Hallo allemaal,
Vandaag heb ik dit forum gevonden en ik heb al een beetje zitten rondneuzen. Ik heb al veel leerzame dingen gelezen, waarvoor alvast mijn dank natuurlijk!
Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Fram en sinds vorig jaar wonen mijn partner en ik voor het aller-allereerst in een eengezinswoning met tuin en... vijver.
Paniek alom bij ons toen wij die vijver zagen. Wat moesten we ermee, hoe zat het met onderhoud, leefde er ook wat in, en de planten dan? Een kennis van ons wist te vertellen dat als al die planten er in leefden, er niet zoveel werk zou zijn aan die vijver. 'Als de flora goed is, hoef je er eigenlijk niet zoveel aan te doen,' zei hij.
Kijk, hartstikke handig in het begin. Ik bedoel, we hadden het al druk genoeg met die opeens best grote woning en twee (volledig verwilderde) tuinen die onderhoud behoeften.
Nu zijn we een jaar verder en we hebben al heel wat moois meegemaakt met die vijver. Zo bleek de vijver vol te zitten met de bruine kikker (en twee groene) en afgelopen voorjaar hebben we veel kikkerdril met zorg verplaatst naar een natuurlijke vijver - kikkers zijn leuk, maar zoveel hoef ik er nu ook weer niet te zien 😉
Ook kwamen we er dit voorjaar achter dat wij salamandertjes in de vijver hadden. De vorige bewoonster heeft het goed geregeld met die vijver! Momenteel zijn we op zoek naar de naam van die salamander (ik zal proberen enkele foto's bij dit bericht te voegen, als het lukt).
Nu komt mijn eerste vraag 🙂
Mijn idee was om er deze zomer twee kleine koivisjes in te zetten. Ik had al wat rondgekeken en onze buurman heeft ook aardig wat kois (en kennis), ik zag het al helemaal zitten. Gezellig toch, visjes!
Nu kwam ik er echter wel achter dat die beesten ook 'mijn' salamanders lusten. Dat is dus niet de bedoeling! Ik wil best wel wat visjes, maar ik wil ook dat de huidige fauna blijft.
Ik las elders dat stekelbaarsjes goed samen gaan met amfibiën (leeft goed naast elkaar): klopt dat?
Of raden jullie een andere vissoort aan?
Daarbij komt een aanvullend vraagje (eentje die viswinkels niet telefonisch willen beantwoorden): hoe doe ik de vissen in de vijver?
Ik kan me herinneren dat mijn vader vroeger met zijn aquarium nieuwe vissen altijd moest laten wennen aan het water. Eerst in het zakje erin voor aanwennen temperatuur, dan half water van het zakje, half van het aquarium... enfin, dat was zo simpel nog niet. Hoe werkt dat met vijvervisjes?
Dat waren mijn vragen even voor nu. Ik hoop dat jullie ons een beetje op weg kunnen helpen 🙂
Groetjes, Fram.
ja is eigenlijk het zelfde dan de aquarium maar beste vissen lijken mij nog shubuking sarasa voor koi weet ik niet hoe groot is de vijver wat is de filter en zo verder ?
Hm, ja dat is wellicht wel handige informatie, hè? Ik zie een heleboel en leer er veel van, maar in feite heb ik er nog maar weinig kaas van gegeten 🙂
Onze vijver is zoiets als drie bij drie meter schat ik. Onlangs hebben wij heel veel beplanting weggehaald, alle waterlelies hebben we wel laten zitten en in het midden van de vijver staat nu een tonnetje met riet en gras (dit riet is overigens bijna volledig weggevreten door rupsen, en ik vraag me af of ik daar iets mee moet doen of lekker moet laten gaan?).
Er zit verder niets aan filters in ofzo. Sinds kort hebben we wél een fonteintje, A] omdat mijn partner volledig losgeslagen fan is van al het water dat klettert en B] omdat we begrepen dat een lichte stroming juist goed was voor de fauna.
Ik zal nog wat foto's opzoeken 🙂
Groetjes, Fram
Ja hierin zou ik best gewoon de vissen zetten die ik al had opgenoemt
Koi gaat het (niet) overleven
Ja inderdaad wat stroming is goed en zeker een bijkomende bron van zuurstof .
