The Pond Library

Vraag en Antwoord

Zuurstofplanten pui...
 
Notifications
Clear all
Zuurstofplanten puinhoop

4 Posts
3 Users
0 Reactions
3,220 Views
Joris
(@joris)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Hoi,

M'n vijvertje is nu bijna twee maand aan de gang. Het draait met een biologische filtering (gletsjerrock, lis) en ik voeg elke week bacteriën toe (Perfect Stable). Het water is kraakhelder en de visjes (goudrietvoorn + goudelrits) doen het prima. Ook de lis en de waterlelie groeien uitstekend.

Alleen de zuurstofplanten lijken het te laten afweten. Met de bijzonder warme dagen was er wel wat draadalg, maar die heb ik grotendeels weggeschept. Wat ik nu vaststel is dat het hoornblad naar de bodem zakt en daar blijft liggen. Een aantal stel zien er heel schraal uit en het hoornblad heeft ook een wat bruine kleur.

Samen met de visjes heb ik ook wat waterpest geplaatst en dat ziet er een stuk groener uit, alleen drijven er elke dag wel losse "takjes" rond die er ook schraal en bruin uitzien.

Wat zou zoal de oorzaak van dit fenomeen kunnen zijn?

- Een te sterke stroming in het water door een te krachtige pomp? (afbreken van de takjes)
- Vissen die de planten wel lusten?
- Te veel zon gehad met de hittegolf?
- Slechte waterkwaliteit?
- Verdragen de planten de bacteriekuur niet goed?

Dit is eigenlijk de enige tegenvaller aan m'n vijvertje, want zoals ik al zei ziet hij er voor de rest prima uit. (op zicht natuurlijk) Hopelijk kan ik met jullie tips een oplossing vinden.

Gr,
Joris


   
Quote
pasje
(@pasje)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 81
 

toen je de bactierien hebt toegevoegd heb je toen ook een eventueel aanwezige uvc lamp uitgezet?
Indien dit niet zo is kan de bacterien net zo goed meteen de wc in gieten of het geld naar de Webmaster overmaken.


   
ReplyQuote
Joris
(@joris)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Er is geen UV lamp aanwezig. Het water wordt met een opvoerpomp door een filterbak gepompt. Die is gevuld met gletsjerrock en beplant met gele lis.

Volgens de instructies van de vijverman moest ik wekelijks twee maatbekertjes bacterieën toevoegen en dat laat zich wel merken aan de helderheid van het water.


   
ReplyQuote
Sting
(@sting)
Estimable Member
Joined: 18 years ago
Posts: 137
 

Ik herken het verhaal wel een Joris plus dat ook nog eens mijn lelies worden opgevreten door larven ( ?) Het geheel ziet er bij mij ook herfstig uit.
Ik heb eeb pomp met plantenfilter. Voeg geen bacterien toe. Mijn water is helder. Het laaggelegen vijver ( het is gescheiden door een waterval) heeft overigens (slijm) draadalg. Wat ik er ook dagelijks uitschep. Mijn zuurstofplanten( zie ander topic) doen het ook niet geweldig
Ik heb een grote vijver 30 kuub. Mijn vijver is van vorig jaar aangelegd en heeft misschien wat meer tijd nodig om te "groeien"


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.