The Pond Library

Vraag en Antwoord

Wat voor planten
 
Notifications
Clear all
Wat voor planten

10 Posts
5 Users
0 Likes
4,422 Views
Arie Fun
(@arie-fun)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 25
Topic starter  

Het water zit in de vijver, met substraat op de bodem, nou staat op de verpakking, dat je dan eerst weinig zuurstof planten moet nemen,wat voor planten dan wel?


   
Quote
Arie Fun
(@arie-fun)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 25
Topic starter  

WEET IEMAND HIER ANTWOORD OP A.U.B.


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Je hebt toch nog een heleboel andere plantjes Arie? Een nieuwe vijver laat je best eerst een klein weekje "rusten" nu ja op temperatuur komen en chloor bvb laten verdampen. Dan plantjes uitzetten. Een paar bosjes (afh. van de waterhoeveelheid) is voldoende want het is de bedoeling dat ze hard gaan groeien natuurlijk zodat ze zelf zorgen voor een hele bos in de nabije toekomst. Naast zuurstofplantjes zijn "bovenwaterplantjes" ook zeker aangeraden. Omdat hun blaren boven water staan wisselen ze dan ook gassen uit met de lucht en niet met het water. Dat zorgt voor minder fluctuatie in pH of zuurstofgehalte. Plantjes liefst in substraat wortelen en zo weinig mogelijk vijveraarde gebruiken omdat die ook veel voeding vrij maken in het water waardoor de kans op algen stijgt. Het leuke aan bovenwaterplanten is dat je die zo kan kiezen op basis van hun groeimoment. Voor de moment bvb zijn de dotterbloemen al lang terug groen, de gele irissen jammer genoeg ook nog niet lang maar gelukkig komen binnenkort de paarse irissen of het snoekkruid, om nu maar een paar plantjes te noemen, nog in bloei dus ik kan m'n camera dan ook steeds bij de hand houden en op elk moment is de vijver wel anders en anders in beeld te brengen. De lelies gaan nu ook weer volop bloemen geven ik ben benieuwd hoeveel bloemen dat dit jaar gaan zijn, vorig jaar heb ik het echt niet kunnen bij houden. Tja het vijverleven, prachtig niet.. succes ermee hé groeten, Timpie


   
ReplyQuote
dieter
(@dieter)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 67
 

het is nu op het 3 jaar, dat mijn vijver is heraangelegt en de planten doen het nog steets niet. heb verleden week nog 3 gele irisen verwijdert die afgestorven waren, lelies krijgen ook maar een blad of 8, nieuwe plantjes doen het ook niet. heb vandaag nog één opnieuw geplant, van 40 diep naar oeverzone, maar ik vind het toch eigenaardig dat ze een groot wortelgestel krijgen, ze groeien zelfs tot buiten de plantmand. na kontrole van mijn water blijkt alles in orde. in twee vijverzaken gekontroleerd
vanmorgen zelf een meting gedaan , ph 7, kh 8, gh 10
weet niet wat ik ervan moet denken:(

groeten rené


   
ReplyQuote
Devolder
(@devolder)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 102
 

Dit versta ik niet goed rené waarom gele Irissen bij jouw niet groeien,ik denk dat je deze mag planten waar je wilt want ze groeien overal.Ik heb er vroeger nog op een vuilnishoop gesmeten en ze groeiden daar zelfs verder.Uw vijver zou ook geen koi mogen bevatten want het is een plantenvijver en die wreten gewoon aan de planten.Zelf even een paar testsetjes kopen en zelf uw water eens meten want de meeste vijvercentrums nemen dit allemaal maar niet te nauw,als de kassa maar rinkelt.
Mvg Johan


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Dieter, volgens mij is de ph aan de lage kant. (als uw ph 7 is) De meeste vijverplanten houden van tamelijk kalkrijk water.
Probeer de ph eens te verhogen met maerl. Dit is een natuurprodukt (kalk) dat in elk tuincentrum voor enkele euro te koop is en volstrekt veilig voor planten en vissen.


   
ReplyQuote
dieter
(@dieter)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 67
 

een 5 tal weken geleden heb ik maerl toegevoegt
3 volle lepels per 1000l opgelost in water volgens beschrijving

gr. rené


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Maerl lost maar langzaam op in water. Dus nog wat wachten op de resultaten.


   
ReplyQuote
dieter
(@dieter)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 67
 

is deze maerl van jullie dan niet in poeder vorm
ik heb het moeten oplossen in een emmer water en toevoegen aan de vijver, twee dagen met wit water gezeten


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Je hebt maerl in poedervorm, maar ook in korrels. Het teveel aan kalk in de vijver zakt naar de bodem en lost dan op naargelang de behoefte van het water. Dus een te grote kalkgift kan geen kwaad voor de vijver.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.