Waarom zou een koi het niet overleven? Even terzijde, want die komt er sowieso niet meer in gezien de salamandertjes 🙂 De buurman heeft er wel 15 in zijn vijvertje, zelfde inhoud ongeveer. Alleen zijn stromend water stroomt wat harder. Volgens hem heeft hij die vissen al jaren (tja, ik weet alleen van het laatste jaar zeker natuurlijk ;)). Maar ik vroeg het mij af?
Er zit ook van dat dennentakgedoe in, heel veel trouwens, groeit dat uit zichzelf door ofzo? Ik kan me niet herinneren dat dat er vorig jaar ook al zoveel in zat. Dus zo een sliertje dat net op een dennentakje lijkt maar dan heel zacht en dus niet stekelig 🙂
Ik ga morgen eens informatie zoeken over die Sarasa, bedankt voor je tip 🙂
ja goeie vraag waarom koi niet overleven ze zullen dat wel doen alle soms heb je er geluk mee soms niet ik heb ook al in vjvers gezien waar ze het wel doen en goed doen maar de meeste zeggen dat je een ganse filter lijn nodig hebt en dan zeggen ze nog 1 kilo per 1000 liter maar hier bij mij ztten er nog meer op hoor
Mischien kunnen andere hier een antwoord op geven
Op dat dennen gedoe kan ik geen antwoord geven ik weet niet op welke plant u het heeft
volgens mij heb je het over 'hoornblad' (hopelijk ben ik juist met benaming?)
Die zijn goed voor de vijver hoor! Geven extra zuurstof aan het water. Teveel kan je er nooit van hebben, maar inderdaad ze groeien zeer snel. Haal gerust een deel eruit en geef ze aan iemand die pas een nieuwe vijver start ofzo ;).
Een koi kan wel overleven in deze vijver denk ik (mits genoeg waterplantjes, zoals lis en zuurstofplanten). Ik heb zelf een plantenvijver (naast onze koivijver) waarin mijn eerste koi is opgegroeid. Die doet het nu trouwens prima in de koivijver (was na 2 jaar in de plantenvijver al 30cm). Nu zitten in die vijver wat shubinkins, goudwindes en enkele goudvissen die zich trouwens vollop aan het voortplanten zijn :-).
En zoals Tommeke reeds zei: om een nieuwe vis te laten wennen is het idd zoals bij de aquarium.
Succes met je vijver!
die salamanders zijn kamsalamander, een zeldzame beschermde soort.
zorg goed voor ze.
amfibieen en vissen gaan niet echt samen,in een grote vijver met weinig vis en veel planten kan dit wel.
beperk je vissen .
stekelbaarsjes kunnen wel, dit zijn ook de enige die kunnen bij amfibieen,in kleine aantallen.
groetjes
Wat leuk, zowel salamanders als kikkers!
Volgens mij gaan Goudelritsen ook prima met amfibieen. Ik heb zelf een kleine vijver waarin deze vissen samen met bruine kikkers een vreedzaam bestaan leiden. De visjes eten de pas uitgekomen kikkervisjes niet op.
Succes met je vijver!
Weet je Jos, dat wij ook even dachten aan de kamsalamander? Pas was daar een heel artikel over in het AD, wij meteen enthousiast zoeken natuurlijk. Alleen... op alle tekeningen en foto's die ik van de kamsalamander heb kunnen vinden, heeft dat dier ook echt een kam op zijn rug. Die van 'ons' dus nou weer net niet. Maar die rooie buik kwam weer wel overeen, hè.
Helaas ben ik dat artikel kwijt: ik had de man die geïnterviewd werd graag een kattebelletje gestuurd om wat meer te weten te komen (wellicht had hij willen komen kijken, hij woonde op de Veluwe, niet zo ver weg).
De salamanders zijn erg snel tam te maken. Twee komen al op mijn vinger af en gaan er aan knabbelen, een van hen laat zich ook zonder tegenstribbelen oppakken. Dat geldt ook voor een van de bruine kikkers (de kleinste en ik denk de jongste?), die minutenlang op mijn hand kan zitten. Dat vind ik dus leuk en ja, ik doe voorzichtig 🙂
Stekelbaarsjes dus, oké!
Marjan, van Goudselritsen had ik dus nog nooit gehoord tot vandaag, dus ik ga die ook maar eens opzoeken en kijken wat dat zijn. Het plantje dat je gevonden had was niet helemaal het plantje dat ik bedoelde. Jammer dat ik niet zo bekend ben met namen, maar wat ik heb staat ook vaak in aquaria en als je dat ding niet vastklemt tussen de steentjes/aarde, drijft het rond (blijft wel gewoon leven). Stom, ik heb de hele dag foto's zitten maken van die salamander en filmpjes, maar niet van die plant.
