Bedankt Webmaster voor je nuttige reactie op de timers.
Dit weekend rees een nieuwe vraag (beetje bij beetje schaf ik de onderdelen aan): ik wil de +- 7m retourleiding van de pomp (Nautilus 6000) naar het andere eind van de vijver met zo weinig mogelijk weerstand uitvoeren om het debiet optimaal te houden. Nu had ik de keuze uit 40mm gladde vijverdarm of 50mm geribbelde darm. Bestaat 50mm gladde darm en zo neen, welke is dan van de andere twee de beste keuze qua weerstand?
De meeste UVlampen (ik heb een 30w nodig) hebben trouwens maar kleine in-/uitgang, zodat ik daar met stevige overgangstukken zal moeten werken. Het is me niet duidelijk of dit een goed idee is met die geribbelde darm: krijg je zo iets goed waterdicht, met lijm of aquariumkit misschien?
Graag had ik ook vernomen welke UVlampen aan te raden zijn.
Alvast nogmaals hartelijk dank!
De algemene regel is: hoe breder de darmen of buizen hoe minder weerstand en dus meer waterdebiet.
Ik heb er geen idee van of 50mm darm bestaat.
Maar er zijn zwakke schakels in het systeem. Een ervan kom je zelf te zeggen. De UV lamp. De meeste hebben een kleine in en uitgang. Dan zijn dan ook minder goede UV lampen. Als je moet versmallen van bv een 50mm naar een 30mm dan heb je altijd veel debietverlies en dat is niet ideaal. Begin je met een 50mm, doe er dan ook mee verder.
Je hebt de keus tussen vaste pvc buizen en darmen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar pvs buizen van 50mm. Je kan daar kranen op steken zonder enkel probleem. Met pvc lijm lijm je alles vast. De koppelingen aan de UV lamp kan je vastlijmen. Met darmen gaat dat niet. Gebruik je darmen dan moet je je toevlucht zoeken tot spanbanden enz. Niet zo ideaal (lekkages) maar let op. Wanneer je gebruik maakt van pvc buizen en je lijmt kranen enz vast, zorg er dan voor dat je je installatie weer kan afbreken zonder de buizen te hoeven doorzagen. Zorg ervoor dat je éénvoudig je lamp kan wegnemen of je pomp.
Welke UV lampen zijn goede:
Een goede uv lamp is te herkennen aan het volgende:
-sterk gebouwd, goede en sterke plastiek soort. Hoe zwaarder de lamp hoe beter eigenlijk.
-een uitgang die minstens 40mm is, liefst 50mm. Bij professionele UV lampen zijn hulpstukken voorzien waarop je pvc buizen van 50mm kan lijmen.
-de lamp moet volledig uit elkaar kunnen gehaald worden voor eventuele reparatie
-de lamp moet beschikken over standaardmaten (nu weet ik de standaardmaten ook precies niet). Het zal je maar overkomen dat wanneer je kwartsbuis springt en je moet een nieuwe hebben men in de winkel zegt. Het zal een 14 tal dagen duren mijnheer, geen standaardmaat, begrijp je.
-mogelijkheid om meerdere UV lampen aan elkaar te koppelen.
Persoonlijk heb ik een Proclear 55.
Een heel degelijk toestel. Wit van kleur, sterk uitgevoerd met grote in en uitgang.
Ik heb vroeger met flexibele darmen gewerkt in wat toen een natuurvijver was. Ze waren van het soort dat u beschrijft. De flexibele darm had als voordeel dat hij soepel mee de vorm van de vijver volgt.
Voor de aansluiting gebruikte ik inox pijpleiding met schroefdraad, gegalvaniseerde leidingen gaan roesten.
Groeten,
Ed