The Pond Library

Vraag en Antwoord

Topmaaltijd voor re...
 
Notifications
Clear all
Topmaaltijd voor reigers!

33 Posts
10 Users
0 Reactions
8,546 Views
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hoi,

Ik zit met een reigerprobleem. Ik heb een mooie koivijver in een redelijk kleine tuin. De tuin is namelijk een meter of 9 breed, maar slechts een meter of 4 diep. Vorig jaar is er wel eens een reiger langsgeweest, maar sindsdien staat er een 2 m hoge schutting om de tuin en dacht ik dat de reiger nu niet meer genoeg ruimte had om te landen.

Maar wat doet deze slimmerik nu.... Hij land eerst op de schutting en wipt vervolgens op de vlonder naast de vijver om alsnog aan de vijverrand te kunnen gaan staan. Gelukkig heb ik een wilde eend bij mijn vijver, die mij direct wakker kwaakt als zijn grote familielid langskomt.

Nu is mijn vraag: wat kan ik er aan doen zodat de reiger mijn tuin volgende keer overslaat?! Er zit namelijk voor nogal wat spaarcenten aan sierkoi in de vijver en een reiger kan wel vissen tot 25 cm opeten weet ik! Zou het spannen van een dunne visdraad door schroefoogjes over de gehele lengte van de schutting een goede oplossing zijn, of weet de reiger dit ook zo te omzeilen?

Graag een reactie!

Groetjes,

Vincent:confused:


   
Quote
arend039
(@arend039)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 88
 

Hallo Vincent
Voorheen had ik ook last van de reiger
Ik heb vislijn draad gespannen 50 cm uitelkaar over de hele tuin
Achter in de tuin staat bij mij een schuur 5 meter hoog her van daan met oogjes draad gespannen naar mijn balkon
sinds dien geen reiger meer gezien

groeten
Gerrit


   
ReplyQuote
mic
 mic
(@mic)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 186
 

Hallo Chandler ,

Ik heb ook al vaak bezoek gekregen van onze 'vriend' de reiger .
Voorlopig heb ik een net gespannen over mijn beek dat onderdeel uitmaakt van een grotere vijver . Voorlopig zitten m'n koi daarin , omdat ik de vijver momenteel aan het heraanleggen ben . Ik weet , een net is geen zicht en ben persoonlijk geen favoriet van vislijnen e.d.

Ik weet dat er een systeem bestaat dat werkt met een elektrisch oog . Wanneer het een beweging ziet dan spuit het een hevige waterstraal rond . Reigers houden er schijnbaar niet van om nat gespoten te worden . Dat is volgens mij een heel intressant systeem om onze vriend weg te houden en het houd volgens mij ook katten uit de buurt van de vijver . Het systeem is natuurlijk ook eenvoudig zelf te maken . Ik heb vroeger nog sites gezien van vijvervrienden die het zelf gemaakt hadden , maar vraag me niet naar de url's . Het zal zoekwerk worden .

mvg
Mic


   
ReplyQuote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Hoi Vincent, gebruik gewoon je schutting om daar boven op vistraad te spannen. Ik heb zo mijn hele tuin bespannen. Omdat het visdraad is is het moeilijk te zien en het zit op twee meter hoogte dus heb je er zelf ook geen hinder van. Ik vindt het ook jammer van mijn moeie vijver om er een net overheen te spannen. Ik heb bij mij voor een tuin van 100m2 ongeveer 400 meter draad gespannen.


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hoi allemaal,

Alvast superbedankt voor de tips die ik tot nu toe heb gekregen! Wat ik overigens bedoelde met het spannen van visdraad over de hele lengte van mijn schutting, is echt alleen maar draad op de bovenkant van de schutting zelf en dus niet over de hele tuin. Aangezien de reiger volgens mij altijd eerst op de schutting landt, zou dat met de visdraad dus niet meer kunnen. Denken jullie dat dit afdoende is of niet en ook andere diervriendelijke tips zijn nog volop welkom!!

