The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Welke planten?

3 Posts
2 Users
0 Reactions
3,543 Views
Kenzoo
(@kenzoo)
Trusted Member
Joined: 16 years ago
Posts: 55
Topic starter  

Ik heb een klein vijvertje van 100cm (l) x 90cm (b) en 40cm (h) 350 litertjes
Heb het al een tijdje, maar niet draaiende aangezien ik nergens maar ook nergens vijverplanten vind, al 10 dieren- vissen en aquariazaken afgelopen, nergens te vinden, nergens in de buurt een vijverwinkel...
Dus kent iemand ene goeie webshop waar je vijverplanten kan kopen of vijverwinkels in Oost-Vlaanderen? Omgeving Oudenaarde/Gent?

En de volgende vraag, welke planten zou ik er kunnen in houden? Iemand ideetjes?
Heb gehoord dat de gele lis ene filterende werking heeft en waterhyacint en mosselplantje nitriet en/of nitraatvreters zijn, klopt dit?

Gele lis moet boven water uitsteken, dus hoe kan ik dit dan regelen in deze vijver? En heb ook al waterleliezaadjes gezien in zakjes, heb je veel kans dat die dan ook uitgroeien of is het beter een al wat grotere te kopen? Of hoe kan je die stekken?

Hier ene foto van het vijvertje, fonteintje is al weg, hefte hond kapot gebeten... 😀


   
Quote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Zullen wij eens een antwoord geven 😉
Een waterlelie voor geringe diepte zou kunnen, maar dan ga je wel je fonteintje moeten afzetten.
Ook je waterlelie zeker in een plantmand zetten.
Waterlelies houden er namelijk niet van als hun bladeren vanboven continue nat staan.
Waterhyacinten en mosselplantjes zijn niet winterhard en daardoor ga je deze nu ook nergens meer tegenkomen. Dat deze goede nitraatverslinders zijn is doordat ze een vrij wortelgestel hebben dat vrij in het water zweeft.
De gele lis zou kunnen, deze kan je in plantmanden zetten. dat deze een 20cm onder water staan is geen enkel probleem, de plant zal zonder problemen verder groeien tot hoog boven het water.
Zuurstofplanten (zoals aardvederkruid of glanzend fonteinkruid) kan je natuurlijk ook altijd in je vijver plaatsen...
Maar voor je vijver aan te planten zou ik in april nog eens terug op jacht gaan bij enkele vijverzaken. Het is dan dat het vijverseizoen begint.
Nu kan je misschien nog wat zuurstofplanten vinden bij andere vijverliefhebbers die bezig zijn met de grote opkuis en de vijver aan het klaar maken zijn voor de winter...


   
ReplyQuote
Kenzoo
(@kenzoo)
Trusted Member
Joined: 16 years ago
Posts: 55
Topic starter  

Ik was ook van plan om te wachten tot de lente, in de paasvakantie dan wss 🙂
En het fonteintje is toch al kapot 😛

Bedankt voor de info!! 😀


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.