The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




Visie van Ada Hofman over vijvers

 

Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 23
Topic starter  

Ada Hofman heeft steeds gepleit voor het op een natuurlijke wijze helder en gezond houden van vijvers d.m.v. zuurstofplanten.  Ik ben het met haar eens, voor zover het gaat om natuurvijvers, zonder kunstmatige bodem of rand, en zonder vissen.

Voor degenen die vissen willen houden, is dit volgens mij echter geen optie. Waar ik ook mijn bedenkingen bij heb, betreft haar volgende standpunten:

- ze raadt af, substraat te gebruiken in de vijver, omdat dit een negatieve werking zou hebben op de groei van de zuurstofplanten.  Het verhaal dat het goed zou zijn voor de bacteriën doet ze af als onzin.

- 95 % van de zuurstofplanten dienen volgens haar te bestaan ui glanzend fonteinkruid, aangevuld met o.a. hoornblad, waterpest, waterranonkel, aarvederkruid, waterviolier en andere fonteinkruidsoorten.

- ze is gekant tegen filters en UV-lampen, omdat daardoor de micro-organismen en het biologisch evenwicht zouden verdwijnen.  Dat in een (donkere) filterbak nieuwe goede bacteriën tot ontwikkeling zouden komen, is volgens haar "lulkoek".  Behalve voor koikarpers (in vijvers zonder planten) vindt ze een filter overbodig.

- voor een plantenvijver adviseert ze PVC-folie ipv EPDM-folie

Ik zou het interessant vinden het standpunt te vernemen van de forumleden die al een jarenlange ervaring hebben met tuinvijvers met een filter (type?), circulatiepomp?, luchtpomp?, eventueel UV-lamp, met of zonder substraat op de bodem (lavasplit, gletsjersubstraat, ...?), met waterplanten (welke?), waarin vissen worden gehouden.

Groetjes

Michel G


   
Citeren
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Berichten: 35
 

Ik heb ooit eens een bezoek gebracht aan de vijvers van Ada Hofman. Tja dat zijn gigantische puur, echte natuurvijvers die wij allemaal niet in onze tuin krijgen. Er is eigenlijk één grote stelregel. Hoe groter je vijver hoe makkelijk je een natuurlijk vijverbiotoop kunt opbouwen zonder tussenkomst van filters etc. In Ada Hofman haar geval lijkt me dit ook totaal onbetaalbaar.

Onze vijvers zijn echter andere vijvertypes. Wij willen glashelder water, veel vissen etc etc en dat in steeds kleiner wordende tuinen. Dan kun je eigenlijk niet anders dan met extra hulpmiddelen werken om dat te bekomen.

Moerasplanten zijn eigenlijk een absolute must. Gele lis bijvoorbeeld. Die staan met hun wortels in het vijverwater maar om te groeien en bloeien staan ze met hun bladmassa boven water en kunnen zo optimaal aan fotosynthese doen. Dus enkel zuurstofplanten? Doe mij maar een mix van zuurstofplanten, moerasplanten en een waterlelie of andere waterplant die het wateroppervlak bedekt.


   
BeantwoordenCiteren
Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 23
Topic starter  

ik ben het daarmee volkomen eens. Wat meer bepaald het gebruik van substraat (lavasplit, gletsjersubstraat, ...) betreft, is mij nog niet duidelijk of dit slecht zou zijn voor de ontwikkeling van onderwater- (zuurstof)planten.  Al mijn waterplanten staan (grotendeels) in mandjes, in zuivere lavasplit, enkel krabbescheer, hoornblad en fonteinkruid op een bodem van lavasplit, en ik heb de indruk dat ze daar goed in groeien.  De stelling van Ada Hofman dat substraat de plantengroei negatief zou beïnvloeden, lijkt me dan ook niet gefundeerd. 

Hierbij een zicht op onze tuinvijver


   
BeantwoordenCiteren
Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 23
Topic starter  

mijn afbeelding bleek te groot te zijn  ? 

 


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.