The Pond Library

Vraag en Antwoord

Hallo,een beetje hu...
 
Notifications
Clear all
Hallo,een beetje hulp zou handig zijn!!!!!!

6 Posts
4 Users
0 Likes
2,224 Views
Maurice smout
(@maurice-smout)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hey, ik heb net jullie forum ondekt en heb de indruk hier nog iets te kunnen leren over vissen,vijvers en toebehoren.Wij zijn net gestart met een vijver(koi's,goudvissen,steurs enz.)Ik heb net een artikel gelezen over het onstuimig,speels,wild gedrag van onze vissen,ze zouden aan't kuitschieten zijn?:confused: Wij hebben ook enkele sterfgevallen gehad onder de koi's vooral de jonge en 1 iets oudere, allemaal uit een (speciaalzaak)voor koi's 🙁 toch hebben wij (alles) gedaan om dit te voorkomen,laat ik het zo zeggen alles wat die (speciaalzaak) ons heeft aangesmeert!!!!!!!!!!!!Zijn er mensen die mij (ons) enkele gouden tips kunnen geven en ons op de goede weg kunnen helpen het zou welkom zijn m.v.g. Mairice:)


   
Quote
Hoskeu
(@hoskeu)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 92
 

Hallo Maurice, 🙂

Om maar ineens van wal testeken:
- Hoe zijn uw waterwaarden?? (bij uw speciaalzaak zijn zeker testkits tekoop)
- Wat voor een vijver heeft u?? (afmetingen van de vijver?? vijverplanten in de vijver?? bedekking op de bodem van de vijver?? welke filterlijn en pomp??)
- Wat heeft deze "speciaalzaak" u dan precies "aangesmeerd"??

Vooral koi zijn vissen die erg specifieke eisen stellen aan vijvers, ze woelen alles om en vervuilen het water erg.
Mede daarom worden koi vaak appart gehouden in een speciaal ontworpen vijver, met een realtief zware filterlijn, zeker met vis overbezetting, ik weet niet hoe dat met uw vijver zit...

In uw bericht staat helaas nu nog niet genoeg informatie om er iets zinvols op te zeggen.


   
ReplyQuote
Maurice smout
(@maurice-smout)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hallo Hoskeu,bedankt voor de snelle reactie:) ,om te beginnen de waarde van ons water weet ik niet maar het is getest door de speciaalzaak en alles was ok,wij hebben twee filters 1 boifilter en 1filter die in een moeras uitkomt(lavasteen en vijversubstraat)en de nodige plantende afmetingen van onze vijver zijn (ongeveer):rolleyes: 12m op 3m dus niet echt groot!De produkten zijn(anti parrasieten middel,strart bacterienen een product voor helder water)ik moet zeggen op het momment doen de rest van de vissen het goed(denk ik toch):confused: Een overbezetting is er niet 11 koi's(groot)3 steurs,12 schubekins(klein)3 goudzeelt en enkele goudvissen.Nog 1 vraagje is het normaal dat onze vissen van die kunst sprongen maken,dat zou zijn (hebben we ons laten vertellen )omdat ze vrollijk zijn en omdat het paaitijd is :confused: m.v.g. Maurice


   
ReplyQuote
Hoskeu
(@hoskeu)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 92
 

Hallo Maurice,

Toch zou ik persoonlijk de waarden van het water nog een keer meten, kan veranderd zijn in de tussentijd. (en ik ben gewoon eigenwijs :p)
Verder zou ik het dan ook even niet meer weten, alles lijkt in orde verder vanaf hier gezien dan. Hoe ziet het water eruit, is het kraakhelder als kraanwater ofis het groen of gewoon troebel??
Zijn er na een paar dagen (ik weet niet hoelang je de vissen al hebt natuurlijk) nog vissen gestorven, ander kan het mischien stress van het vervoer of van het in een nieuwe leef omgeving plaatsen zijn...
Hoe is de situatie nu met de vijver??
Koi hebben veel zuurstof nodig, ik weet niet of u al zo een lucht bruissteen in de vijver hebt een zeefbocht voorfilter of een bewegendbed filter met zuurstofsteen ofzo??

Van koi weet ik verder niet veel af, kan ik u dan ook helaas niet mee helpen, maar als de andere vissen het naar de zin hebben is toch een teken dat het water en de vijver enzo wel voldoende goed moet zijn...

Wat zegt uw speciaalzaak hier dan over, over die sterfte??

Veel succes met de zoektocht naar de oorzaak!!


   
ReplyQuote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

Maurice smout wrote: Hallo Hoskeu,bedankt voor de snelle reactie:) ,om te beginnen de waarde van ons water weet ik niet maar het is getest door de speciaalzaak en alles was ok,wij hebben twee filters 1 boifilter en 1filter die in een moeras uitkomt(lavasteen en vijversubstraat)en de nodige plantende afmetingen van onze vijver zijn (ongeveer):rolleyes: 12m op 3m dus niet echt groot!De produkten zijn(anti parrasieten middel,strart bacterienen een product voor helder water)ik moet zeggen op het momment doen de rest van de vissen het goed(denk ik toch):confused: Een overbezetting is er niet 11 koi's(groot)3 steurs,12 schubekins(klein)3 goudzeelt en enkele goudvissen.Nog 1 vraagje is het normaal dat onze vissen van die kunst sprongen maken,dat zou zijn (hebben we ons laten vertellen )omdat ze vrollijk zijn en omdat het paaitijd is :confused: m.v.g. Maurice

Wat is een speciaalzaak????
Als een koi boven water uit springt betebent dit vaak dat ze last hebben van parasieten.
Dit moet je laten onderzoeken door een koidokter.
Je moet de vis meenemen om een afstrijkje te laten maken van de slijmlaag.
Door middel van een microscoop kan een koidokter/specialist zien of er parasieten op je vis zitten.
Worden er inderdaad parasieten geconstateerd dan moet je dan pas medicijnen toevoegen.
Worden er geen parasieten geconstateerd dan kan je met een gerust hart zeggen dat je karpers vrolijk zijn.
Meenstal zijn springende karpers geen vrolijke karpers!

groetjes en succes met je hobby.

bert.s


   
ReplyQuote
Guma
 Guma
(@guma)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 7
 

Hallo Maurice,

Als het speels gedrag van uw koi overeenkomt met het schuren langs stenen of andere voorwerpen dan zal het waarschijnlijk een parasiet zijn (misschien karperluis).
Koi van een vijverzaak hebben steeds in sterk ontsmet water geleefd en zijn gevoelig voor parasieten als ze in een plantenvijver terecht komen.
Kuitschieten is volgens mij uitgesloten omdat het al veel te laat is in het jaar en is meestal ook niet dodelijk.:p
De parasiet zoals karperluis kunt U met het blote oog waarnemen (kleine ronde doorzichtige beestjes met een diameter van +/- 5mm).
In de eerste jaren dat ik een vijver had was deze karperluis mijn grootste probleem maar dat wil natuuurlijk niet zeggen dat dit nu ook uw probleem is.

In elk geval wens ik U nog veel vijverplezier en gezonde vissen toe....


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.