Beste vijverliefhebbers,
Ik heb vorige week mijn vijver opgestart (nog geen koi ingedaan natuurlijk, enkel het ganse systeem laten draaien). Betreft een uitgemetste polyestervijver van 33 kubiek, voorzien van een waterval (1 meter breed en ongeveer 40 cm hoog).
Ik heb de indruk dat mijn vijver mogelijks ergens lekt. Het waterniveau is in 9 dagen gezakt met ongeveer 3 cm.
Wijst dit volgens jullie op een lek of is het mogelijk dat dit te wijten is aan verdamping (gestimuleerd door de waterval) ????
Alvast bedankt voor jullie antwoord.
Thomas.
Hoi Thomas,
Dus als ik het goed begrijp, is het geen folievijver. Is het mogelijk dat her en der de wand of vloer verzakking kan vertonen, of is dit onmogelijk????
Verdamping om deze tijd is minimaal, in elk geval geen 3 cm. Is de waterval lekvrij, opspetterend water komt in de vijver terecht??
Hokie
Hey Hokie,
Het is inderdaad een vijver uitgemetst met volle betonblokken, daarna afgewerkt met polyester. Alles is natuurlijk mogelijk, maar ik denk niet dat er verzakkingen zijn. Al zeg ik het zelf, de vijver is nogal stevig gebouwd, veel druk van grondwater is er ook niet aangezien ik onder de vijver drainage heb aangelegd. Maar, jouw vermoeden aangaande de waterval zou wel eens juist kunnen zijn. Het water komt de waterval langs onderen binnen via een PVC buisje van 5 cm dia. Op dit PVC buisje is een flexibele buis aangesloten met een spanring. Probleem, door de constructie kan ik deze aansluiting niet meer zien (zich ingemetst, stom van mij). Ik vrees dat deze aansluiting wel eens zou kunnen lekken, met alle gevolgen van dien.
De enige oplossing die ik zie, is de waterval eventjes overbruggen (zodat het water blijft circuleren), dus eigenlijk de waterval uitschakelen en kijken of wat waterniveau dan nog zakt. Zo niet, dan weet ik op z'n minst dat het aan de waterval ligt. Eens ik dit weet, dan kan ik de nodige aanpassingswerken uitvoeren, het is te zeggen, de huidige toevoer naar de waterval supprimeren en een andere toevoer voorzien (waarbij de aansluiting wel goed zichtbaar is).
Ik had wel gedacht dat verdamping op dit moment van het jaar praktisch uitgesloten was, maar als beginneling wou ik toch eventjes deze optie suggeren. Alvast bedankt voor Uw antwoord.
Hoi Thomas,
Indien de lekkage inderdaad bij de waterval is, dan heb je inderdaad een probleem indien dit ingemetseld is.
Maar er is 1 voordeel, voor een koivijver moet je toch regelmatig water verversen. In jouw geval hoef je geen water uit je vijver pompen. Alleen bijvullen.
Maar het is te begrijpen dat je geen lekkage wilt, zeker niet bij iets wat ingemetseld is, waar na verloop van tijd toch problemen ontstaan. Hoop dat alles goed komt.
Groetjes,
Hokie
Ik zou het argument van verdamping toch niet verwaarlozen, ook bij winderig weer heb je verdamping. 1 cm op 3 dagen is echt niet veel, en zeker niet met een waterval.
Jef,
Vind het wel veel, in de winter dan. Zomers zou ik ook aan verdamping denken, maar nu??? Natuurlijk verdampt er wel iets, alleen regent het ook, dus ik denk dat we hier de verdamping wel kunnen wegstrepen. Ga toch voor een lekkage.
Hokie
3 mm per dag vind ik nu toch echt niet veel hoor Hokie. We zullen het weten wanneer de waterval enkele dagen uitgeschakeld is.
Laten we in spanning afwachten. Hoop dat je gelijk hebt, want dan is er geen lek.
Hokie
Hey Hokie en Jef,
Ik kon gedurende enkele dagen niet op mijn computer, vandaar de late reactie.
Ik ben vorig weekend naar 'T viske geweest, een winkel gespecialiseerd in Koi te Diksmuide. Daar denkt men aan een combinatie van geringe verdamping en een eventueel klein lek. Ook daar werd voorgesteld om voorlopig niets aan het lek te doen omdat het water inderdaad toch op regelmatige basis moet worden ververst.
Volgens de winkel moet per week 10 % van de vijverinhoud worden ververst. In mijn geval is dat ongeveer 3300 liter per week. Met het huidige lek betekent dit dat ik nog extra water uit de vijver moet laten wegvloeien, dus vandaar, niet herstellen (althans voorlopig als het lek niet groter wordt).
Trouwens, die 10 %, is dat realistisch, want ik vind het toch wel veel ?
Groeten,
Thomas.
Hallo Thomas,
Ik heb ook een waterval gehad bij een minivijver vergeleken bij die van jou maar door het gespetter van het water (wat buiten de vijver terrecht kwam) verloor ik veel water en moest ik steeds bijvullen.
In het begin verloor mijn vijver ook water bij de overloop. In jouw geval waarschijnlijk dus het deel wat je niet ziet. Maar vergis je niet op waterverlies door spetteren of soms de capilaire werking.
En als je elke week 3300 liter water moet verversen, nou ja dan vraag ik me af of je goed in de slappe was zit. Da's 171.600 liter per jaar. :eek:Volgens mij heeft heel Afrika daar genoeg aan. Je krijgt een beste water rekening. 😀
Maar ik hoop dat je je probleem op kunt lossen.
Groet Jenny
Moi Thomas,
Voor een koivijver wordt 10% aangehouden. Alleen of je dit doet is een 2e. Persoonlijk doe ik het niet. Om wekelijks mijn vijver 2000 liter weg te pompen en vervolgens te verversen gaat me net iets te ver. Doe het van maart tot mei 1/maand en vervolgens 2/maand tot en met september.
Water verversen is goed voor de waterhuishouding van je koivijver en je hebt minder draadalgen.
Hokie