The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
waterverlies

6 Posts
5 Users
0 Reactions
4,100 Views
Gardon
(@gardon)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Ik heb een vijver met een oppervlak van ca 55 m2 en inhoud van ca. 32m3
de vijver ligt de hele dag in de zon op een beschutte plaats. ik verlies momenteel ca. 1 tot 1,5 cm water per dag. Kan dit door verdamping of moet ik denken aan een lekkage?


   
Quote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi Gardon,

dit kan gaan om verdamping, maar dan zou je verschil moeten zien tussen zonnige enbewolkte dagen/winderige en windstille dagen/warme en koude dagen. Op warme dagen is 1 tot 1,5 cm niet heel uitzonderlijk.

Het kan ook gaan om een lek...

Maar kijk ook of er plooien in het folie zitten. Door capillaire werking kan water omhoog 'klimmen' en zo de vijver uit lopen. Kan sterk lijken op lekkage.

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Bij zonnig en droog weer kan er best veel water verdampen. Als er dan nog capilair water verdwijnt gaat het nog veel sneller.Capilair verlies kun je zien door de grond rondom de vijver te inspecteren op vochtige plekken.


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Kijk hier eens:
http://www.lenntech.com/calculators/verdamping.htm


   
ReplyQuote
Gardon
(@gardon)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Bedankt allemaal voor de reacties.

Ik heb dit (voor)jaar veel werk gehad om mijn vijver weer in orde te krijgen voor een zomertje genieten van die waterpartij. Ik zat er werkelijk mee in dat ik opnieuw kon beginnen.

Mijn ongerustheid is enigzins weggenomen.

Handige site Charles.

nogmaals dank

gr. Jaap


   
ReplyQuote
zut
 zut
(@zut)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 112
 

Om verdamping te compenseren heb ik een vlotter (van een toillet) in de vijver geinstalleerd. Indien het water iets is gezakt gaat de kraan open en blijft de vijver netjes op niveau.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.