Wat leuk dat jij twee vijvers hebt! Onlangs zag ik bij Man Bijt Hond een man met een grote koivijver in zijn minituintje, gewoon tegen het keukenraam aan: zag er geweldig uit. Dat lijkt ons ook wel leuk, maar dat zal helaas onmogelijk zijn. De huidige vijver willen we graag houden en geld voor zo'n hele dure installatie hebben we (nog) niet. En zo groot is onze tuin dus ook weer niet, haha.
Ik zag hier ook prachtige foto's van vijvers van de leden hier: die van ons is maar een teiltje vergeleken daarbij zeg 🙂
Enneh, ongeacht de soort, wij zorgen extreem goed voor alle diertjes al zijn ze niet echt van ons 🙂 Hoewel de natuur ook een handje helpt als een van de katten besluit om achter een kikker aan te gaan. Wie wil zien hoe een kat een kikker vangt (niet, dus), wandelt even door naar http://raymond.lightofmylife.nl en scrolt even door naar 'Sarah plonst'.
Sindsdien heeft ze geen behoefte meer what so ever om ook maar iets in die vijver te doen behalve drinken... 😉
hallo,
die kam op zijn rug heeft de kamsalamander alleen in de paartijd,die is nu enkele weken geleden gestopt.
volgend voorjaar heeft hij hem er weer.
het zijn ook enkel de mannetjes die een kam krijgen,de vrouwtjes niet.
veel plezier met je stukje natuur aan huis.
groetjes
Je meent het! Nou, weer wat geleerd, dank je wel Jos 🙂
De vorige link overigens is ver zoeken, http://www.lightofmylife.nl/raymond/?p=224#comments is iets directer. Ik ben niet zo'n reclamemakermens, echt niet, maar ja jeetje... uitzondering! 🙂
en afgelopen voorjaar hebben we veel kikkerdril met zorg verplaatst naar een natuurlijke vijver - kikkers zijn leuk, maar zoveel hoef ik er nu ook weer niet te zien
Het is verboden kikkers te vangen, te vervoeren of te doden zelfs de kikkerdril mag je niet verwijderen uit de vijver waardoor de populatie gevaar loopt.
Kikkers keren terug naar hun geboorteplaats, die wat jij dus hebt verplaatst niet of zullen niet overleven.
Als je geen kikkers wilt zien of maar een paar dan moet je geen vijver houden.
Koi overleven niet zonder een fatsoenlijke filter en al helemaal niet zonder filter. Dan speelt de grootte en diepte een rol van een vijver.
Dit heeft ook voornamelijk te maken met overbezetting, Koi is een mooi dier maar een grote vervuiler. Ammoniak, Nitiret e.d ik ga ze niet allemaal opnoemen en bevuilt deze zijn eigen nest.
Koi is stress gevoelig omgevings stress, slechte water waarden, temperatuur stress, sociale stress (bezetting, benadering)
Zonder vooraf goed geinformeerd te hebben in het welzijn en (be)houden van koi en of de vijver daar wel geschikt voor is vergelijk ik dit met een pasgeboren baby die kan ook niet meteen lopen en aardappelen voorgeschoteld krijgen.
Hoi Minifreak,
Dank je voor je wijze preek, maar wij zullen helemaal geen koi aanschaffen zoals ik al eerder vermeldde.
De kikkerdril was één à twee dagen oud en deze jongelingen zijn verplaatst naar een plek waar zij prima gedijen (we hebben het over twee en een halve emmer vol): hiervoor heb ik uiteraard éérst advies ingewonnen om te weten of dit al dan niet schadelijk zou zijn. Ze zien de omgeving waarin zij uit hun dril komen als geboorteplaats, zo vond ik overal terug. Ook de bevriende biologe vond dit een goed plan en ik heb vertrouwen in haar aangezien zij er meer van weet dan ik.
Of ik al dan geen vijver 'moet' houden is iets waar jij weinig over kunt zeggen (en ik evenmin). Die vijver zat nu eenmaal bij het huis toen we de woning accepteerden en de vijver laten weghalen zou betekenen dat ik de leefomgeving van een beschermde diersoort (de kamsalamander dus) zou vernielen. Ik neem aan dat je dat niet wilt suggereren, toch?
