The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
koi's vreten planten op

 

(@biker)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Op mijn siervijver zitten 4 koi's (+/- 25cm), 5 goudwindes, enkele shubunkins en wat goudvissen. Ik denk dat dit niet overdreven is voor een inhoud van 8000 l. Op zonnige dagen vreten de koi's aan alles wat groen ziet. Vermits ik relatief weinig planten in de vijver heb (te weinig) wordt alles snel kaalgevreten. 😡 Is het een goed idee om koi's wat 'groenvoer' zoals een blad sla te geven. Ik merk dat ze hier echt verzot op zijn (er wordt bijna om gevochten) en ze blijven hierdoor blijkbaar ook beter van de andere planten. Ik ben maar een beginner. Misschien dwaalt er hier op dit forum wel een specialist rond die mij i.v.m. dit probleem een gouden tip kan geven. Alvast bedankt !


   
Citeren
(@lowie)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 13
 

hallo,
Een krop sla kan zeker geen kwaad(alleen als je zeker bent dat hij/zij vrij van "chemische produkten"is.
Ikzelf heb het ook ervaren dat binnen de kortse keren al wat groen zag(behalve waterlelie) als een lekkernij beschouwt werdt.
Ik heb rond de planten een geplastificieerde vogeldraad gezet tot +/- 10 cm boven waterspiegel en ook mijn "moeraszone"afgesloten voor koiverkeer.
Resultaat: zuurstofplanten en dergelijke aarden in volle glorie en.....koi kijkt er verlekkerd naar vanop afstand.
groetjes,

Lowie


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 584
 

Sla kan zeker geen kwaad voor koi, ik ken mensen die hun koi verschillende soorten groenten geven. Zoals Lowie al opmerkte, zorg er zeker voor dat het onbespoten groenten zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@chandler)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 46
 

Hoi Biker,

Een specialist wil ik me niet noemen, maar ik heb al wel een hele 'moestuin' in de hongerige magen van mijn koi zien verdwijnen. Welke planten ik ook gebruik, uiteindelijk worden ze helemaal opgevreten. Waterlelie, drijfplaten (eerst de wortels, daarna de rest), zuurstofplatjes, het maakt niet uit...

Nu is het eigenlijk ook algemeen bekend dat koi en planten niet samengaan in 1 vijver. Zeker niet als je grotere koi hebt. Er wordt dan ook bijna altijd aangeraden om na je filter een klein moerasgebied met planten te maken wat overloopt in je koivijver. Zo kunnen de koi niet bij je planten. Je kunt je plantenzone overigens ook mooi afzetten met geplastificeerd gaas (zonder scherpe uitsteeksels of randen!!!) zodat je koi ook niet bij de planten kunnen.

Anders zul je telkens nieuwe planten moeten gaan kopen ;-)!

Groeten en succes!

Vinz

P.S. Leuke vijver-anekdote: ik heb laatst 8 drijfplanten gekocht en de koi beleven er de 1e dag helemaal vanaf!! Dus ik denk 'da's mooi' die ga ik nog een stuk of 6 bijhalen. Toen had ik er dus 14. Maar wat bleek? Die slimmerds wilden alleen maar wachten tot ik nog meer planten voor ze had gehaald want in de dagen daarna verdween de ene na de andere drijfplant in hun hongerige magen...


   
BeantwoordenCiteren
(@fauskeu)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 7
 

Heb 4 reeds tamelijk grote koi's , en ze laten de planten met rust,
ook de waterlelies .
Maar wat ik wel opmerk is dat ze in de korven de granulaat eruitkieperen , opzoek naar voedsel ?
Door het feit dat ze nogal aktief zijn woelen ze veel bezinksel op , en dat is eigenlijk niet slecht , zo wordt het opgewoelde sediment samen met het water naar het moeras en de filter opgepomt . De vijver is 5 jaar oud en ik heb totaal geen bezinksel erin . Belangrijk is wel dat de pomp in het diepste punt van de vijver staat .

Groeten .


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.