Groeten,

Vincent:rolleyes:


   
ReplyQuote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Nee, dit is niet afdoende. Ik hed niet aleen mijn schutting maar ook driekwart van mijn tuin bespannen met visdraad, en toch kwam de reiger nog landen op het terras. Een reiger is een slimme vogel. Dus mijn advies span draad over de gehele tuin.


   
ReplyQuote
arend039
(@arend039)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 88
 

Hallo Vincent
Helemaal met Stefan eens allen op je schutting heeft geen zin
Als je de mogelijkheid hebt over je hele tuin
en als je dus vis lijn neemt valt het ook niet zo op
Bij mij tenminste omdat vrij hoog hangt

groet,
Gerrit


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Thanks voor de tips!

Weten jullie daarnaast ook wat het beste werkt zonder draden spannen over je hele tuin? Ik heb wat de meeste middelen betreft namelijk een beetje een probleemtuin/vijver.

Mijn schutting is namelijk wel 2 meter hoog en ik kan wel draden spannen naar mijn huis tot 2,5 m hoogte. Maar mijn tuin is maar 4 meter diep (en 9 m breed) en ik ben zelf ook ongeveer 2 meter lang. Dus dan loop ik constant zelf in die draden te klapwieken.

Wat betreft die waterspuiter... Een goede tip, maar ik heb buiten geen kraantje en bij mijn vijver zitten ook al meer dan een jaar een stelletje (wilde) Chinese Mandarijneenden. Deze zouden dan ook steeds een koude douche krijgen als ze voorbij de sensor lopen of zwemmen. En ik zou het heel jammer vinden als ze daardoor zouden verkassen naar een andere tuin.

Hetzelfde probleem geld dus ook voor (stroom)draden om de vijver heen. Bij de gewone draden kunnen de eenden ook de vijver niet meer in en bij stroomdraden worden ze geroosterd. Bovendien is de vijver met een houten sierrand afgewerkt en ligt er langs de helft van deze rand een houten vlonder en stenen terras. Dat maakt het dus heel moeilijk om het draadsysteem rond de vijver te bevestigen.

Ik weet dat ik het zo niet makkelijk maak, maar heeft iemand nog een andere tip voor mij? De reiger landt dus steeds op de schutting omdat hij niet in 1x op de vlonder kan landen. daarna hopt hij op mijn vlonder van ong. 2,5 bij 2,5 m. Op het terrasje landt hij niet vanwege de tuintafel en -stoelen. Zou een parasol van 3 vierkante meter op de vlonder ook afdoende zijn bijvoorbeeld en wat moet ik dan in de winter of als het hard waait????!?!?!

Ik hoor het wel!

Vinz


   
ReplyQuote
arend039
(@arend039)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 88
 

Je maakt het zeker niet makkelijk Vincent
Een vijver net dat je aan de schutting bevestigd is een oplossing
maar niet zo mooi
Achter in je tuin 2 hoge palen plaatsen daar tussen een ijzerdraad of waslijn draad spannen en vandaar om de 50 cm
een vislijn richting huis is een oplossing
Ik weet dat er in de handel ook kunstof kikkers en eenden op batterijen zijn zodra er beweging is gaat de eend hard kwaken
zo ook de kikker
In het verleden hadden wij een pluimveehouderij en vooral bij de jonge eenden last van mantel meeuwen en roofvogels
Hiervoor hadden wij in het land een paal staan van 20 meter hoog hierop stond een grote spiegel bol dit scheelde wel maar was niet afdoende daar er slimme beesten bij zitten
ik weet niet of dit werkt met een reiger
of toch een buiten kraantje maken zie vorige oplossing

groet,
Gerrit


   
ReplyQuote
markhalkus
(@markhalkus)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 9
 

weetje wat het is met die beesten
die reigers die wennen overal aan!
ik heb van alles geprobeerd maar nix helpt
ik heb een hele lange tijd last gehad van een reiger!
wat ik gedaan heb:(
visdraad omheining
ik heb van alles gekoch nix hielp zelfs niet dat draad met 80 volt erop
dan vinden ze wel weer een andere manier om erbij tekomen
maar wat ik nu gedaan heb ik veel efectiever
ik heb een keer een snipperdag genomen
en ik heb de hele ochtend achter het raam gewacht (van mijn slaapkamer)
naar 3uuur wacht was ie er dan
ik had namelijk nog een oude buks liggen van mijn vader.
ik heb hem in zijn buik geraakt en weg was ie
hij was namelijk niet dood omdat het rubber die de loop afducht versleten was.
ik heb hem nooit meer gezien.
dus dit is mijn raad als nix meer helpt kun je zoiets proberen:)


