Lijkt simpel dat planten maar door het prachtige weer van dit weekend worden mijn pas aangeplante planten steeds weer uit de manden gekipperd
het gaat om 4 grote lisplanten ; 2 bakken met 2 planten was mijn plan
plantjes uit het potje , de mand in en dan oeversubstraat rondgedaan , goed aangeduwd en water erin . Buiten dat mijn kraakhelder water nu bruin ziet en dat mijn planten steeds weer omliggen heb ik nog geen plezier gehad .
Wat doe ik verkeerd en/of beter hoe planten jullie in manden ?
Heb indertijd dezelfde fout gemaakt. Planten uit het potje halen en vijveraarde afspoelen en dan met vijversubstraat in een mandje planten. De bruine kleur van uw water komt door de vijveraarde.
Urbain wrote: Heb indertijd dezelfde fout gemaakt. Planten uit het potje halen en vijveraarde afspoelen en dan met vijversubstraat in een mandje planten. De bruine kleur van uw water komt door de vijveraarde.
Inderdaad, en als de planten nog omkieperen, ze dieper in de mand steken en meer substraat verzwaren
en wat substraat is dat dan ? zijn dat gewone lavasteentjes op iets anders ?
is dit een zware materie want het lijkt nu dat mijn planten weer omliggen (had er wat stenen op gelegd)
ik heb substraat van perfect pond dus geen lava
zo zware materie is dat niet neen. Je kan bovenop idd zware keien leggen ofzo.
Maar zijn het de manden die omvallen of de planten in de manden?
Als het de manden zijn kan je ze vastkitten aan de folie.
Pietje wrote: ik heb substraat van perfect pond dus geen lava
zo zware materie is dat niet neen. Je kan bovenop idd zware keien leggen ofzo.
Maar zijn het de manden die omvallen of de planten in de manden?
Als het de manden zijn kan je ze vastkitten aan de folie.
Het zijn wel degelijk die planten die steeds uit het substraat komen , ze staan al op de bodem van de mand dus dieper kan niet meer .
Moeten al de planten (4 dus) in 1 mand ? Maar dan is het groeimogelijkheid ook niet je dat
Ik weet het echt niet meer , wel frustrerend begin van het vijveren 🙁
dan is de mand niet diep genoeg waarschijnlijk
natuurlijk als je ineens grote planten koopt is dit wat moeilijk ook he, want als je een klein plantje koopt vormt deze wortels en zet deze zichzelf vast.
en nu zeker met die rukwinden soms zal het moeilijk gaan
Zet de Lisjes in een ruime, diepe plantenmand met substraat en evt grind op het substraat.
Lissen zijn snelle groeiers en ik denk dat je het beste 1 plant per mand kan plaatsen; hij heeft dan genoeg ruimte om te groeien. In mijn vijver groeien de gelelissen het beste. Ze groeien zelfs door de plantenmanden heen.
Met viskoord kan je enkele zekeringen leggen vanaf de bodem van je mandje, over de plant en zo terug naar het mandje. Zo hou ik ze onder water. Op de bodem van elk mandje leg ik ook 10 cm maasgrind, daarboven gletsjersubstraat, en als toplaag opnieuw maasgrind (redelijk grote keien). Lis is groot, en als er veel wind is gaan die natuurlijk omkieperen. Met deze goedkope oplossing (nou ja, gletsjersubstraat ???) is dat ook weeral opgelost. Niet vergeten 2x per jaar je lis af te knippen net boven de max waterlijn, de planten groeien dan opnieuw en halen nogal wat voedsel uit je water!
Is nu de tijd om lis weer in te korten?
Doe je dat alleen met lis? Ik heb ook nog andere planten in het plantenfilter staan.
Eind juni en medio september doe ik dat... (net zoals in veel natuurreservaten).
Maar kan het ook met de andere planten of heeft dat niet zoveel nut?
Oevervegatatie kan je sowieso 2x per jaar maaien. Maar opgelet : als je bv kattenstaarten hebt , kan je beter na de bloei maaien. Veel libellen enzo vinden het fijn om een uitkijkplaats te hebben. Dat "maaien" moet je relativeren : het is niet de bedoeling om een folievijver te gaan beheren met een zeis....
optiplex wrote: Met viskoord kan je enkele zekeringen leggen vanaf de bodem van je mandje, over de plant en zo terug naar het mandje. Zo hou ik ze onder water. Op de bodem van elk mandje leg ik ook 10 cm maasgrind, daarboven gletsjersubstraat, en als toplaag opnieuw maasgrind (redelijk grote keien). Lis is groot, en als er veel wind is gaan die natuurlijk omkieperen. Met deze goedkope oplossing (nou ja, gletsjersubstraat ???) is dat ook weeral opgelost. Niet vergeten 2x per jaar je lis af te knippen net boven de max waterlijn, de planten groeien dan opnieuw en halen nogal wat voedsel uit je water!
dat met die viskoord ga ik zeker bij de volgende beplantingen eens toepassen , lijkt mij inderdaad een goede oplossing . THX