The Pond Library

Vraag en Antwoord

ongewenste waterpla...
 




ongewenste waterplanten

6 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
4,050 Bekeken
fladder
(@fladder)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

deze middag een berichtje ontvangen, misschien nuttig om weten...

Indien grote waternavel, parelvederkruid
of waterteunisbloem al in uw vijver staat, meld ons dit dan zo snel mogelijk.
Het is namelijk zo dat in 2005 een aannemer is aangesteld om de soorten te
verwijderen, ook bij particulieren en dit volledig kosteloos voor de eigenaar.
We vragen enkel uw toelating hiervoor en een opvolging door u zelf nadat de
aannemer is langsgeweest. Het is namelijk van belang om de hergroei die in het
begin toch optreedt tijdig te verwijderen. Enkel de volhouder wint het van deze
soorten. Uiteraard zal het tijdstip van verwijdering en de wijze waarop gewerkt
wordt, bepaald worden in overleg met de eigenaar.

meer info: www.provant.be/waterbeleid/ (ongewenste fauna en flora)


kan iemand me vertellen welke wél gewenste inheemse planten ik dan in m'n vijver kan zetten, én die ook goede zuiverings-eigenschappen hebben?
:confused: want ik denk dat ik dat parelvederkruid erin heb... of iets dat erop lijkt dan toch...

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
tekenaar
(@tekenaar)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

Ik heb een overzichtje gemaakt van alle vijverplanten die ik op diverse sites tegenkwam (met name handels-sites) en vervolgens van al deze soorten uitgezocht of ze in- dan wel uitheems zijn. Uiteraard zijn er uitheemse soorten die nauwelijks woekeren, en dus ook weinig risico opleveren, maar zover heb ik het nog niet uitgezocht. Wil je op zeker spelen, dan kan je er het beste voor kiezen uitsluitend inheemse soorten te nemen (en op te letten of er geen takjes van andere soorten tussen zitten). De lijsten met in- en uitheemse soorten heb ik op mijn website geplaatst op:
http://www.vijvervisinfo.net/0_planten.htm

Ik heb hiervoor de Nederlandse plantenlijsten aangehouden, maar dezelfde soorten zijn inheems in België.

Erg mooi overigens dat dit in België nu serieus wordt aangepakt. Ik zou willen dat dit ook elders werd gedaan...

Een andere echte probleemsoort is naaldkruid Crassula recurva. Ik heb pas een amfibieënpoel gezien die 100% was dichtgegroeid met dit spul. Binnenkort zet ik wat foto's van deze soort op m'n site. Nu liggen de rolletjes nog bij de ontwikkelcentrale...

Tussen Uw parelverderkruid drijft overigens kroosvaren, een andere exoot. Kroosvarens zijn inmiddels zo sterk verspreid dat bestrijden niet langer realistisch is.


   
BeantwoordenCiteren
fladder
(@fladder)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

alvast bedankt, tekenaar, voor de reactie.

als ik het goed begrijp beginnen ze hier de put te dempen als het kalf verdronken is. :rolleyes:

nu, ik heb die plantjes hier in een vijverwinkel gekocht, verleden jaar, dus dat mócht, (toen nog) en het zijn dus drijvende, zuiverende, soortgelijke plantjes die ik ga zoeken. met behulp van jouw lijstje zal dat wel lukken denk ik... 😉


   
BeantwoordenCiteren
tekenaar
(@tekenaar)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

fladder wrote:

als ik het goed begrijp beginnen ze hier de put te dempen als het kalf verdronken is. :rolleyes:

Voordat ze in de politiek doorhebben dat er een probleem is, is het kalf meestal al half... Maar beter laat dan nooit. De drie nu verboden soorten vormen, samen met naaldkruid, het meest zichtbare topje van de ijsberg... We komen er pas achter welke andere soorten ook een probleem kunnen worden als ze het al zijn... Hetzelfde geld uiteraard voor veel vissoorten die worden verkocht en zeker ook voor uitheemse zoetwaterkreeften en de Egyptische groene kikkers... Voorlichting geven over deze vijver-exotenproblematiek is de voornaamste reden waarom ik m'n site heb opgezet.


   
BeantwoordenCiteren
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Lid
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 584
 

Ik heb hier al jaren naaldkruid in de vijver staan en dat woekeren valt best mee.


   
BeantwoordenCiteren
tekenaar
(@tekenaar)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
 

Dat hangt uiteraard af van de vijver (of andere plek) waar het staat. Wat ik in de poelen in New Forest heb gezien was niet leuk meer. Twee weken geleden heb ik hetzelfde gezien en gefotografeerd in een amfibieënpoel op de Veluwe. Om een beetje beeld te krijgen: hele wateroppervlak bedekt met een laag planten van 20 cm dik (onderwatervorm). Oevers tot een centimeter of 10 boven het water uit 90% begroeid met de landvorm, die dikke kussens maakt waartussen voor andere begroeiing nauwelijks meer plaats is.

Ik denk dat een en ander afhangt van de hoeveelheid voedingsstoffen in het water, hoe vaak het wordt verwijderd (uitgedund), en hoeveel de vissen ervan opeten.

Ik twijfel er niet aan dat deze soort voor vijvers heel nuttig kan zijn (snelle groeier die helpt nitraat en nitrietgehaltes laag te houden) maar het risico is te groot dat hij buiten vijvers terechtkomt.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.