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hey Vijvervrienden,

Ik heb dit weekend nog een andere oplossing te horen gekregen, maar weet niet of jullie hier al ervaring mee hebben en waar ik het kan halen.

Er schijnt namelijk ook een klein apparaatje in de handel te zijn dat op stroom werkt en dat je bij de vijver neer kunt zetten. Dit apparaatje veroorzaakt bepaalde geluidsgolven waar de reiger niet tegen kan. Vissen, eenden, honden, etc. hebben hier echter geen last van omdat dit apparaatje speciaal op een frequentie voor reigers is afgesteld. En dus blijft hij wel weg uit de tuin. Het apparaatje moet overigens wel altijd aan blijven staan want de buren van mijn schoonouders hadden hem 1 dag uit en de halve vijver was leeg. In al de tijd dat hij aan was hebben ze verder geen reiger gezien.

Omdat ik die buren echter niet ken, heb ik ook nog niet de kans gehad om te vragen waar ze dit apparaatje hebben gekocht. Misschien hebben jullie enig idee. Met dit ding zouden alle andere maatregelen overbodig moeten worden...

Groeten,

Vinz

P.S. Ik weet dat er bijvoorbeeld ook apparaatjes met geluidsgolven tegen mollen, muizen, katten, honden, etc. zijn en die schijnen perfect te werken. Dus waarom dit niet?!:p


   
ReplyQuote
marcvb
(@marcvb)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 106
 

Hallo,
Ik heb rond de vijver een hekje gemaakt van bamboe stokjes,ik kreeg vroeger ook altijd rijgers op bezoek,nu komen ze in de winter ook nog wel eens kijken maar moeten van armoede terug.
OP het terras is het hekje wegneembaar gemaakt.
Ze landen nog wel in de tuin en wandelen zelfs nog op het pad,maar kunnen niet meer aan de vissen.
Zie op de foto's op mijn site.
Groeten Marc


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

joh markhalkus, k weet niet wat jij allemaal aan de seis hebt, maar je gaat toch geen dieren neerschieten ?!?!?!
:confused: 😮
Je kan het makkelijk op een andere manier oplossen! ipv meteen als je zo'n reiger ziet dat beest neer te knallen.
Ik heb het een keer meegemaakt dat iemand dat deed met een luchtbuks. Dat beest van meteen dood en had een heel gat in zijn buik.

Dat is hetzelfde als je een musje in je tuin hebt en hij staat je niet aan omdat hij het zicht van de tuin ontneemt, en hem vervolgende met een geweer af te knallen :confused:

DAT KEN TOG NIE???

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
sven vd veen
(@sven-vd-veen)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 9
 

als je alles hebt geprobeert zou ik ook overgaan op extreme maatregelen.(luchtbuks)vooral als het gaat om dure vissen.


   
ReplyQuote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
 

ik dacht dat vijverliefhebbers dierenvrienden waren???? Neerknallen getuigt gewoon van egoisme! Je dure vissen zijn dus belangrijker dan de natuur. sorry maar dit kan er niet in bij mij. het is trouwens strafbaar remember?


   
ReplyQuote
markhalkus
(@markhalkus)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 9
 

mischien hebben julie wel gelijk:(
ik ben wel wat te ver gegaan.
maar jullie moeten ook begijpen als ik al zo vaak nieuwe vissen er in heb gedaan
en dat (vermoederlijk),ieder keer dezelfde langs komt.
dat ik er ook geen raad meer weet.:confused:


   
ReplyQuote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
 

Natuurlijk begrijp ik dat je vissen heel belangrijk zijn en dat je het op den duur niet meer weet! Maar het doet me ook plezier dat jij begrijpt dat je een beetje te ver bent gegaan. Dus laat ons besluiten dat je alles kan proberen behalve het proberen te doden van de reiger. greetz


   
ReplyQuote
markhalkus
(@markhalkus)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 9
 

ik zal vanaf nu een ander oplossing moeten zoeken om ze te verjagen:)
iemand nog suggesties?


