Ik weet niet echt of het een probleem is, doch een gedeelte van mijn geel lis in de moerasfilter is geel (de bladeren ook,ja)
Zou dit te wijten kunnen zijn aan weinig meststoffen in het water (dat zou natuurlijk positief zijn), of door een te grote doorstroming aan de wortels?
Ook merk ik op dat er groene rupsjes op de bladeren zitten die hele stukken wegeten; welke diertjes zouden dit kunnen zijn? mag ik die laten zitten, of verwijder ik ze beter, en zo ja, hoe dan (ik denk er niet aan manueel)
vr gr
Hey Filip,
ik denk dat dit chlorose is. Dat wil zeggen dat een plant niet in staat is om voldoende chlorofyl (bladgroen) aan te maken.
Vaak is dit te wijten aan het gebrek aan bepaalde sporenelementen (vaak ijzer). Ehm ik ben nogal huiverig om zulke sporenelementen aan het water toe te voegen... In grotere concentraties zijn ze namelijk nogal giftig..
Water verversen of een kleibolletje toevoegen kan wel eens helpen...
Overigens zijn er ook bepaalde virussen die chlorose kunnen veroorzaken.
Gr, Dennis.
dennis, het is normaal dat in deze tijd van het jaar sommige soorten lis (iris) gele / bruine bladeren krijgen. Dit zijn gewoon de bladeren van dit jaar die afsterven om volgend jaar nieuwe te komen. Ik heb vandaag nog rondgewandeld in enkel vijvercentra en alle lissoorten staan daar nu zo met gele en bruine bladeren
de mijne in mijn vijver zijjn trouwens ook zo
gewoon die bladeren aftrekken dicht bij de wortel wel zien dat je niet gans de "bladtak" aftrekt of neem gewoo neen schaar 😀
Het is echt wel heel plaatselijk, ik zou een fotootje inscannen en bijvoegen, maar ik krijg het niet op de goede plaats
Is wel waar wat Pietje zegt.. maar dan gaat het om de buitenste bladeren he
Als alle planten (incl jonge scheuten) geelverkleuring laten zien... dan kun je er van uitgaan dat het om chlorose gaat of iets wat daaraan gerelateerd is.
Gr, Dennis.
DNNS wrote: Is wel waar wat Pietje zegt.. maar dan gaat het om de buitenste bladeren he
idd dat was wat ik bedoelde zal eens foto bijsluiten van mijn irissen zoals ze er nu aan toe zijn
Yep, t'is me gelukt de foto's op de goede plaats te krijgen: bij mij is het lis langs de vijverkant, zowel links als rechts echt volledig geel, en niet zoals bij Pietje enkel bovenaan de toppen. Ik vind het gewoon raar dat niet alle planten geel zijn, en dat de gele beduidend kleiner blijven dan de groene. Ik heb een 3-tal weken mijn water veranderd, en nu heb ik de indruk dat de gele planten wel in het midden een iets groenere kleur beginnen te krijgen. Ik kan die chlorose-theorie dus wel geloven...
vr.gr. filip
Zijn die allemaal samen aangeplant ? Doe eens een vergeelde lis uit en kijk of de wortel intact is.
De fotos zijn nogal van ver genomen, kun je er geen detailfoto van nemen ?
Sorry, ik leef nog in de tijd van fototoestellen met filmpjes. Binnen een 2tal weken is mijn filmpje wellicht af.
Als de plantjes nog maar een paar weken in het water staan lijkt mij hun voorkomen heel normaal. Indien ze er reeds enkele seizoenen in vrtoeven is er inderdaad een of ander dat aan de voeding ontbreekt!
Wat de rupsjes betreft is er maa een manier om ze te verwijderen! Met de hand. Alle insecticides zijn uit den boze in het vijvermilieu!!
Bedankt voor de reply, de planten staan er al 3 jaar, en de rupsen zijn ondertussen verdwenen (samen met een gedeelte van de planten).
Ik vraag me nog steeds af wat voor beestjes het gingenn worden. Vlinders?
vr.gr. filip
ik heb een gelijkaardige vraag gesteld op een nl forum: http://www.nishikigoi-online.com/phpbb2/viewtopic.php?t=3890
indien jouw beestjes er hetzelfde uitzien zou het dus om de irisbladwesp kunnen gaan;
groeten etienne
Bedankt Etienne, zien er niet zo'n toffe diertjes uit, maar momenteel zijn er geen meer te zien op de bladeren.
vr. gr. filip