The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Hoe jonge vissen te beschermen?

 

(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo allemaal,

Zo nu en dan kunnen we langzaam uitkijken naar beter weer en een actiever vijverleven. Sinds afgelopen jaar heb ik een aantal volwassen goudvissen in de vijver rondzwemmen. Verder heb ik relatief kleine goudwindes sarassa's en schubunkins in de vijver. Ik hoop dat dit jaar de grote vissen zich zullen voortplanten. Eerder heb ik dit proces niet meegemaakt omdat ik de vijver niet zo lang heb. Her en der lees ik dat vooral de goudvissen zich razendsnel vermeerderen en dat dat zelfs tot problemen kan leiden. Ik ben hier wel van bewust maar toch wil ik ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk kleine vissen kan "redden" zeg maar. Tenminste, als het zover komt.

Mijn vraag is, zijn er hulpmiddelen om dit te realiseren? Ik zit daarbij te denken aan iets in je vijver waar de jonge vissen zich in kunnen verschuilen aangezien bij mij in de vijver weinig schuilplekken zijn. Hoe wordt zoiets genoemd?

En weten jullie ook na hoveel jaar goudvissen, sarassa's en goudwindes geslachtsrijp zijn?

Bedankt voor de reakties alvast!


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Indien je planten in je vijver hebt, zullen de volwassen exemplaren hierin hun eitjes leggen, deze zullen dan uitkomen en de jonkies zullen hier verblijven ter bescherming. Je kunt de eitjes ook verwijderen uit je vijver en die in een aparte bak doen.


   
BeantwoordenCiteren
(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hokie,

bedankt voor de snelle reaktie. Buiten een doorgewinterde waterlelie na, heb ik geen onderwaterplanten. Als planten alleen voldoende is zorg ik wel voor extra bodemplanten. Ben benieuwd.


   
BeantwoordenCiteren
(@proosje)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 228
 

Hoi,

Niet alleen de kleine visjes hebben veel planten nodig om zich te verschuilen, ook de volwassenen hebben dit nodig om kuit te schieten. Het is echt een spectakel als je de vissen ziet paaien en op en door de planten ziet zwemmen, het lijkt soms bijna op tikkertje spelen als er een vrouwtje door enkel mannetjes achterna gezeten worden. Ook drijfplanten worden vaak gebruikt om kuit te schieten, samen met speciale paaiborstels.
Wat ook van belang is, dat je veel micro-organismen in je water hebt, dit is het eerste voedsel voor jou kleintjes.
Veel succes en plezier.

Grtzs Patrick


   
BeantwoordenCiteren
(@garden)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 15
Topic starter  

Hallo Patrick,

Paaiborstels kunnen dus ook nuttig zijn. Allereerst hou ik het bij voldoende beplanting en dan afwachten maar.

Toevallig gisteren zag ik weer zo'n "grijze donder" op het dak van de schuur gretig kijken naar mijn vijver. Met nog een restje sneeuw in een hoek wist ik een sneeuwballetje te maken maar mijn worp was mis helaas. Eerder was ik ook volwassen vissen kwijtgeraakt aan een reiger waardoor er geen kleintjes bijkwamen. De huidige volwassen vissen heb ik speciaal hiervoor gekocht. Tja dan wil je niet nog eens teleurgesteld worden


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.