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

🙂


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Je kunt bij de vijverhandel ook een draad kopen die je rond je vijver kunt spannen en daar staat zwakstroom op. Dus net als schrikdraad. Misschien dat dit bij jouw vijver een goede oplossing is?

Groeten,

Chandler


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

P.S. Bovenstaande schrikdraad werkt vanzelfsprekend niet als je eenden of andere beesten in je vijver hebt die er ook nog een keer in- of uitwillen.


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

Reigers zijn mooie en indrukwekkende vogels. Helaas hebben deze vogels het slechte eigenschap om jouw vijver leeg te eten. Dit is dus niet de bedoeling.

Er zijn verschillende methode's om dit te verkomen. Een dure maar effectieve manier is een electrische afweersysteem die aangesloten is op een sproeier. Als de reiger in het bereik komt van de sensoren, begint de sproeier te spuiten in die richting. Dit werkt praktisch altijd.

Je hebt ook mensen die zweren bij een nepreiger maar je hebt er koppige reigers tussen zitten die zich niets aantrekken van hun (soortgenoot).

Ikzelf gebruik stevige nylondraden die ik ter hoogte van mijn schuur naar mijn huis heb gespannen. Je kunt ook als extra maatregel zilverfolie aan het draad spannen maar dat is bij mij niet nodig geweest.Tevens lijkt dat ook niet zo mooi.

Mocht je géén draden in de lucht willen hebben! (p.s dit valt bijna niet ééns op) dan kan je het proberen met een tennisbal die je inpakt met zilverfolie en leg die vervolgens onder de plek waar het water de vijver weer instroomt. Zorg ervoor dat het daar blijft drijven. Deze maatregel werkt echter meestal alleen als de zon schijnt.

Er zijn wel méérdere producten te koop hiervoor maar dat is toch een kwestie van proberen en of je het niet hinderlijk vind.
:rolleyes:


   
ReplyQuote
jgoudswa
(@jgoudswa)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 10
 

Door het in de vijver hebben van een of meerdere nep-visjes(van oranje plastic)
kun je de reigers ook neppen.
Als ze steeds denken:ha lekker vis...
en dan vervolgens zo'n plastic nep-vis
in de bek krijgen:worden ze ook behoorlijk chagrijnig van: en komen ze niet meer terug!!!
Bij mij werkt dit.
Een nadeel:een plastic vis in je vijver....


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Ik heb die visjes ook al eens gezien, maar pakken de reigers dan eerst die nepvisjes in plaats van de echte?! Anders is misschien nog wel je halve vijver leeg...

Vinz :rolleyes:


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hoi allemaal,

Weet iemand trouwens al hoe dat systeem heet dat met geluidsgolven werkt om de reiger weg te houden? Ik heb zelf nog geen kans gezien om het aan de buren van mijn schoonouders te vragen. Deze zijn er wel heel tevreden over heb ik gehoord.

Groeten,

Vincent


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hallo Iedereen,

Heeft iemand intussen al de naam van dat systeem met een geluidsfrequentie tegen reigers kunnen achterhalen?

Groeten,

Vinz


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135

   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Thanks! Ik zie er alleen nog geen voor reigers tussenstaan of kijk ik niet goed?!

Groeten,

Vinz


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

Ik geloof dat reigers in de zelfde gehoorfrequentie vallen als katten...tenminste... dit dacht ik....:D


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Dat zal ik eens navragen. In ieder geval bedankt voor de info! Super!

Groeten,

Vinz


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Hey mensen,

Hoe kun je op dit forum eigenlijk een poll (enquete) aanmaken?

Groeten,

Vinz


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

"new thread" >>> "yes, post a poll" aanvinken

"ok" klikken....

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
Chandler
(@chandler)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 46
Topic starter  

Bedankt!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.