jah al veel besproken hier maar ik begin het bos niet meer te zien door te bomen
eerst es de situatie schetsen
een zwemvijver van 8 x 2.75 ongv 26m³ met een filterbak van 3 kamers 1 borstel en 2 keer blauwe matten en UV van 30+W met daarop een pomp van 18.000L
zit er nu ongv. 2 maand en 5 kleine visjes erin goudwindes
nu is mijn water groen beginnen worden, water laten testen en alle waarden zijn goed, nu is dat beginnen te bezinken en ligt het groen op de bodem en is het water bijna kraakhelder, dan maar opgezogen met de pondavac 4 maar het groen gaat gewoon door de filterzak, resultaat weer troebel water
en doordat het een zwemvijver is is het gelijk niet meer aangenaam om erin te springen
wie kan mij eens uitleggen wat dit juist is, zijn dit zweefalgen of dode algen van de UVlamp of .....? gaan die door de filterzak van de pondavac?
Mvvg
Geert
Waar zit je uv lamp precies? Vooraan je filter of achteraan?
Hoi,
allereerst, groen water is nooit slecht voor vissen. Alleen willen we de vissen zien, en daarom ergeren we ons aan de groene kleur. Toch kan groen water ook wel eens een oplossing zijn..
Maar om je probleem te beantwoorden. 26m3 water met 30Watt UV, dat kan niet goed gaan. Stelregel is 2 Watt per 1 m3 water, liefst meer.
Daar komt bij dat je pomp een capaciteit heeft die het water met zo'n grote snelheid door je UV lamp pompt, dat er te weinig tijd voor de UV is om je zweefalg aan te pakken. Het water gaat te snel door je UV lamp. Zou je kunnen oplossen door een regelaar op je pomp te zetten, waar je het toerental mee kan regelen, of een grotere UV lamp kopen. 1e optie is goedkoper 🙂
Maar..je bent een beginnende vijverman, en elke vijver moet inlopen, om het zomaar te zeggen. Het is niet raar dat het water een andere kleur krijgt. Als het niet groen zou worden, dan pas zou ik me zorgen maken. Een vijver, en zeker een filter moet inlopen. Dat duurt gewoonweg even, en is niet binnen een paar maanden geregeld.
Heb je een vijverenting gedaan..of bacteriecultuur aan het filter toegevoegd?
Hokie
Hallo Geert , groen water kan idd geen kwaad voor vissen maar van een zwemvijver mag je verwachten dat hij helder is , anders is het uiteraard gewoon een vijver met het uitzicht van een zwemvijver .
De sleutel zit hem altijd in de opbouw waar erg veel ( door onwetendheid ) fouten gemaakt worden . Groenvorming en algenvorming hebben altijd te maken met een te veel aan voedingsstoffen in je water op plaatsen waar ze niet moeten zitten . ( je zwemgedeelte dus ) ;
Een UV lamp ( zoals Hokie zegt 2 W. per m3 ) is een hulpmiddel om algen te doden maar het dood ook alle bacteriën ( goede en slechte ) . Op zich geen probleem als je er genoeg goede kan kweken ( zuurstof ) . Ook hier is het de zaak je zwemgedeelte niet te gaan beluchten aangezien je dan vooral daar aërobe bacteriën gaat kweken .
Om te kunnen adviseren moet ik dus de perfecte situatie kennen .
Voor alle duidelijkheid , ik bouw al jaren zwemvijvers en begin me de laatste 5 jaar enorm te ergeren aan de "zogenaamde" zwemvijver bouwers die zonder voldoende kennis van zaken mensen hun droom in diggelen gooit . Net als koivijvers vergen zwemvijvers een zeer specifieke kennis om tot een altijd heldere ( vanaf dag 1 !!! ) en onderhoudsvriendelijk geheel te komen .