The Pond Library

Vraag en Antwoord

zwemvijver, Ph te h...
 
Notifications
Clear all
zwemvijver, Ph te hoog, veel algen ...

7 Posts
6 Users
0 Likes
13.7 K Views
alexo
(@alexo)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Beste Lezers,

Vorig jaar Juli hebben we een zwemvijver van 280.000 liter aangelegd met 2 filter compartimenten met Gele Iris.
In het voorjaar (April) werden nog 10 liter bacterien toegevoegd.

Het water is helder, echter de planten groeien niet goed (zeer slecht) en er komt veel draadalg.

We hebben UV lampen tegen zweefalgen _EN_ een ultrasoon tegen draadalgen, maar die kan niet volgen.

Meten is weten en wat had ik:
- PH van 8.3
- GH van 9
- KH van 3
- Fe van 0

Een beetje Googlen leert:
- PH te hoog geeft draadalgen
- Draadalgen geeft een te hoge PH

(kip of ei)

Al weken haal ik zeer regelmatig alle draadalgen eruit, maar de PH blijft hoog (en de planten groeien nog steeds niet goed).

Ik had vernomen dat:
- je eerst met Zoutzuur de PH moet verlagen (naar 6.8)
- Daarna met Calcium Chloride de GH naar 15 moest brengen
- En daarna met Natriumbicarboot de KH naar 8 moet brengen

Ik deed dus:
- 20 liter zoutzuur => PH netjes 6.8 (draadalgen gingen allemaal dood 😉
- 2 dagen nadien, 30 Kg CaCL2 => GH netjes naar 15
- 2 dagen nadie, 20 KG Natriumbicar => KH naar 7

hoera .... dacht ik.

Na 1 week:
PH terug 8.2
GH naar 12
KH naar 3

terug bij 0 dus ... en de draadalgen terug gelukkig en groeien als kool ...

HELP


   
Quote
alexo
(@alexo)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Hallo,

Ik merk niet veel reactie op deze post ... iemand intussen met gelijkaardige ervaringen ?

Dank
Alex


   
ReplyQuote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

je kan ook zinkoxcide halen bij de apotheek 10 Gram op duizend liter en je bent van je draadalg verlost voor de rest van de zomer je planten groeien niet omdat de draadalg de voeding wegneemt
zinkoxide werkt ik heb het ook uitgetest in de vijver met vissen als eenmaal de planten opweg zijn gaan de draadalgen ook achteruit je zal ze wel nooit volledig weg krijgen Grtz Gis


   
ReplyQuote
KoentjeKoi
(@koentjekoi)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 11
 

Zoutzuur in je vijver? Dat lijkt me toch zeer ONverstandig! Met dat spul kun je bijna door alles heen laten branden, en dan gooi je het in de vijver? En je wilt er ook nog in zwemmen? Hmmmm.... Oké, het is wel wat verdunt, maar toch. Het is en blijft lelijk spul!

Ook zo'n oplossing met zink lijkt me niet echt verstandig. Het lijken me meer oplossingen voor de korte termijn, terwijl je juist voor de langere termijn moet zorgen.

Het is toch de bedoeling van een zwemvijver, of in een door een natuurlijke filtratie helder gekregen water te kunnen zwemmen. Dan zou ik niet met chemische troep in mijn vijver gaan lopen klooien. Grote kans dat je de bacterien die je juist WEL nodig hebt, om zeep hebt geholpen.

Ik heb zelf in een tuincentrum met vijverafdeling gewerkt, en zelf heb ik ook enkele vijvers. Niet zo groot als die van jou, maar goed. Bij ons in de winkel hebben we ook vaak van dit soort klachten gehoord, en met goede afloop verholpen.

