The Pond Library

Forum

Notifications
Clear all
oerwoud in de vijver  

 

christine
(@christine)
Eminent Member
Lid geworden: 12 jaar geleden
Berichten: 30
30/01/2010 1:08 am  

Om in de winter ook plezier te hebben van de vissen, hebben we een onderwatercamera geplaatst, zo hebben we nu dus een aquarium op tv 🙂 Heeft natuurlijk ook nadelen, want nu kan je zien wat een oerwoud het eigenlijk op die bodem is. Ik vroeg me af hoe we dit na de winter allemaal kunnen wegkrijgen zonder de vissen al te veel te storen. Kan je bvb met een soort snoeischaar werken, of moet je echt de wortels er ook uithalen. Het zijn allemaal zuurstofplanten, die eigenlijk uit 10 plantjes zijn gegroeid. Heb dus geen idee waar de wortels zitten.
Kan iemand helpen met een goede suggestie?


Citaat
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Lid geworden: 21 jaar geleden
Berichten: 597
30/01/2010 3:56 pm  

Waarschijnlijk zitten die wortels doorheen de ganse vijver gewoekerd. De meeste zuurstofplanten hebben kruipende wortels, je hebt ook zuurstofplanten waarvan elk stukje van de plant wortels kan aanmaken.
Ik ga om de 2 à 3 jaar zelf in de vijver om de zuurstofplanten eruit te halen en daarna terug uit te planten met jonge scheuten.


ReageerCitaat
dreetjuh
(@dreetjuh)
Eminent Member
Lid geworden: 11 jaar geleden
Berichten: 26
31/01/2010 5:52 am  

Dat word zwemmen van de zomer! 😀


ReageerCitaat
proosje
(@proosje)
Estimable Member
Lid geworden: 11 jaar geleden
Berichten: 249
31/01/2010 4:27 pm  

Hoi,

Ik denk dat je gewoon even moet afwachten tot de vroege zomer, dan pas kan je zien of je zuurstofplanten echt overwoekeren. Met je camera krijg je nu toch een vertekend beeld omdat deze waarschijnlijk op de bodem ligt en een horizontaal beeld geeft. Als je in je vijver karperachtigen: koi, goudvis sarassa en shubunkin hebt rondzwemmen, dit zijn planteneters en ze eten heel graag de jonge scheuten. Vooral nog even afwachten, je kan beter teveel dan teweinig planten in een gemengde vijver hebben. Ook als je vissen geslachtsrijp zijn hebben ze de planten nodig om kuit te schieten.

Grtzs Patrick


ReageerCitaat
christine
(@christine)
Eminent Member
Lid geworden: 12 jaar geleden
Berichten: 30
02/02/2010 2:38 pm  

Dank jullie voor de reacties. Inderdaad, de camera kan een verkeerd beeld geven. Ik wacht af tot het voorjaar, en dan stuur ik mijn vriend de vijver in :p
Heb alleen maar wat angst dat de vissen niet door dit oerwoud heen zwemmen, en dus eigenlijk hun ruimte kleiner wordt.


ReageerCitaat
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Lid geworden: 12 jaar geleden
Berichten: 730
02/02/2010 3:35 pm  

Moi Christine,

de camera zal idd een vertekend beeld weergeven. En een vis heeft maar weinig ruimte nodig om door te komen.
Kijk maar naar alle vissen die door bv een bodemdrain, skimmer en leidingen gaan. En dit gebeurt vaker dan je denkt, dus ze hebben maar een kleine doorgang nodig. Het zal dus wel meevallen met de zwemruimte van je vissen.

Hokie


ReageerCitaat
proosje
(@proosje)
Estimable Member
Lid geworden: 11 jaar geleden
Berichten: 249
02/02/2010 7:36 pm  

Hoi,

Een dichte beplanting geeft extra schuilplaatsen voor je vissen. Zelf heb ik heel veel planten in mijn vijver staan en je staat er gewoon van versteld dat zelfs de grotere koi (+45 cm) een weg banen door de planten heen. Als ze een keer met hun staart slaan zie je welk een waterverplaatsing en kracht er in zit.
Het is belangrijk om een goed evenwicht te krijgen tussen je vissen en de waterplanten, te weinig vis en je vijver overwoekerd, te weinig planten en je kan last krijgen van algenvorming, of je hebt een koi-vijver zonder planten, maar dat is nog een ander verhaal waar Hokie best nog wat meer over kan vertellen.

Grtzs Patrick


ReageerCitaatShare:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Zijn de artikels op deze site behulpzaam?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.