Hallo,
Ik was net wat aan het opzoeken over planten die ik zou kunnen in m'n vijvertje houden, en zag de lisdodde, waterdiepte tussen de 10 en de 50cm.
Nu mijn vijvertje is net 50cm diep, dus dat zou wel lukken?
Maar heb al eens gehoord dat de wortels van deze plant gewoon door de vijverfolie gaan, is dat zo?
Hier enkele quotes, ze spreken elkaar steeds tegen...
Enkel de dwerglisdodde (Typha minima) kan in een vijver gehouden worden aangezien deze niet door de vijverfolie raken, deze kunnen geplant worden tot 50cm diepte.
Op een andere site:
De dwerglisdodde kan maar tot op 10cm diep geplant worden.
Welke is correct?
Nog een qoute "De grote lisdodde heeft een voorkeur voor ondiep water,
de kleine lisdodde voor wat dieper
. Maar wanneer de soorten zonder elkaar voorkomen, groeien
ze zowel in ondiep als diep water"
En nog 1
"Typha latifolia (grote lisdodde): beschermde soort, 200 cm hoog, breed grof blad van 4 cm, brede kolven, stevige dikke stengels, voor natuurlijke vijvers, plant hem in een waterdiepte van 100 cm, 50 cm gaat nog net. Opgelet: deze lisdodde woekert. "
"Typha angustifolia (kleine lisdodde): 200 cm hoog, kan in kunstvijvers in korven geplant worden met een waterdiepte van minimum 15cm, smal blad, maar eveneens woekerend."
Wat ook wel zeer mooi is is de bonte lisdodde (Typha latifolia variegata)
Ook heb ik gelezen dat je geleidelijk aan ze in diepte moet zetten, dus eerst in 5cm water, en steeds dieper tot de diepte die je wilt?
Enkel de dwerglisdodde (Typha minima) kan in een vijver gehouden worden aangezien deze niet door de vijverfolie raken omdat hij zachte wortels heeft, deze kunnen geplant worden van 0 tot 20cm diepte.
Als die natte voeten heeft is hij content
En de bonte?
Heb je er ervaring mee? Want op de ene site zeggen dat de bonte er wel door raakt en op de andere site is hij geschikt voor kleine vijvers.
Maar dat is het probleem van de dwerglisdodde, die kan maar 20cm diep, mijn vijvertje is er 40à50...
Hoe zou ik dat dan kunnen doen zonder ruimte te verliezen?
Maar kan de bonte, grote of kleine lisdodde ook niet als ie in ene mad staat of gaat die daar ook doorheen?
En riet raakt ook door de folie zeker?
Riet en lisdodde, behalve dwerglisdodde, nooit in een folievijver planten. Sommige soorten hun wortels vergroeien zelfs in beton.
Moet het persè lisdodde zijn? Er zijn nog andere moerasplanten die geen gevaar voor de folie opleveren.
Wil graag een plant die in 40à50cm water kan staan en die toch wel minstens 50cm boven water uit steekt.
Zijn er planten die (bijna) aan deze voorwaarden voldoen?
Pijlkruiden zou je daar voor kunnen gebruiken volgens mijn documentatie. Ook met snoekkruid kun je het eens proberen. Beide zijn ongevaarlijk voor de folie
Mattenbiezensoorten kun je zeker gebruiken maar die moet je zeker opsluiten in een emmer die je regelmatig controleert.
citaatje uit een artikel op deze site "De beste planten voor plantenfilters":
Lisdodden: ja, sommige
Grote lisdodde wordt groot, gaat zeker woekeren en alles inpalmen, zowel diepe als ondiepe waterzones. Kleine lisdodde is helemaal niet klein maar wordt zelfs nog hoger. Wat wel kan: dwerglisdodde en slanke lisdodde, beide worden niet te groot en vormen geen risico voor de waterdichting. Bonte lisdodde is ook een mogelijkheid. Dit is een cultuurvorm van een Japanse vorm van grote lisdodde. Het is een erg mooie plant maar… bontvormen groeien beduidend trager en deze vorm is bovendien niet helemaal winterhard tijdens koude winters in koudere streken (de Kempen en Ardennen).
Jef Smeyers;27727 wrote: Riet en lisdodde, behalve dwerglisdodde, nooit in een folievijver planten. Sommige soorten hun wortels vergroeien zelfs in beton.
Moet het persè lisdodde zijn? Er zijn nog andere moerasplanten die geen gevaar voor de folie opleveren.
Jef, heb zelf een natuurlijke vijver ( die ik dicht ga gooien), met riet erin. Riet zit er nu ongeveer 8 jaar in en gaat tot nu toe niet door het folie (0.5mm) heeb. Het is wel een woekeraar en heeft grote wortels, vandaar dat ik hem niet zou aanbevelen.
Hokie
Er zijn rietsoorten met harde wortel en soorten met zachte wortels. Daarom is het beter om ze er niet in te zetten wanneer je niet zeker bent.
Dat snoekkruid is idd zeer mooi. Ga dus wel moeten voor zorgen dat hij niet op 50cm diepte staat. Volgens meerdere bronnen 20 à 40cm, dieper dan 40cm kan de plant fataal worden.
Hoe kan ik het beste, en door zo weinig mogelijk plaats te verspillen, een mandje hoger krijgen? Een mandje omgekeerd kan wel, maar datgene onder de mand is dan verspild voor de vissen, en het is al maar zo een klein vijvertje.
Wil er dan ook een waterlelie in doen, nl de Nympheae 'Almost black' word in diameter 15 à 30cm, dus geschikt voor dit kleine vijvertje en ook 2 waterhyacinten.
Geen echte onderwaterplanten dus. Hoop daar de vele drijfplanten dan ook dat er geen algen komen, maar er komt dan al zeer weinig zonlicht door dus de kans verkleint dan toch sterk?
Denk dat ik gewoon met ijzerdraad ga doen, vastmaken aan het mandje en om de rand haken.
De planten zijn bestelt, nl. rode kleine waterlelie, reuzewaterhyacint en wit en blauw snoekkruid.
Hopelijk komt het morgen toe 🙂