Jos: ik ben de halve nacht opgeweest om meer uit te zoeken over de kamsalamander en dankzij jouw aanwijzingen ben ik alweer een hele stap verder. Het schijnt ook nogal bijzonder te zijn dat de kikker ook nog steeds in onze vijver zit, omdat de kamsalamander de neiging heeft alle andere amfibiëen weg te domineren. Ik heb er inmiddels vier kunnen tellen: twee 'stelletjes'? Aan de hand van de grootte van de zwarte vlekken op hun buik kun je een beetje inschatten hoe oud ze zijn: de vlekken groeien in de loop der jaren en ze worden in het wild zo'n acht jaar oud.
Ik kan er nog niet over uit dat wij zomaar zulke bijzondere diertjes in de tuin hebben 🙂
fijn zo,
weet je dat iedere buiktekening van de salamanders uniek is en men zo inventariseert aan de hand van foto's van de buik.
hij wordt ook waterdraakje genoemd.
die kikkers, zijn dat bruine of groene kikkers?
groetjes
Dus eigenlijk zou ik die foto naar een inventarisatiebureau ofzo moeten sturen? Ik had al gelezen dat het gelijk staat aan een vingerafdruk inderdaad. Ook las ik wat hun leefomgevingin de regel inhoudt. Ze zoeken o.a. struwelen op wanneer ze op land leven. Nu weet ik wel dat de Utrechtse Heuvelrug pal naast de achtertuin ligt, maar we waren toch al bezig met het opknappen van de tuin... 😉
Zelf denk ik toch dat we IN de vijver alleen bruine kikkers hebben. Er zijn in de buurt ruim voldoende groene kikkers (het stikt hier van de kikkers en padden, hoewel ik nog geen pad in de tuin heb ontdekt) getuige het geluid 's nachts, maar die 'van ons' blijven behoorlijk bruin/gevlekt. Ze hebben ook de kenmerkende donkere driehoek, maar ik dénk ook een meerkikker gespot te hebben afgelopen voorjaar. Helaas heb ik daar geen foto van....
Rayfra wrote: Hoi Minifreak,
Dank je voor je wijze preek, maar wij zullen helemaal geen koi aanschaffen zoals ik al eerder vermeldde.
De kikkerdril was één à twee dagen oud en deze jongelingen zijn verplaatst naar een plek waar zij prima gedijen (we hebben het over twee en een halve emmer vol): hiervoor heb ik uiteraard éérst advies ingewonnen om te weten of dit al dan niet schadelijk zou zijn. Ze zien de omgeving waarin zij uit hun dril komen als geboorteplaats, zo vond ik overal terug. Ook de bevriende biologe vond dit een goed plan en ik heb vertrouwen in haar aangezien zij er meer van weet dan ik.
Of ik al dan geen vijver 'moet' houden is iets waar jij weinig over kunt zeggen (en ik evenmin). Die vijver zat nu eenmaal bij het huis toen we de woning accepteerden en de vijver laten weghalen zou betekenen dat ik de leefomgeving van een beschermde diersoort (de kamsalamander dus) zou vernielen. Ik neem aan dat je dat niet wilt suggereren, toch?
Jos: ik ben de halve nacht opgeweest om meer uit te zoeken over de kamsalamander en dankzij jouw aanwijzingen ben ik alweer een hele stap verder. Het schijnt ook nogal bijzonder te zijn dat de kikker ook nog steeds in onze vijver zit, omdat de kamsalamander de neiging heeft alle andere amfibiëen weg te domineren. Ik heb er inmiddels vier kunnen tellen: twee 'stelletjes'? Aan de hand van de grootte van de zwarte vlekken op hun buik kun je een beetje inschatten hoe oud ze zijn: de vlekken groeien in de loop der jaren en ze worden in het wild zo'n acht jaar oud.
Ik kan er nog niet over uit dat wij zomaar zulke bijzondere diertjes in de tuin hebben 🙂
Minifreak : dit is iemand die het erg goed meent. Je pakt hem wel héél erg bevoogdend aan hoor ! Feit is dat deze enthousiasteling informatie opzoekt, en er blijkens zijn reacties ook naar handelt. Zo iemand moet je koesteren, niet de grond inboren met paternalistisch gedoe. Maar goed, sans rancune discussie gesloten !
