Hoi iedereen. Verleden jaar van een kennis een boel zuurstofplaten gekregen, en ja hoor, er zat ook een surprise bij...Resultaat is nu een stuk of 10 sarassa teveel. De beestjes proberen verschalken met een hengel, mades, netten enz. maar tevergeefs. Nu ben ik zinnens om de vijver leeg te trekken, en de diertjes op die manier te vangen, maar de vraag is of de periode wel geschikt is ? Ik zit nl. ook met een 10-tal koi en een steur. De vijverinhoud is 13 kub., en ik kan max. 1.5 kub. water opvangen. dwz, dat ik weer 11.5 kub. leidingwater zal moeten bijvullen. Gaan de koi en de steur geen last hebben van dit water, en gaan de waardes goed zijn tegen de winter, of wacht ik beter met deze ingreep tot volgende lente? Iemand raad aub ? Van harte dank !!
Hallo, 🙂
Mag ik u wijzen op onderstaande thread's van dit forum, er zijn meer mensen met het zelfde "visjes vang probleem".
Het vervangen van zoveel water ineens kan onverwachte dingen tot gevolg hebben. 😉
Ik heb geen idee of het verstandiger is dit nu of in de lente tedoen.
Urbain wrote:
Blijken dus wel degelijk karperpokken te zijn. Sommige vlekken zijn al gedeeltelijk of volledig verdwenen. De oorzaak van het krijgen van deze karperpokken zou het voor de helft bijvullen zijn van de vijver met zo'n 12.000 l leidingwater. De lage temperatuur van het leidingwater ± 15°C zou dit hebben veroorzaakt. Nu de vijver terug een temperatuur heeft van ± 20°C verdwijnen deze pokken geleidelijk.
__________________
Groeten
Urbain
https://www.pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?t=4224
Optiplex wrote:
Allemaal goed en wel, ik zit ondertussen ook met 28 jonge 5 cm grote goudwindes en een 30-tal shubikins, maar hoe krijg je die te pakken. Kent er iemand een winkel waar je electrische vangtoestellen (electro-shock) kan huren ? (gaia moet niet boos zijn, doet geen kwaad aan vissen, zo doen universiteiten trouwens aan ichtyologisch onderzoek)...
https://www.pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?t=4174&page=2
Veel geluk,
Turboke,
DOE DIT NIET !!! Zoals hierboven vermeld in het citaat waarover Hoskeu het heeft heb ik mij een hele resem problemen op de hals gehaald. Ik had een overpopulatie van goudvisachtigen en had last van draadalgen, maar zeer helder water. Na een 100-tal vissen gevangen te hebben kon ik er geen meer te pakken krijgen. Mijn oplosing: vijver leegtrekken, koi (15 van 15 tot 70 cm) in quarantaine bak en de goudvissen vangen en tevens de hele vijver reinigen met de hoge drukreiniger. Ik kon zo'n 12.000l oud vijverwater opvangen en had de filter laten doorwerken op dit water om de bacteriën te laten overleven. Na zo'n 8 uur vijver gereinigd en terug gevuld met oud vijverwater en leidingwater en de koi terug de vijver in.
Tot daar geen probleem en zeer heldere vijver. Na een week vlekken op een paar koi. Grote paniek, blijken karperpokken te zijn. Na het oplopen van de buitentemperatuur en de vijvertemperatuur zijn die inmiddels verdwenen. Na een tijd werd ook de vijver zeer troebel. Door de toevoeging van zoveel leidingwater en het dagenlang regenen was het biologisch evenwicht weg. Dit ondanks een 3-kamerfilter en een UV-lamp van 55 watt.
Nu zijn we enkele weken verder en kan ik terug tot op de helft van de diepte van de vijver kijken. Mijn raad, maak niet dezelfde fout als ik. Bedenk een andere manier om de visjes te vangen, een zonnebaars kan misschien helpen.
Hallo, Je kan natuurlijk ook iedere keer een paar proberen te vangen. allemaal tegelijk gaat toch niet werken en je vissen vinden dit ook niet leuk. Dus zorg dat je een visnet klaar heb liggen en wanneer je dan weer langs loopt kun jemisschien weer een vangen. houd het ook rustiger voor de andere vissen.
Boo wrote: Hallo, Je kan natuurlijk ook iedere keer een paar proberen te vangen. allemaal tegelijk gaat toch niet werken en je vissen vinden dit ook niet leuk. Dus zorg dat je een visnet klaar heb liggen en wanneer je dan weer langs loopt kun jemisschien weer een vangen. houd het ook rustiger voor de andere vissen.
Boo,
:rolleyes: Dit werkt zeker niet, want dit is nu net wat ik wou doen. Na een 3-tal weken had ik er een 100-tal kunnen vangen, maar daarna geen enkele meer. Bij het naderen van de vijver zwommen die allemaal verschrikt weg tussen de planten. De vijver leegtrekken was de enige optie om alle goudvissen nog zo'n 150 te kunnen verwijderen uit de vijver.