The Pond Library

Vraag en Antwoord

Advies filtersystee...
 




Advies filtersysteem

Lid
Berichten: 3
Topic starter

Dit voorjaar wil ik een vijver maken met planten en een beperkt aantal vissen van ongeveer 3200 liter. De meeste pomp/filtersystemen zijn voor veel grotere vijvers. Welk systeem zou geadviseerd worden, met het oog op 's winters doordraaien of niet. In de gebruiksaanwijzing van veel pompen staat dat hij niet 's winters mag draaien en op het forum lees ik dat veel de pomp altijd laten draaien. Hoe zit het met overcapaciteit met betrekking tot het biofilter. Kan het systeem te groot zijn?


   
Lid
Berichten: 8

dag Evert,
een pomp moet je de hele winter laten draaien,
elke dag van het jaar,dit geeft de minste problemen,
wat voor vijver wil je,wil je een koi er op ? of gewoor wat windes enzv..
je kan een lava of substraat filer eventueel in de vijver maken,
maar hou er dan rekening mee dat je dan de vijver om de paar jaar voledig moet leeg maken en reinigen,lava kan verzadiggen met vuil,

een afzonderlijke lava of substaat filter vindt ik persoonlijk veel gemakkelijker,
als je hier dan een vrije ruimte,of kelder ruimte in laat kan je altijd spoelen zonder dat de lava hier uit moet,

ik zelf heb een koivijver16000 l,waarvan het onderhoud minniem is,
ik heb nog een kleine vijver met planten van 800 liter deze blijft steeds glas helder
je kan deze op mijn foto's zien,het is gewoon een kruik die gevuld is met lava,

ik hoop dat je hier wat aan hebt,wil je iets weten vraag het me maar, heb vrij veel ervaring met vijvers,grt danny


   
Lid
Berichten: 91

Hallo Evert

Je kan nooit teveel filtercapaciteit hebben, dus wat dat betreft kan je niet veel fout doen, ervaring leert dat een flinke overcapaciteit alleen maar prettig is, je bent dan alvast voorbereid op evt uitbreiding of op meer visbezetting dan je had gedacht van te voren
Pomp s winters aan of uit daar zijn de meningen over verdeeld, ik zet alles uit
Ik heb een groot plantenfilter en altijd helder water en goede waterwaardes.
Inderdaad is zo n plantenfilter na een aantal jaren toe aan onderhoud maar tussentijds hoef je weinig te doen


   
Lid
Berichten: 3
Topic starter

Bedankt voor jullie reactie. De bedoeling is om een vijver te maken van 2,3x2x1 m die gedeeltelijk boven de grond komt, met een planten rand van 40 cm. Het gedeelte boven de grond wordt geisoleerd met 5 cm piepschuim. Het filter wil ik naast de vijver plaatsen, in een geisoleerde kist. Ik heb begrepen dat het een druk filter moet worden omdat deze lager geplaatst kan worden. De druk pompen die ik gevonden heb, pompen het water in 1 tot 1,5 uur rond. Is dit te snel? Dit is mijn eerste vijver en ik probeer deze winter zoveel mogelijk te weten te komen zodat ik in het voorjaar alles kan maken.


   
Lid
Berichten: 92

Belangrijk voor een goed advies is nog of je van plan bent om er koi in te gaan houden, voor koi heb je een uitgebreider filtersysteem nodig dan voor een normale vijver en bij koi kun je niet of nauwelijks planten plaatsen.

Wat de vraag over het filter betreft:
de pomp dien je aan te laten staan om je filter draaiende te houden gedurende de winter, juist bij een koivijver is dit belangrijk omdat het bij de meeste koivijvers de enige manier is om je water gezond te houden. Bij een normale vijver zonder koi zijn het vooral de planten die het water gezond houden en is een filtersysteem meestal een extra ondersteuning hiervan, maar omdat je 's winters veel minder vervuiling en activiteit van de vissen hebt kan bij een normale vijver de pomp uit omdat de planten het beetje vervuiling dat ontstaat wel aankunnen.
Overcapaciteit, je filter is niet meer als ruimte bieden aan een bacterien cultuur om het water gezond te houden, belangrijk is om genoeg bacterien te hebben om je hoeveelheid vervuiling te verwerken, die hoeveelheid is dus veel meer afhankelijk van je visbezetting dan van je vijverinhoud, aangezien je vissen voor de meeste vervuiling zorgen. Een bacterien cultuur zal zich aanpassen aan de hoeveelheid vervuiling, maar daarvoor moet dan natuurlijk wel geneog ruimte voor zijn, zodoende kun je dus beter een (te) groot filter hebben dan te klein.

Iets om zeker in overweging mee te nemen is een bodemdrain, dit is een soort putje in de bodem van je vijver die naar je filter gaat, deze zorgt ervoor dat je bodem vrij van vervuiling blijft, bij de meeste vijvers onstaan de problemen met alg en ongezond water vooral door jarenlange slibophoping op de vijverbodem, met een bodendrain voorkom je dit dus op een eenvoudige manier.