Rayfra : proficiat met je wijze besluiten. Zo'n stukje natuurtuin moet je inderdaad koesteren. BEperk u dus tot stekelbaars of elritsen, niet teveel ! Het evenwicht in je vijver is héél erg fragiel, en je moet dat nu niet uit balans brengen. Zeg nu zelf : die salamanders zijn toch toffer dan een koi ! Desnoods kan je altijd nog een extra visvijver maken natuurlijk. Enne : je hoeft je niet schuldig te voelen over de kikkerdril. Uit litteratuur blijkt dat kikkerdril perfect kan worden uitgezet op andere plaatsen, en dat de uitgekomen larven die nieuwe vijver zullen memoriseren. Natuurlijk IS het verboden, maar je hebt het met de beste bedoelingen gedaan . Veel plezier daar in de Veluwe!
Hoi Optiplex, bedankt voor je steun 🙂 Ik heb inderdaad de beste bedoelingen en vind het geweldig dat de vijver al zo 'goed' was toen we hier introkken. Het lijkt me best een moeilijke opdracht om een 'slechte' vijver goed te krijgen. Of te beginnen vanuit het niets. Het is, eerlijk gezegd, ook iets gemakkelijker leren hoe de dingen werken in die vijver als het al goed loopt: ik (wij) moet er alleen erg goed op letten dat ik het niet verknoei, zoals je al aangeeft is het boeltje al fragiel genoeg.
Inmiddels hebben wij een berichtje ontvangen van een medewerkster van Ravon, jullie wellicht allang bekend 😉 Voor ik dit forum vond had mijn partner hen al aangeschreven van joh, dit hebben we gevonden en wat is het, wat moeten we ermee en wat moeten we vooral laten?
Nou ben ik nogal ongeduldig dus ik zocht daarnaast gewoon door en vond jullie, maar inmiddels heeft deze Annemarie gemaild dat het (Jos zei het iets eerder) de kamsalamander betreft. Eigenwijze partner gelooft dus NU pas echt dat het dier hier leeft.
Mannen...
Eerlijk gezegd ben ik zo trots dat wij zo'n bijzonder dier in huis hebben (tuin is ook huis) dat ik het aanschaffen van vissen voorlopig even uitstel. De habitat blijkt nu prima te zijn voor de salamander en we hebben denk ik, voorlopig wel genoeg veranderd in diens leefomgeving (veel riet verwijderd, een fontein geplaatst... toch allemaal veranderingen). Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als ik het dier wegjaag met een in principe onschuldig maar voor hem vreemde vis in het water.
Dus eigenlijk volg ik jouw onuitgesproken advies en wacht gewoon wat jaartjes: een vis erbij kan altijd nog!
Bedankt tot zover, met name voor al jullie leerzame reacties! Als ik weer ergens mee zit weet ik waar ik de kennis kan vinden 🙂
Oh ja, en even tussendoor: Fram is een afkorting voor Framke en dat is weer een verbastering van de vertaling voor meisje in het Fries. Ik ben dus een zij 😉
Rayfra wrote: Hoi Optiplex, bedankt voor je steun 🙂 Ik heb inderdaad de beste bedoelingen en vind het geweldig dat de vijver al zo 'goed' was toen we hier introkken. Het lijkt me best een moeilijke opdracht om een 'slechte' vijver goed te krijgen. Of te beginnen vanuit het niets. Het is, eerlijk gezegd, ook iets gemakkelijker leren hoe de dingen werken in die vijver als het al goed loopt: ik (wij) moet er alleen erg goed op letten dat ik het niet verknoei, zoals je al aangeeft is het boeltje al fragiel genoeg.
Inmiddels hebben wij een berichtje ontvangen van een medewerkster van Ravon, jullie wellicht allang bekend 😉 Voor ik dit forum vond had mijn partner hen al aangeschreven van joh, dit hebben we gevonden en wat is het, wat moeten we ermee en wat moeten we vooral laten?
Nou ben ik nogal ongeduldig dus ik zocht daarnaast gewoon door en vond jullie, maar inmiddels heeft deze Annemarie gemaild dat het (Jos zei het iets eerder) de kamsalamander betreft. Eigenwijze partner gelooft dus NU pas echt dat het dier hier leeft.
Mannen...
Eerlijk gezegd ben ik zo trots dat wij zo'n bijzonder dier in huis hebben (tuin is ook huis) dat ik het aanschaffen van vissen voorlopig even uitstel. De habitat blijkt nu prima te zijn voor de salamander en we hebben denk ik, voorlopig wel genoeg veranderd in diens leefomgeving (veel riet verwijderd, een fontein geplaatst... toch allemaal veranderingen). Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als ik het dier wegjaag met een in principe onschuldig maar voor hem vreemde vis in het water.
