Beste vijver/koi liefhebbers,
De zon begint weer door te breken waardoor ik weer lekker bij mijn vijver kan gaan zitten... Maar als ik daar zo zit begint het me steeds meer te irriteren. GROEN WATER!!! Het begint steeds groener te worden en nu kan ik al bijna niet meer de bodem zien. Terwijl hij voorheen zeer helder was. Wat moet ik nu doen? :confused:
Ik wil vandaag eigenlijk het water voor de helft verversen. En er spul ingooien tegen draadalg (consequenties weet ik).
Nou ben ik benieuwd of iemand een tip heeft of mij kan helpen ?
hallo richard,
Zelf heb ik dit probleem ook gehad. Ik heb dit tot tevredenheid opgelost door in mijn filter op de invoer een zak te maken (fijn mazig) waar het grovere vuil in word opgevangen en ik heb extra blauwe watten boven in het filter geplaatst.
Vooral in het begin regelmatig schoon maken. Na mate de vijver helderder word hoef je hem ook minder schoon te maken.
Groetjes kees
Beste Richard,
Gooi absoluut geen chemische troep tegen draadalg in de vijver. Ten eerste heb je met groen water te maken met zweefalgen, en dus niet met draadalgen. Ten tweede los je het probleem maar tijdelijk op, het zal alleen maar erger worden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor algenbloei. Met groen water is de oorzaak vaak een combinatie van factoren.
- Zorg er voor dat je waterwaarden worden gecontroleerd en evt gecorrigeerd.
- Een overschot aan voedingsstoffen (nitraten en fosfaten) leidt bijna automatisch tot algengroei. Als er meer voedingsstoffen in het water aanwezig zijn dan de aanwezige planten kunnen opnemen of vastleggen, zullen algen in dit gat springen. De natuur lost dit gewoon simpel op. Maar wij willen geen algen en daarom moeten we ervoor zorgen dat deze voedingsstoffen onbruikbaar worden voor de algen. Ik zie op de foto dat er relatief weinig waterplanten in de vijver staan. Als je geen gebruik maakt van een UVC-lamp, zal dit probleem biologisch opgelost moeten worden. Dat kan op de volgende manier:
+ ongeveer 2/3 van het wateroppervlak moet bedekt zijn met waterplanten. Hierbij behoren drijfplanten, waterlelies, zuurstofplanten en moerasplanten.
+ Maak gebruik van helofyten (planten die met de voetjes in het water staan en met hun blad en bloemen boven het water uitsteken), deze groep planten heeft een extra grote capaciteit om voedingsstoffen vast te leggen c.q. om te zetten.
+ Plant alle riet- iris- en grassoorten, dotterbloemen en andere sterke planten in schoon vijbversubstraat. Hiermee creëer je kleine plantenfilters. gevoelige planten en waterlelies mogen niet in substraat, maar in gewone vijveraarde.
De oplossing die Kees geeft, kan ook zeker goed werken (niet in elk geval). Wat hij heeft gedaan is overtollig organisch afval uit het vijvermilieu verwijderen en daarmee dus ook voedingsstoffen.
Veel succes
Groetjes Dennis
vorig jaar kleurde mijn vijver ook groen met zweefalg geen draadalg(door relatief weinig planten).
Met 8 waterhyacinten a 1 euro 50 was het zo gepiept.
De planten trokken al het "voedsel" voor de alg uit het water.
Binnen twee weken was de vijver weer helder.
Geen chemicalien, maar een mooie plant, een "natuurlijke" oplossing dus...
Bedankt voor de reacties en oplossingen...
Op de foto lijkt het inderdaad dat er weinig planten in de vijver staan, maar deze foto is ook nog in het begin van het voorjaar gemaakt. Bijna 75 % van alle vijverplanten in mn vijver begint nu pas langzamerhad op te komen (ook de lelie).
Ik heb het idee dat het water groen geworden is doordat ik er pasgeleden twee nieuwe, behoorlijke koi in heb gedaan. En het water begon te verkleuren toen het weer warmer werd.
Dit is natuurlijk een flinke omslag voor de vijver. Ik denk dus dat het hierdoor komt. Maar ik ga eerst maar even het water verversen voor ongeveer de helft.
Al eens aan een uv lamp gedacht werkt echt hoor na 14 dagen kraakhelder water, werkt wel niet tegen draadalg.
Groeten
oh ja richard
Blijf alsjeblief van die producten af die je helder water garanderen
deze zijn meestal op basis van kopersulfaat en voor je vissen is dit echt niet bevorderlijk (leverproblemen).
Groeten