Wat bedoel je precies met het filter lager plaatsen dan de vijver?
je zou een gravity filter aan kunnen leggen, d.w.z. de bovenkant van het filter gelijk aan de bovekant van de vijver. 40cm boven maaiveld is een maat die best nog te doen is, op het internet kun je vast genoeg voorbeelden vinden van hoe dit in de tuin verwerkt zou kunnen worden.
Voordeel is dan dat je geen drukpomp nodig hebt en energiezuinige pompen kunt gebruiken (met de tegenwoordige energieprijs en een pomp die 24/7 draait, ook niet verkeerd)

Maar vooral dus even belangrijk wel of geen koi


   
Lid
Berichten: 3
Topic starter

Het is niet bedoeling om er Koi in te doen, alleen een paar windes. Wat ik nog graag wil weten hoe de groot de doorstroomsnelheid van de pomp moet zijn, om de bacterien een kans te geven hun werk te doen. Is 1 x in een uur goed?


   
Lid
Berichten: 8

evert als het water tussen de 2 en de 3 uren door je plantenfilter gaat is zeker voldoende,hou rekening dat je pomp wat verliest in doorstroom,afhankelijk van de hoogte en bochten grt


   
Lid
Berichten: 92

Doorstroming is afhankelijk van de afmetingen van je filter.
Als je vijverinhoud 10 m3 is en je hebt een 5 m3 pomp dan heb je dus 1 keer in de 2 uur je vijverinhoud rond gepompt. Als je filter 20 liter inhoud heeft dan is dit dus héél véél, is je filter 200 liter dan is het weer heel wat anders.

Als je een vijver wilt maken zonder koi, maar vooral planten en goudvissen en windes, zou ik zeggen dat je een pomp neemt voor stroming, deze kun je eventueel op een fontein of waterval aansluiten of alleen onderwater als je een rustig wateroppervlak wilt.
Als je verhouding tussen planten en vissen netjes hebt heb je helemaal geen filter nodig.

Gebruik 3/4 van je vijveroppervlak voor planten die boven het water uitkomen en de overige ruimte voor zuurstof planten en eventueel lelies. zet daar een kleine school vissen in en dan heb je een leuke vijver die voor een groot deel vanzelf functioneert.

Wel zou ik aanraden om een bodemdrain te monteren, deze zijn ook verkrijgbaar in 50 mm, Laat de leiding dan in een pompput uitkomen. Plaats hier dan je pomp in naar de vijver terug.

Voordeel van een bodemdrain is dat je je bodem altijd netjes schoon hebt, de vervuiling die hier zonder drain in ophoopt in de loop van de tijd zorgt in de meeste vijvers voor problemen op den duur.


   
Lid
Berichten: 19

Hallo Evert,

Zo te zien wil je een vijverke maken van dezelfde grootte (3.500 liter) als wat ik deze zomer heb gemaakt. Zie link hieronder waar enkele foto's staan. Ik heb er wat waterplanten instaan en verder 4 sarasa's, 6 windes en 10 comets.

https://www.pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?p=31696#post31696

Hierbij enkele tips om niet dezelfde fouten te maken als ik.

Eerst en vooral: Laat je goed adviseren in een speciaalzaak. Ik heb dit aanvankelijk niet gedaan en bij Hubo een volledige basisset van Ubbinck gekocht. De Filtraclear 4500 Plusset bestaande uit pomp, filterbak en UV lamp. Ondertussen heb ik alles moeten vervangen.

1) Doordat ik mijn filterbak op een afstand van 3 meter van de vijver wilde plaatsen, bleek de pomp uit de basisset niet krachtig genoeg om het water tot aan de bak te brengen. Dus maar een zwaardere pomp aangeschaft (de Ubbinck 3200Fi) die 3.350 liter per uur aankan.

2) Echter nu bleek dat de filterbak de aanvoer van het water niet optimaal aankon waardoor die geregeld begon over te lopen met waterverlies tot gevolg. Hop, dus maar een drukfilter van Superfish (de Topclear 9000UV) aangekocht om dit probleem te verhelpen. Zeer goede prijzen en bijzonder snelle levering gevonden op www.gartentotal.de

3) Derde probleem: in de basisset van Ubbinck zat een UV lamp van 5 Watt wat onvoldoende is om effectief draadalgen te weren uit een vijver met een 3.500 liter. Dit probleem is nu ook verholpen daar de nieuwe drukfilter van Superfish een 9 Watt lamp bevat... enfin, hoop ik.

Samengevat, koop niet je materiaal bij een doe-het-zelf zaak, in mijn geval wisten de verkopers niet over wat ze aan het praten waren en ik heb zoals je ziet alles moeten vervangen.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.