The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Zoutgehalte meten?

 

(@jeany)
Eminent Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 37
Topic starter  

Ik heb na lang aarzelen toch maar besloten om een bepaalde hoeveelheid zout toe te voegen aan mijn vijvers, mede door een gewonde Gueldenstaedti. Mijn vraag is nu hoe houd ik het gehalte op peil, oftewel hoe meet ik het zoutgehalte?

Thanks,

Jeany


   
Citeren
 PV
(@PV)
New Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 1
 

Volgens mij het beste met een electronische geleidingmeter (noemt men dan een Zoutmeter) en koste toen iets meer als 125 gulden als ik me niet vergis. Deze is bij bijna iedere koi-dealer aan te schaffen.
Laat je vervolgens goed informeren hoe deze te gebruiken.

Had hiervoor zo'n zoutmeter van superfish (in combinatie van met een thermometer) gekocht die je dan in het water moet laten drijven, maar deze is moeilijk af te lezen en lang niet zo nauwkeurig. Hij is misschien goed voor een zoutwater aquarium maar niet voor dat "beetje" zout wat je dat eventueel in de vijver gooit.

Mijn ervaring met een ruime hoeveelheid zout is wel dat het een nadelig effect heeft op diverse planten, bladeren van de waterlelies kunnen geel worden bijvoorbeeld.
Kreeg ook het idee dat de groei van de planten wordt geremd.

PS:Zag dat de Heer Boeykens heeft in de artikels ook nog een stuk staan over Zout.


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Jeany, andere mogelijkheden naast de electronische zijn een hydrometer en een zout test kit, deze laatste zul je over het net vanuit de U.S. moeten bestellen.
Groeten
Hugo


   
BeantwoordenCiteren
(@jeany)
Eminent Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 37
Topic starter  

Thanks voor de reply's. Ik ga voor de hydrometer als ik tenminste een leverancier kan vinden. By the way, de rugwond op de steur geneest tot nu toe goed. 🙂


   
BeantwoordenCiteren
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 260
 

De correcte manier om het zoutgehalte te meten gebeurt met een refractometer. Dat is een toestel om de brekingsindex van een stof te bepalen.
Het gebruik er van is heel simpel. Op het prisma legt men twee tot drie druppels water. Het scharnierend daglichtplaatje wordt gesloten zodat het water zich gelijk verdeeld over het prisma. Het daglichtplaatje wordt naar het zonlicht gehouden en in het oogstuk van het toestel kan men de concentratie en het specifiek soortelijk gewicht van zout in water aflezen.
Het nadeel van dit mooie toestel is dat het vrij duur is (meer dan 10.000 BEF).

Ed.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.