Dus eigenlijk volg ik jouw onuitgesproken advies en wacht gewoon wat jaartjes: een vis erbij kan altijd nog!Bedankt tot zover, met name voor al jullie leerzame reacties! Als ik weer ergens mee zit weet ik waar ik de kennis kan vinden 🙂
Oh ja, en even tussendoor: Fram is een afkorting voor Framke en dat is weer een verbastering van de vertaling voor meisje in het Fries. Ik ben dus een zij 😉
Ok Framke, een héél wijs besluit !
En uw denneboompjes waarover niemand blijkbaar nog spreekt, zijn wellicht deze ?
Lidsteng (Hippuris vulgaris), zie home van deze website bij afbeeldingen en dan naar waterplanten...
Minifreak : dit is iemand die het erg goed meent. Je pakt hem wel héél erg bevoogdend aan hoor ! Feit is dat deze enthousiasteling informatie opzoekt, en er blijkens zijn reacties ook naar handelt. Zo iemand moet je koesteren, niet de grond inboren met paternalistisch gedoe. Maar goed, sans rancune discussie gesloten !
Merci optiplex voor bovenstaande maar wil ik wel er aan toevoegen dat ik niet alles aan informatie opzoek. Ik leg voor mijn eigen een database aan van vragen en of problemen die men heeft met vissen en of planten, daarbij zal ook niet het medicijn gebruik/voorstellen e.d buiten beschouwing gelaten worden.
Zelf heb ik ook met problemen gekampt in de nu 8 jaren dat ik een vijver bezit en dat wilde ik nooit meer mee maken. Dat wil niet zeggen dat ik een specialist ben ofwel koidokter.
Wat ik geleerd heb is dat niet alle ziekten te voorkomen zijn of op te lossen met allerlij produkten die op de markt zijn.
Ik ben wel iemand die met natuur flora en fauna begaan is dat was ook mijn afstudeer richting.
Mijn antwoord was expleciet gericht op deze vraag
Waarom zou een koi het niet overleven?
er werd een antwoord geven?
ja goeie vraag waarom koi niet overleven ze zullen dat wel doen alle soms heb je er geluk mee soms niet ik heb ook al in vjvers gezien waar ze het wel doen en goed doen maar de meeste zeggen dat je een ganse filter lijn nodig hebt en dan zeggen ze nog 1 kilo per 1000 liter maar hier bij mij ztten er nog meer op hoor
Mischien kunnen andere hier een antwoord op geven
Dan kan ik me eraan storen dat ik lees dat kikkerdril is verplaatst naar een natuurvijver en dat ze goed gedijen ook al is dit met een bioloog besproken.
Een bioloog maakt de wet niet of kikkerdril wel of niet verplaatst mag worden, en even min mag deze zeggen ja doe maar is een goed idee. De welsprekende bioloog had hierop moeten wijzen dat dit tegen de wet is en een strafbaar feit gepleegd wordt.
Een bioloog die dit toelaat en zelfs vermeld is geen bioloog en maakt zich evenééns schuldig aan dergelijke praktijken die niet door de wet zijn toegelaten.
Dat is net hetzelfde als dat mijn goede vriend die bij de politie werkt, en zegt ja hoor je mag daar 180 rijden, terwijl de radar anders informeerd.
Ofwel dat een pas geboren baby bij de natuurlijke moeder wordt weg gehaald en gezegd wordt ja dit was in overleg met de gyenacoloog dit was beter voor u.
Dan is door mij gereageerd op het feit met de kikkers dat er werd gezegd ja zoveel hoef ik er ook niet weer te zien. Met andere woorden de kikker keert terug naar zijn geboorteplaats, dus het volgend jaar weer zoveel kikkerdril en weer verplaatsen in overleg met de zogenaamde bioloog. Zeer spijtig dat de LID Landelijke Inspektie Dienst niet overal tegelijk aanwezig kan zijn, maar biologen die daarmee instemmen en advies geven zijn geen biologen die werken anders.
groet,
Helaas is zojuist de camera overleden (of in coma), anders had ik nog snel even een foto gemaakt. Dat plantje wat jij liet zien heb ik even opgezocht, het lijkt er wel op, maar deze lijkt boven water te groeien? Die van mij zitten allemaal onder water. Als ik zo eens rondzoek, zou het waterpest of een gedoornd hoornblad kunnen zijn. Mits die websites de juiste foto's hebben geplaatst natuurlijk.
