The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
onderwaterspot

6 Posts
6 Users
0 Likes
3,355 Views
arnodekkers@tis
(@arnodekkerstis)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 52
Topic starter  

Hallo,
Ik heb een onderwaterspot gekocht, 35 watt. Nu wil ik graag weten of dit slecht is voor de vissen, of niet. Ze zijn toch gewend aan dag en nacht. Is het licht in het water niet slecht. Wennen de vissen daar gewoon aan.
Groetjes,
Arno


   
Quote
Stefan R
(@stefan-r)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 55
 

Ik heb er onlangs ook gekocht, ik weet niet of het al dan niet goed is voor de vissen en ben dan ook van plan ze enkel te gebruiken als ik in de buurt ben (bv. bij een bbq of dergelijke).
Ik denk dat de vissen net als wij wel een portie nachtrust kunen gebruiken.


   
ReplyQuote
zut
 zut
(@zut)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 112
 

Pas met het gebruik van de spots als er katten in de buurt zijn. Ik heb zelf ook onderwaterspots en 9 katten. Indien de spots aan staan lijken de vissen de katten niet meer te zien. De katten zien de vissen echter heel goed en vinden de vissen erg interessant. De vissen zijn hun leven dan niet zeker 😡


   
ReplyQuote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Een beperkte verlichting in de vijver is niet erg. Als je een klein deel van de vijver verlicht zul je merken dat de vissen de verlichting soms opzoeken. Laat de verlichting in ieer geval niet heel de nacht aan.

het voorgenoemde over de katten klopt. De vissen worden "verblind" door eht licht terwijl de katten de vissen perfect zien. Dat geld uiteraard ook voor andere dieren.


   
ReplyQuote
Erik1978
(@erik1978)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 158
 

Ik sluit me bij de andere post aan.

Ikzelf heb 3 spots van 10Watt in de vijver.

Deze staan dus i.d.d. alleen maar aan als ik zelf in de tuin aanwezig ben. Mocht ik naar binnen gaan, dan zet ik de verlichting meteen uit.

Je moet er rekening mee houden dat de vissen ontzettend in het zicht van de andere dieren zitten. Tevens zien de vissen hun niet meer.

En wat betrefd nachtrust; de vissen mogen best af en toe een beetje langer op blijven he! 😀 😉

Dus: kan geen kwaad, mits je de verlichting niet onbeheerd aanlaat.


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Vijververlichting is uiteraard prachtig !Vergeet echter de biologische klok van de vissen niet, ook zij hebben behoefte aan een dag en een nacht.
De dag verlengen wordt in kwekerijen toegepast om de groei te bevorderen en kan eventueel ook door amateurs gebruikt worden. De verlicting de ganse nacht laten branden is echter niet aangewezen!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.