Deze zomer hebben wij een vijver(tje) aangelegd, en er o.a. snoekkruid en kikkerbeet ingezet (kikkerbeet omdat echte lelies te groot zijn voor ons bescheiden vijvertje). En natuurlijk ook een hoop zuurstofplanten, die hebben we uit m'n ouders hun vijver gehaald en weet dus niet welk type. Sinds kort zitten er ook een paar visjes in (kleine red cometjes en shubunkin'tjes). Alles gaat goed, alleen heb ik nu een paar vraagjes:
1) Sommige bladen van het snoekkruid worden geel/bruin, de stengels blijven groen. Is dit normaal, misschien door de herfst?
2) idem voor de kikkerbeet.. ik heb gelezet dat deze winterknoppen maakt, en die heb ik denk ik al gezien. Die is ook enorm vermeerderd in die pakweg 2 maanden dat hij erin zit.. dus hij doet (deed) het tot hiertoe wel goed.. moet ik alle gele/bruine bladen eruit proberen halen, en de stengels/wortels laten hangen? of alles eruit? of alles laten liggen?
3) op de stengels van het snoekkruid heb ik kleine zwarte beestjes gezien.. lijken een beetje op bladluizen maar dan zwart. Ik denk niet dat ze eten van de plant want ik zie geen gaatjes/plekjes. Enig idee?
Een hoop vragen, en hopelijk ook een hoop antwoorden 🙂 Alvast bedankt!
Het is beter ,zeker in een kleine vijver, het plantafval te verwijderen. Dit gaat immers rotten op de bodem van de vijver en het water extra belasten.
Hoi BMaster,
1) Jep, het wordt herfst en dan wordt het allemaal minder...
3) Ik vermoed dat het bladluizen zijn. Controleer door te kijken of de stengels er plakkerig aanvoelen. Vissen lusten ze graag.
Gr, Dennis.
Hallo BMaster,
Ook ik heb een klein vijvertje.
1) Normaal verschijnsel in de herfst.
2)Ik verwijder alleen de verrotte bladeren en een gedeelte van de stengels die onder water dreigen te verdwijnen.
Kikkerbeet laat ik met rust, het sterft af en zinkt naar de bodem. Er blijft hiervan gedurende het proces zo weinig over dat verwijderen van dode plantendelen niet nodig is. De knoppen komen in het voorjaar weer boven drijven en groeien weer uit tot plantje (zie bijlage)
3)Ik denk ook aan luizen bij de zwarte beestjes die je noemt. Kan niet echt veel kwaad.
Je zou ze kunnen afspuiten met water.
Hoeveel liter is de inhoud van jullie vijvertje?
Groet,
Marjan
Hoi BMaster,
Ook ik heb een heel kleine vijver.
1) Normaal verschijnsel in de herfst.
2) Ik verwijder alleen de delen die onder water dreigen te verdwijnen i.v.m. rotting.
Kikkerbeet laat ik met rust. Het proces van afsterven geeft zo weinig afval, dat dat niet nodig is. De zaaddozen die zich vormen, komen in het voorjaar weer op (zie foto bijlage).
3)Ik denk ook aan luis. Je zou ze er af kunnen spuiten met water, maar echt nodig is het niet.
Hoeveel liter inhoud heeft juliie vijvertje? Succes en veel plezier ermee!
Groet,
Marjan
bedankt alvast voor de antwoorden allemaal!
1) knip ik de gele delen af en laat ik de stengels staan? of knip ik de stengels volledig af als het blad groen wordt? of laat ik de plant gewoon z'n gang gaan?
2) de echt rotte blaadjes haal ik er af en toe uit, maar durf er niet te veel uithalen, anders schiet er niets meer over 🙂
3) ik heb gisteren eens geprobeerd met de tuinslang op 'sproeistand' en ze verdwijnen inderdaad. Hopelijk hebben de visjes ervan genoten. Echt plakekrig voelden de stengens niet aan, maar dat was natuurlijk na het sproeien 🙂
Hoeveel lieter er exact inzit weet ik niet (onregelmatige vorm en vergeten meterstand op te schrijven voor het vullen), maar ik schat dat het ongeveer 3-4 kubieke meter zal zijn (dus zowat 3-4000 liter). Klinkt veel... misschien is het iets minder...
Nou, dat noem ik geen klein vijvertje, hoor! 🙂
Een klein vijvertje is voor mij onder de 500 liter. Dat heb ik, echt klein, maar wel leuk!
Ik laat de oeverplanten staan en knip alleen als ze onder water zakken. Dode delen knip ik later af. Ik laat de planten dus afsterven.
Bij vijverplanten haal ik de rottende delen eraf. Het gaat erom dat je zo min mogelijk rottend afval (dode vijverplanten, dan wel ingewaaid blad) in je vijver krijgt.
Groet,
Marjan
Ik vergeleek met de andere afmetingen die ik hier op het forum al was tegengekomen... dan is 3000 liter ook klein denk ik soms 😉 Maar je hebt gelijk, 500 liter is klein!
En in jouw vijver kan met gemak een waterlelie, hoor! Als je dat zou willen natuurlijk.
Een waterlelie heeft ook een nuttige fuctie, behalve mooi en decoratief zijn. De bladeren zorgen ervoor dat er genoeg schaduw in de vijver komt. En daardoor kunnen algen weer minder goed groeien.
Marjan
Ik weet niet of hij groot genoeg is daarvoor. Bij beter weer zal ik eens een foto proberen maken en die hier ergens laten zien. De kikkerbeet neemt nu een redelijk groot deel van het wateroppervlak in beslag, dus daar valt ook genoeg schaduw denk ik. Maar een waterlelie is beter tegen algen zeker, niet?
Het zijn allebei prima vijverplanten.
Een waterlelie heeft een andere functie dan Kikkerbeet.
Een waterlelie heeft heel mooie bloemen en beschermt je wateroppervlak met zijn bladeren tegen inval van teveel zonlicht en dus te snelle opwarming van het water. Algen hebben, net als alle andere planten licht nodig om te kunnen groeien. Je wateroppervlak zou in de zomer voor 30% bedekt moeten zijn.
Overigens zijn je zuurstofplanten het allerbelangrijkst.
Kikkerbeet kan inderdaad uitgroeien tot een heel tapijt en heeft door zijn haarwortels weer als voordeel, dat het daarmee voedingsstoffen uit het water opneemt. Dezelfde voedingsstoffen die algen ook nodig hebben om te groeien. Allebei hebben ze dus hun nut.
Zelfs in een cementkuip kan een kleine waterlelie, dus als dat mogelijk is....
Maar ik wil je niks aanpraten hoor.
Marjan
Ik zal er eens over denken, bedankt voor de uitleg! Heeft het trouwens zin om nu nog iets van plantjes bij te zetten in de vijver? Het valt me nu op dat ik nog een plaats heb voor een plant (oeverplant bedoel ik), maar twijfel er een beetje aan of ik dat nu nog kan zetten. Misschien wacht ik beter tot het voorjaar..? Alhoewel een beetje extra plant zeker geen kwaad zal kunnen...
Er is nu bijna niks goeds meer te krijgen en de nachten kunnen ineens erg koud worden. Persoonlijk zou ik er mee wachten tot het voorjaar.
Je hebt dan veel meer keus en zit de groei er ook beter in.
Groet!
Waterplanten worden in tegenstelling tot (grond)planten beter verplant in het groeiseizoen. dwz vanaf mei.
In kleine vijvertjes zonder vissen kan practisch iedere waterplant. Zeker ook een waterlelie.Op voorwaarde dat die qua plantdiepte overeenstemt met de diepte van de vijver.