The Pond Library

Forum

Zuurstofplanten pui...
 
Meldingen
Alles wissen
Zuurstofplanten puinhoop

 

(@joris)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Hoi,

M'n vijvertje is nu bijna twee maand aan de gang. Het draait met een biologische filtering (gletsjerrock, lis) en ik voeg elke week bacteriën toe (Perfect Stable). Het water is kraakhelder en de visjes (goudrietvoorn + goudelrits) doen het prima. Ook de lis en de waterlelie groeien uitstekend.

Alleen de zuurstofplanten lijken het te laten afweten. Met de bijzonder warme dagen was er wel wat draadalg, maar die heb ik grotendeels weggeschept. Wat ik nu vaststel is dat het hoornblad naar de bodem zakt en daar blijft liggen. Een aantal stel zien er heel schraal uit en het hoornblad heeft ook een wat bruine kleur.

Samen met de visjes heb ik ook wat waterpest geplaatst en dat ziet er een stuk groener uit, alleen drijven er elke dag wel losse "takjes" rond die er ook schraal en bruin uitzien.

Wat zou zoal de oorzaak van dit fenomeen kunnen zijn?

- Een te sterke stroming in het water door een te krachtige pomp? (afbreken van de takjes)
- Vissen die de planten wel lusten?
- Te veel zon gehad met de hittegolf?
- Slechte waterkwaliteit?
- Verdragen de planten de bacteriekuur niet goed?

Dit is eigenlijk de enige tegenvaller aan m'n vijvertje, want zoals ik al zei ziet hij er voor de rest prima uit. (op zicht natuurlijk) Hopelijk kan ik met jullie tips een oplossing vinden.

Gr,
Joris


   
Citeren
(@pasje)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 81
 

toen je de bactierien hebt toegevoegd heb je toen ook een eventueel aanwezige uvc lamp uitgezet?
Indien dit niet zo is kan de bacterien net zo goed meteen de wc in gieten of het geld naar de Webmaster overmaken.


   
BeantwoordenCiteren
(@joris)
Active Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Er is geen UV lamp aanwezig. Het water wordt met een opvoerpomp door een filterbak gepompt. Die is gevuld met gletsjerrock en beplant met gele lis.

Volgens de instructies van de vijverman moest ik wekelijks twee maatbekertjes bacterieën toevoegen en dat laat zich wel merken aan de helderheid van het water.


   
BeantwoordenCiteren
(@sting)
Estimable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 137
 

Ik herken het verhaal wel een Joris plus dat ook nog eens mijn lelies worden opgevreten door larven ( ?) Het geheel ziet er bij mij ook herfstig uit.
Ik heb eeb pomp met plantenfilter. Voeg geen bacterien toe. Mijn water is helder. Het laaggelegen vijver ( het is gescheiden door een waterval) heeft overigens (slijm) draadalg. Wat ik er ook dagelijks uitschep. Mijn zuurstofplanten( zie ander topic) doen het ook niet geweldig
Ik heb een grote vijver 30 kuub. Mijn vijver is van vorig jaar aangelegd en heeft misschien wat meer tijd nodig om te "groeien"


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.