The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Waterlelie te groot

 

e7c3f3a212a8688c5c3962bfda65abc6?s=80&d=mm&r=g
(@james4)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Ik heb in mijn vijver een waterlelie staan die ongeveer de helft van het wateroppevlak vult. Ze staat er een jaar of 12 in en vormt intussen een berg bladeren die ongeveer 0.50 m hoog is en een doormeter van ongeveer 3,5 meter heeft. Oorspronkelijk was deze in een mand geplant op een diepte van ongeveer 1 a 1.3 meter diepte. Ik denk dat van het mandje weinig zal overblijven en dat de wortel intussen flink zal gegroeid zijn. De vijver is gemaakt met rubberfolie. Ik zou de waterlelie willen verwijderen en nadien vervangen door één of twee kleinere soorten.
Kan iemand zeggen of ik deze wortel bvb op het najaar gewoon uit de vijver kan trekken zonder de folie te beschadigen? of dat de wortel zich aan de folie zou vastgehecht hebben? Zijn er eventueel andere opties?
reeds op voorhand bedankt, James


Citeren
d759fa75ab47f5f8c604ae46b606b27a?s=80&d=mm&r=g
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 11 jaar geleden
Berichten: 276
 

Ik kan alleen uit ervaring zeggen dat mijn lelie, ong. 6 jaar oud, niet vast zat aan mijn pvc folie. Dit was dus wel pvc en minder oud dan jouw situatie. Ik weet niet hoe je bodem verder is maar mijn lelie was inderdaad uit het oorspronkelijke bakje gegaan en in het slib op de bodem verder gegroeid. Deze kon niet zomaar los getrokken worden via de bladeren, moest echt de vijver in om een enorm plakkaat aan wortels met zand eruit te tillen.


BeantwoordenCiteren
f5265f1028b7e95d89b92763e8eae32d?s=80&d=mm&r=g
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 597
 

Ik haal mijn lelie om de 4 jaar uit de vijver om hem drastisch in te snoeien en dan bedekken de fijne wortels al verschillende vierkante meters op de bodem.
Het beste kun je in de vijver gaan en met een grote schaar de meeste wortels rond de mand of hetgeen er van over schiet afknippen, anders krijg je die mand er nooit deftig uit. Oppassen voor de folie natuurlijk.


BeantwoordenCiteren
e7c3f3a212a8688c5c3962bfda65abc6?s=80&d=mm&r=g
(@james4)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Allen bedankt voor de reacties. Ik heb de wortels eens proberen te 'bekijken' maar op het gevoel afgaand zijn deze echt wel groot en dik, veel beweging krijg ik er niet in. Ik denk dat ik best kan wachten tot het najaar als de meeste bladeren verwijderd zijn en dan kijken of ik er stukken af kan doen of misschien het geheel er uit halen. Ik heb nu kunnen vaststellen dat een gedeelte op 1 meter ligt en de andere kant van de wortel minstens op 1.80 m dus makkelijk zal het niet zijn. Ik heb nu een gedeelte van de stengels geknipt zodat het er wat beter uit ziet, maar ik verwacht toch nog een allesbehalve makkelijk werkje
toch bedankt voor de bijdrage.


BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je nu in en ontvang alles wat je wilt weten over vijvers en koi in je mailbox

Laat je email adres achter

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.