.

>>Marc, waarom een andere filter ?
Het filter voldoet op zich wel en zeker voor een vijver bezet met veel planten en weinig/gemiddeld vis. Ik heb hem in gebruik op een koi vijver van 7000 liter met 5 koi's met een lengte tussen 15 en 40 cm. Daarnaast heb ik wel wat planten, dus die zuiveren het water ook wel een beetje. Maar het uiteindelijke probleem is dat dit filter te vaak schoon gemaakt moet worden. Als ik bijvoorbeeld 1 dag later schoonmaak, gaat het al mis: het water loopt dan "gewoon" naar de volgende bak. Tevens is het filteroppervlakte voor mijn vijver te klein. Daarom wil ik heb vervangen om zo meer oppevlakte te krijgen en veel minder rigoreus hoef schoon te maken zodat ook de bacterie colonie optimaal blijft. Nu "verdwijnt" ongeveer de helft van deze colonie bij een schoonmaakbeurt. Dit komt natuurlijk niet ten goede aan de waterkwaliteit en dus aan de vissen.

Het geheel draait nu bijna twwe jaar op een pomp van 6000 l/h. Dit ging goed, alleen nu zijn de vissen wat groter en krijg ik problemen met teveel alg, schuim op het water en niet helder water. De enige oplosing is naar mijn idee dus een ander filter.

Groeten,
Mark


   
BeantwoordenCiteren
(@gunther-dauw)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 12
 

Beste

Hierbij enige tips:
* reinig de mousses NOOIT allemaal tegelijkertijd.
* probeer eens de mousses per 1 à 2 stuks om te draaien wanneer zij bijna dichtgeslibt zijn.
* Ent regelmatig slibafbrekende bacterieen.

Wanneer deze filter op bestaande en sterk vervuilde vijvers wordt ingezet is het vrij normaal dat zeker in het begin de mousses regelmatig dienen te worden gereinigd. Dit neemt echter wel af na enige tijd.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.