Zodra ik weer foto's kan maken zal ik er eentje plaatsen 🙂
Minifreak, het siert je dat je je sterk maakt voor 'dierenleed'. Zelf kan ik mij doodergeren aan de oopsiedoopsie kittennestjes die momenteel weer overal worden aangeboden (alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om je poezen even te castreren, het is zelfs goedkoper dan het opvoeden van een nest!) dus ik snap echt wel waar je vandaan komt.
Natuurlijk heb ik iets gedaan wat wettelijk niet toegestaan is. De kikkers zullen echter, zoals optiplex ook al zei (en opti is niet de enige) hun 'dumpplaats' als eigen gaan zien en daar naar terugkeren.
Zou ik het weer zo doen volgend jaar? Ik weet het niet! Ik ben nu eenmaal geen heilig boontje en de meeste kikkertjes zullen het niet overleven. Vorig jaar konden de katten nog niet bij ons de tuin in (wij hebben eerst de tuin afgeschermd omdat IK vind, dat MIJN katten MIJN zorg zijn en niet die van de buren en dus geen overlast behoren te geven), maar mooi dat poes Sarah de hele zomer verlekkert naar al dat huppende grut keek vanachter het raam... Soms moet je keuzes maken en het zijn niet altijd de meest leuke keuzes, maar we doen ons best het zo te kiezen dat alle partijen er baat bij hebben. Nu ja, behalve Sarah dan natuurlijk...
Het is natuurlijk ook nog de vraag of er volgend jaar weer een kikkerstel besluit hun dril in onze vijver te leggen: er is geen mogelijkheid meer om dit te nestelen in riet en andere 'troep' aangezien dit nu weg is.
Wettelijk verboden, ach ja. Ik heb geen boetes voor te hard rijden, stop voor oranje verkeerslichten (ook op de fiets) en laat ouderen rustig oversteken op welke plek zij maar willen. Ik laat de (logé-)honden nooit los in het bos hier om de hoek al is het nog zo verleidelijk en rijd speciaal elke dag naar Wijk bij Duurstede omdat alleen dáár een hondenstrand is. Als ik teveel geld terug krijg van de caissière geef ik het weer terug en ik heb nog nooit iets gestolen. Ik loos mijn tuinafval niet daar waar mijn buren dat wel doen (illegaal, jaja) en geef elke verdiende cent op aan de belastingdienst.
Maar ja, ik heb illegaal kikkerdril gestort. Mijn eind nadert rap!
Ik hoop dat je begrijpt dat mijn opmerking 'zoveel hoef ik er nu ook weer niet te zien' niet letterlijk opgevat hoeft te worden. Ik ben dol op elk levend wezen (nou ja, die muggen... enfin), maar ik ben niet de enige die hier in de straat woont. Wat ik gezellig gekwaak vindt, vinden mijn buren nachtverstoring en mijn partner (met migraine-aanvallen) kan hier letterlijk gillend gek van worden.
Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het niet netjes is en wellicht zelfs illegaal, maar als dat het enige is, doe ik het half zo slecht nog niet.
Jullie begrijpen dat ik mijn enorme ochtendhumeur, chagrijnige buien tijdens de bekende damesdagen, mijn vreselijk irritante koppigheid, mijn luiheid en mijn matige dienst van koken opzettelijk niet benoem, uiteraard 😉
Verbodsbepalingen
De Flora- en faunawet bevat een aantal verbodsbepalingen om er voor te zorgen dat in het wild levende soorten zoveel mogelijk met rust worden gelaten.
Het verbod is dus dat je geen kikkerdril uit de natuur mag meenemen naar huis/ je vijver.
En geldt dus niet met de planten en dieren in je eigen tuin.
Zorg goed voor je salamanders en kikkers.
En veel plezier van je vijver.
Dan weet je het toch niet goed dat mag ook niet.
Onderstaande is van de Algemene Inspektiedienst.
HOOFDSTUK III. Algemene verbodsbepalingen
Paragraaf 1. Bepalingen betreffende planten op hun groeiplaats
Artikel 8
Het is verboden planten, behorende tot een beschermde inheemse plantensoort, te plukken, te verzamelen, af te snijden, uit te steken, te vernielen, te beschadigen, te ontwortelen of op enigerlei andere wijze van hun groeiplaats te verwijderen.
