In mijn tuin ligt een vijver van zo'n 3 bij 5 meter. Tot nu toe altijd helder en de planten groeien goed. Alleen is er tot nu toe ieder jaar op mijn glanzend fontijnkruid een kalklaagje gekomen. Dit begint zo rond juli/augustus. Hierna sterft de plant af om volgend jaar in zijn volle glorie terug te komen. Zoals nu al het geval is.
Hoe komt dit kalklaagje op mijn bladeren en wat kan ik er tegen doen?
Met vriendelijke groet.
glanzend fonteinkruid staat liefst in schaduw onder andere planten, maar moet toch genoeg licht krijgen. als hij in volle zon staat worden de bladeren bruin en is het net alsof hij afsterft. bij mij staat hij dicht aan de waterval zodat het stof dat in de vijver terecht komt er weer afgespoeld wordt, dit helpt misschien ook tegen de kalk.
Jaren geleden heb ik eens iets gelezen over dit onderwerp. Het zou gaan om een bijverschijnsel van het assimilatie proces en afhankelijk zijn van de watersamenstelling.
Is er iemand die daar nadere informatie over kan geven?
vr. gr.
Arend
Ik probeer zelf 2 kleine vijvers (samen 15000l en met elkaar in verbinding met een watervalleke) in orde te krijgen zonder filter.
- 1vijver met enkele shibunkins, sluierstaarten en windes
- 1vijver is een amfibieenpoel met slechts 1 graskarper, 1 zeelt en 1 zonnebaars in deze laatste vijver houden watervlooien nu het water helder. Indien ik hier meer vissen op zet worden de watervlooien opgegeten en heb ik groen water.
ik heb ook een flou en aanslag op de waterplanten die niet willen groeien.
De pH is een keer naar omlaag gevlogen (van 7.9 naar 6,8) na het toevoegen van een liter fosforzuur en sindsdien heb ik geen draadalgen meer. Ik denk dat er een biologisch evenwicht moet groeien en heb zelf geen vertrouwen meer in allerhande chemicalien die een tijdelijke oplossing geven en nog meer problemen geven achteraf door het verhogen van de geleidbaarheid (zoutgehalte met KH+ en GH +) waardoor de planten niet meer groeien.
Arend;30976 wrote: Jaren geleden heb ik eens iets gelezen over dit onderwerp. Het zou gaan om een bijverschijnsel van het assimilatie proces en afhankelijk zijn van de watersamenstelling.
Is er iemand die daar nadere informatie over kan geven?
vr. gr.
Arend
Inmiddels ben ik via internet bij Natalie Hofman terechtgekomen en heb ik van haar een duidelijk antwoord gekregen dat ik u niet wil onthouden:
Van: Ad van de Kaa
Datum: 29-6-2010 11:04:27
Aan: [email]email@vijverplantencentrum-nataliehofman.nl[/email]
Onderwerp: Potamogeton lucens kalkaanslag
L.S.
In mijn vijver groeit Potamogeton lucens goed, maar er verschijnt een soort kalkaanslag op de bladeren.
Nu meen ik mij te herinneren dat het iets te maken heeft met het assimilatie proces en de samenstelling van het water.
Kunt u mij hier meer over vertellen of een verwijzing geven naar een website waar ik nadere informatie kan inwinnen?
Uw reactie met belangstelling tegemoet ziende,
Met vriendelijke groet,
Ad van de Kaa
als het fonteinkruid in de vijver op komt begint de plant gelijk zijn werk te doen.
door de assimilatie van de plant haalt deze voeding uit het water en zal er inderdaad een kalk laagje op de plant komen.
de plant wordt helemaal wit van de kalk en later geel en bruin.
als de plant bruin is zakt deze weg naar de bodem en er zal een jonge tak te voorschijn komen die weer van voor af aan begint.
het is dus heel normaal ga niet steeds de plant schoonmaken want dan verstoord u de vijver.
mvg natalie hofman