Ik heb 1 groot probleem : mijn vissen eten mijn planten op.
Mijn vijverwater is troebel en groen en de grote oorzaak is : er zitten geen zuurstofplanten in.
Twee weken geleden heb ik 4 pakjes met vederkruid in mijn vijver geplaatst --> resultaat : na 4 uurtjes niets meer te zien, alles opgegeten.
Vorige week heb ik verscheidene potjes met gekruld vederkruid in mijn vijver geplaatst --> resultaat : 2 dagen later alles weg. Zelfs krabbescheer lukt me niet. Ik had ook een waterhyacint gekregen en ook deze moest er aan geloven : volledig in stukken gescheurd en stukjes van de bollen gesnabbeld. Ook van de waterlelies worden stukjes gesleurd. Wat staat me te doen ?
Ik kan toch alles niet inkaderen !
Het visbestand bestaat uit 3 grote goudwinden (+/- 30cm), een 20-tal goudvissen (waarbij een 10-tal grote : 20cm), een 10-tal saraza's en 2 zeelten. Mijn visbestand is wel te omvangrijk maar ik kan ze niet vangen omdat ik ze niet zie . Wie kan me een deftige oplossing geven ?
Hoi mvg,
ik zou een aantal snel groeiende moerasplanten (m.n. Iris) plaatsen in stevige plantmanden. De planten in substraat zetten, niet in vijveraarde.
De planten zullen dan direct in het water wortelen en halen dus ook nitraten, fosfaten en ammonium uit het water. Algen leven ook van deze stoffen. Omdat de vissen zo niet gemakkelijk bij de planten kunnen komen, kunnen de planten hun werk gaan doen. En wordt het algenprobleem tenslotte hopelijk minder.
Gr, Dennis
Dennis,
Ik heb reeds 2 bakken vol met de gele lisbloemen ofwel Iris pseudacorus in de vijver staan.
Dat is waar, dat wist ik...
en hetzelfde voor bvb Pontederia (snoekkruid), Sparganium (egelskop) of Saggitaria (pijlkruid)?
Of is er sowieso geen plek verder voor moerasplanten?
Gr, Dennis.
Ja Dennis, ik heb nog plaats voor wat moerasplantjes maar hebben deze dezelfde functionaliteit als zuurstofplantjes ?
een kennis van mij heeft in zijn siervijver ook twee grote koi tussen zijn windes en shubunkins zwemmen , volgens hem is de cabomba de enige zuurstofplant waar de vissen afblijven het is heel hard . ik denk dat bij jou de goudvissen de boosdoeners zijn , want volgens mij eten windes geen planten maar diertjes, voer je ze ook bij ? misschien als je meer voert dat ze dan niet zoveel zin meer in de planten hebben
mvg wrote: Ja Dennis, ik heb nog plaats voor wat moerasplantjes maar hebben deze dezelfde functionaliteit als zuurstofplantjes ?
Ja en nee...
Ik gaf met name die soorten moerasplanten aan (ik noem ze liever helofyten), omdat deze zeer veel voedingsstoffen kunnen opnemen. Deze planten worden ook in de waterzuiveringsindustrie gebruikt om (ortho)fosfaten, nitraten en ammonium op te nemen en om te zetten naar bladmassa. Dit zijn dezelfde voedingsstoffen als die de algen gebruiken. Wat je hiermee dus doet is de vijver 'arm' trekken. zo hebben algen geen kans. Dit is allemaal mits de planten in substraat staan!
De genoemde helofyten doen dit echter in meerdere mate dan andere (water)planten.
Zuurstofplanten nemen ook veel voedingsstoffen op (in welke mate verschilt per soort). De meeste soorten hebben wat minder nut dan bvb de Irissen en andere helofyten.
Iets wat zuurstofplanten doen en moerasplanten niet, is allelopathie. Het afgeven van algremmende stoffen. Zuurstofplanten hebben dus wel degelijk een functie in de vijver, maar de toepassing hiervan is niet altijd mogelijk. Het is ook zeker niet zo dat de vijver niet helder wordt zonder zuurstofplanten.
En zoals u vast al wist, geven zuurstofplanten overdag zuurstof af. 's Nachts verbranden zij zuurstof naar koolstofdioxide, maar netto blijft er net iets meer zuurstof over dan is verbruikt. Een koivijver kan en mag hier echter niet van afhankelijk zijn, en daarom zijn er zuurstofpompjes e.d.
Om een vijver helder te krijgen met planten, voldoen de helofyten het beste. Deze worden niet voor niets op professionele schaal gebruikt. Zuurstofplanten worden dan bijzaak. Nu worden ze opgevreten, en uit mijn ervaring blijkt weer dat Cabomba erg lekker wordt gevonden.
Zuurstofplanten zijn met name van belang in natuur(Ada Hofman)vijvers, waar alle helofyten in vijveraarde staan. Zuurstofplanten nemen dan (deels) de functie van de helofyten over, omdat er verder geen planten aanwezig zijn die de voedingsstoffen in het water verbruiken.
Mvg, Dennis.