The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Vorstprobleem

 

(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo allemaal,

De winter heeft dit jaar weer flink toegeslagen. Vooral de aanhoudende vorst kan grote consequenties hebben op onze vijvers. Her en der lees ik dat sommige vissen houders moeite hebben om hun koi en andere vissen in leven te houden. Grote obstakel hierbij is de dicht bevroren vijver, eenmaal dicht, is het heel moeilijk om het open te krijgen. Zo heb ik vorig jaar wekenlang tegen een compleet dichte vijver aangekeken. Hierdoor wist ik niet hoe het met de vissen aan toe ging. Gelukkig hebben ze het wel overleefd. Sinds afgelopen zomer heb ik voor het eerst jonge koi erbij. Juist omdat ik de taferelen van de vorige periode wilde vermijden, heb ik begin winter een "ijsvrijhouder" aangelegd. In het begin werkte het prima, terwijl de rest van het vijver bevroren was ontstond er in het midden netjes een open gedeelte. Echter, halverwege deze week zag ik dat ook het open gedeelte dicht was bevroren. Het pompje draaide wel, alleen er kwam geen lucht meer uit het luchtsteentje. Het is duidelijk dat er ergens wat bevroren is, waarschijnlijk in de luchtslang. Hebben jullie ervaring hiermee?


   
Citeren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Waarschijnlijk is er condensatievocht in de luchtleiding gekomen en door waarschijnlijk een te klein debiet in de luchtstroom is dit toch bevrozen. vooral niet proberen een wak te maken door ijs stuk te hakken,dit geeft teveel onrust voor je vissen. Wil je toch terug een wak maken kan je dit beter doen door een kookpot met kokend water op het ijs te zetten en dit zo te laten smelten. Dan kan je een ander luchtsteen plaatsen in dit onstane gat en terug aan je pomp aansluiten, de luchtsteen niet dieper laten zakken dan een 20-tal cm om niet teveel tegendruk van het water te hebben.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Om te kunnen opboksen tegen de vorst heb je best wel een voldoende krachtige luchtpomp. Kan ook zijn dat je luchtpomp wat licht is.


   
BeantwoordenCiteren
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 125
 

hallo

ik heb vorig jaar ook het probleem gehad.Niet dat mijn vijver dicht zat maar de uitloop van mij kamer filter was dicht gevroren met het gevolg dat mijn pomp gewoon doorpompte totdat de vijver bijna leeg was.....alle koi dood als gevolg.
Nu heb ik er van geleerd en heb een titanium verwarmings elemnet in de eerste kamer hangen.En ingesteld op 10 graden.Vijver ook afgedekt met polycarbonaat platen van 16 mm(met een opening van 5 cm voor de gassen eruit te laten)en het water is en blijft op 10 zelfs 11 graden.De vissen zwemmen actief rond en ze eten naar harte lust.Het stroom verbruik valt best wel mee.Beter dat dan alle koi dood......

Gr Boud


   
BeantwoordenCiteren
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 92
 

elk jaar nieuwe koi kopen is ook een erg duur grapje.

Ik he zelf een klein houtkacheltje gemaakt en in de filterput staan.
die geeft voldoende warmte om het water in het filter iets op te warmen zodat deze ijsvrij blijft, hierdoor blijft er ook een aardig wak waar de retour in de vijver komt.
Volgend jaar ga ik hier ook afdekken en fatsoenlijk verwarmen,
ben die winter nu al helemaal zat...........


   
BeantwoordenCiteren
(@cobuus)
Trusted Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 91
 

Van mij mag het warm water gaan regenen en volgende week 20 c maar dat zit er niet in , mijn vijver is volledig dicht gevroren, kan door een stukje helder ijs de koi soms zien , zitten op het diepste punt en liggen rustig op de bodem.
Ik verwacht dus geen problemen, als je vijver voldoende diep is de kans dat er iets gebeurt ook niet zo groot m.i.
Maar als je de koi echt een aantal weken niet ziet dan ben je wel natuurlijk wel benieuwd hoe het met ze gaat .
Heb net nog weer is een gaatje geboord om wat te meten, ijsdikte 10 cm, watertemp net onder het ij 0,4 C, watertemp op 1.80 m 4,3 C, buitentemp + 4 C
Laat maar komen het voorjaar


   
BeantwoordenCiteren
(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Bedankt voor alle reacties, ik heb weer wat dingen bij geleerd. Zoals verwacht ben ik niet de enige die zich momenteel op "glad ijs" bevind. Inmiddels heb ik nog niets ondernomen om een wak in het ijs te maken, ik stoor de vissen liever niet. Wel heb ik eerder alle plantenresten en bladeren uit het vijver verwijderd, dus het gevaar van giftige gassen is enigzins afgenomen. Ik ben in ongeduldige afwachting op hogere temperaturen. Er wordt gezegd dat vanaf morgen dooi zal intreden, we wachten wel af.
Boud, het is erg om te horen wat jou vissen overkomen is, da's balen op zijn zachtst gezegd. Van iedere ervaring leren we weer.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.