Als je PH waarde boven de 8.0 ligt (beste is 7.5), dan kan je het proberen te verlagen met Maerl kalk. Te hoog betekent te zuur, lijkt me dan niet logisch dat je dan met zoutzuur aankomt !? Ook zijn er verpakkingen van PHmin in de verkoop verkrijgbaar, alleen deze zijn niet goedkoop, en niet in dusdanige grote verkrijgbaar.

Wat betreft je KH en GH, is het logisch dat je vijverplanten niet goed groeien, en daardoor de algen de overhand krijgen.

De KH-waarde geeft de carbonaathardheid of zuurcapaciteit aan. Eén van de belangrijkste eigenschappen van de carbonaathardheid is het 'bufferen' van zuur. Een voldoende hoge KH-waarde van het water voorkomt de toename van zuren.

Carbonaat ontstaat wanneer vrij CO2-gas zich verbindt met calsium. Wanneer de micro-organismen in uw vijver gezond zijn en voldoende CO2 produceren en er ook calsium (GH-waarde) aanwezig is, zal de carbonaathardheid (KH-waarde) stabiel blijven of zelfs lichtjes stijgen. Dit is een gunstig ontwikkeld milieu.

Een te geringe activiteit van de micro-organismen en/of een te lage GH-waarde zorgt voor een dalende KH-waarde. Dit noemen we stagnatie.

De KH-waarde heeft direct invloed op de pH-waarde. Is de KH-waarde te laag, dan kan de pH-waarde snelle schommelingen vertonen. Als u ervoor zorgt dat de KH-waarde minstens 5 is, blijft de pH-waarde stabiel.

De hardheid van water kan sterk verschillen en hangt af van de aanwezigheid van calsium- en magnesiumzouten in het water. De hardheid heeft een belangrijke invloed op de zuurtegraad van het vijverwater en de hardheid hangt dan ook nou samen met de pH-waarde. Hoe harder het water hoe alkalischer. Een tweede invloed van de hardheid is deze op het osmoseproces (de interne zout/waterbalans) van de koi. In hard water heeft de koi minder problemen om het osmoseproces opgang te houden dan in zacht water. Daarom voegt men soms zout aan het vijverwater toe om de osmoseregulatie van de koi wat de verlichten als deze gestresseerd of ziek is.

De GH-waarde wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheidsgraad). Zorg voor een GH-waarde van ten minste 8 en streef naar een optimale waarde van 12.

Zorg er dus voor dat je KH tussen de 6 en de 10 ligt, en de GH tussen de 8 en de 12. Als je ervoor zorgt dat deze waarde's goed blijven zal je zien, dat je planten gaan groeien, het water helder wordt/blijft en de algenvervuiling verdwijnt.

Houdt er echter wel rekening mee dat een algenbloei in het voorjaar en een warme zomer, normaal is.


   
ReplyQuote
jeansutens
(@jeansutens)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
 

Hoe kom je er eigenlijk bij dat als de ph te hoog is, je water zuur is? Lage ph waarden staan voor zuur water.


   
ReplyQuote
vijverken
(@vijverken)
Eminent Member
Joined: 17 years ago
Posts: 38
 

Om uw draadalgen op een volledig natuurlijke en onschadelijke manier onder controle te krijgen; ECOTREAT MAINTENANCE gebruiken. Dit zijn bacterien in poedervorm. Dit product bestaat ook in "proffessional" versie wat voor U gezien de grootte van uw vijver het overwegen waard is.


   
ReplyQuote
nirak
(@nirak)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 3
 

Wat zeker ook kan helpen zijn zuurstofstenen, wij hebben er 2 in het zwemgedeelte en 4 in het moerasgedeelte. Ons water is heel zuiver, geregeld halen we wel groene slingers uit het moerasgedeelte maar het staat ook heel zuiver. Het zwemgedeelte wordt af en toe eens gereinigd met de water zuiger wat goed resultaat leverd. Ik zou met niet teveel producten prutsen in de zwemvijver, je moet er toch ook nog kunnen in zwemmen wat toch de bedoeling is van een zwemvijver.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.