Paragraaf 2. Bepalingen betreffende dieren in hun natuurlijke leefomgeving
Artikel 9
Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen.
Artikel 10
Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten.
Artikel 11
Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.
Artikel 12
Het is verboden eieren van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen.
Paragraaf 3. Bepalingen betreffende het bezit, het vervoer en de handel
Artikel 13
1. Het is verboden:
a. planten of producten van planten, of dieren dan wel eieren, nesten of producten van dieren, behorende tot een beschermde inheemse of beschermde uitheemse plantensoort onderscheidenlijk een beschermde inheemse of beschermde uitheemse diersoort, of
te koop te vragen, te kopen of te verwerven, ten verkoop voorhanden of in voorraad te hebben, te verkopen of ten verkoop aan te bieden, te vervoeren, ten vervoer aan te bieden, af te leveren, uit te zetten in de natuur, te gebruiken voor commercieel gewin, te huren of te verhuren, te ruilen of in ruil aan te bieden, uit te wisselen of tentoon te stellen voor handelsdoeleinden, binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen of onder zich te hebben.
Bron AID
Misschien kun je beter maar aangifte doen, ik moet wel een monster zijn.
'Soort is genoemd bij bijlage 4 van "Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet". Voor reguliere werkzaamheden of ruimtelijke ontwikkelingen geldt voor deze soort een vrijstelling van het verbod om planten te plukken, dieren te doden, te verontrusten of hun vaste rust- of verblijfplaats te vernielen.'
'Voor dieren van deze soort, die zich in of bij gebouwen bevinden, geldt een vrijstelling van het verbod om dieren te doden, te verontrusten of hun vaste rust- of verblijfplaatsen te vernielen.'
Aan de hand van doorzoeken en vragen leert men dat in woongebieden beschermde diersoorten onder bijlage 4 van "Regeling vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten Flora- en faunawet" wel verplaatst mogen worden, MITS dit op dusdanige wijze gedaan wordt dat men er redelijkerwijs vanuit kan gaan dat de schade tot een mininum beperkt wordt en het voortbestaan van de soort niet in gevaar wordt gebracht.
Ik heb inmiddels contact gehad met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mocht je willen weten waar de aanvullende informatie vandaan komt.
Rayfra wrote: Misschien kun je beter maar aangifte doen, ik moet wel een monster zijn.
Of een 'Mini Freak'?
:rolleyes:
rayfra, nie te veel op mini-freak reageren, doet dat bij iedereen, zodat er nog weinig mensen op het forum zijn die er rekening mee houden. gewoon negeren, zal op den duur wel ophouden omdat hij geen reactie meer krijgt....
groetjes en heel veel succes met je beestjes, plantjes, dril en andere toestanden
poeken
Bedankt voor de tip, Poeken. Ik kan op zich best aardig negeren, maar ja, IK ben de nieuweling hier op het forum en weet nog niet het kaft van het koren te scheiden 🙂 Wat niet wegneemt dat ik me ook zeker niet zomaar een beetje laat intimideren: dat ik een beginneling ben wil niet zeggen dat ik een voetveeg ben.
Maar vooruit, ik volg het goede advies en negeer het zo goed mogelijk. Inmiddels doet onze camera het weer (gelukkig), dus zodra het stopt met regenen kom ik die beloofde foto van het waterplantje nog even posten 🙂
Geen probleem hoor negeren ik kan dat ook.
Maar ik zal een wijs besluit nemen hebben jullie geen last meer van Mini Freak.
Veel plezier verder nieuwelingen en een ouwe rot, rot op na twee jaar :p 😀
Mini freak wrote: Geen probleem hoor negeren ik kan dat ook.
Maar ik zal een wijs besluit nemen hebben jullie geen last meer van Mini Freak.
Veel plezier verder nieuwelingen en een ouwe rot, rot op na twee jaar :p 😀
:confused: Flauwe reactie Mini Freak. Uw ervaringen worden steeds op prijs gesteld, maar als we eens discussie hebben over "de vorm" waarin je dat doet, sla je meteen de deur dicht. Kom op mini freak, blijf maar lekker op dit forum aktief maar hou eens rekening met de gevoelens van andere minder ervaren nieuwelingen. Een forum is een medium om bij te leren, nietwaar ?