The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Water wordt groen

14 Posts
7 Users
0 Likes
3,826 Views
alain1588
(@alain1588)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 19
Topic starter  

🙁 Hallo,
Een maand geleden heben we een vijvertje van ongeveer 2 meter bij 2 meter gemaakt, met een diepte van ong. 70 cm.
Zwarte plastic follie gebruikt, en gevuld met kraantjeswater. Na 4 dagen hebben we er 10 zuurstofplantjes ingelaten, en een waterlelie.Op de bodem ligt een 2 cm. laag substraat. Na drie weken wordt het water groen, en zwerft er wat ik het best kan omschrijven als groene wol over de bodem. De plantjes worden er ook een beetje mee bedekt. Als ik er wat afschep van de bodem, komt het boven als groene slierten, draadalgen? Hoe kom ik er van af, en hoe krijg ik mijn vijverwater terug helder?
Sedert we de planten er hebben ingezet, heb ik ook een paar diertjes op de bodem opgemerkt, die lijken op regenwormen, maar met verschillende pootjes, zijn die kwadelijk, en kan iemand mij zeggen, wat deze diertjes zijn? Ze zijn ongeveer 4 cm. lang, en donker van kleur.
Onze vijver staat half zon/half schaduw.Geen vissen.
Graag een antwoordje ..
Groetjes,
Alain


   
Quote
Buzz
 Buzz
(@buzz)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 18
 

Als je water groen kleurt en op groene soep gaat lijken heb je last van zweefalg.
Je beschrijft ook slierten wat lijkt op draadalg.

Je kan 2 dingen doen.

1. een pompje met een uv filter aansluiten tegen zweefalg (als het dit echt is) En een test setje kopen om je waterwaardes te meten en zonodig deze waardes bijsturen. Verkeerde waterwaardes zijn vaak de oorzaak van draadalg en slechte planten groei.

2. Laat de boel voorlopig zoals het is en laat de natuur je vijver vanzelf herstellen. Je hebt net een nieuwe vijver aangelegd en deze heft de tijd nodig om in balans te komen. Dit kan wel 1 a 2 jaar duren. Maar het resultaat is een vijver die niet meer bijgestuurd hoeft te worden.

Ikzelf zou voor optie 2 kiezen. Je zit dan voorlopig tegen een vieze plas aan te kijken maar op de lange duur heb je er meer resultaat van.

Groeten.


   
ReplyQuote
Frederik
(@frederik)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 111
 

Als je vijver vol in de zon ligt heb je meer kans op draadalg dan een vijver die bijvoorbeeld maar een halve dag in de zon ligt.
Je geeft aan dat je ongeveer 10 zuursrofplantjes in je vijver hebt gezet. Dat is veel en veel te weinig om een vijver goed helder te krijgen, maar ook om te behouden. Voor 1000 liter water heb je minimaal 5 bosjes waterplanten nodig (die kun je in substraat of in vijveraarde zetten). Als je een vijver hebt van 200x200x0.70 kom je uit op een inhoud van globaal 28.000 liter. Je hebt dus een hopeloos tekort aan water/zuurstof planten. Op planten vooral niet bezuinigen !
Verwijder zoveel mogelijk draadalg en plaats ruim zuurstofplanten bij.
Daarnaast moet er bacterie leven in je vijver komen zodat er een goed evenwicht gaat onstaan (water moet leven). Lees de artikelen hier hier op de site staan nog eens na.
Heel veel vijverproblemen kunnen voorkomen worden door eerst je goed te laten informeren en dan pas tot uitvoering overgaan.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Goede tips allemaal. Het is perfect normaal dat een nieuwe vijver wat groen wordt. Als je waterwaarden in orde zijn en er genoeg bacterieleven aanwezig is zal met der tijd de groene zweefalg verdwijnen. De zuurstofplanten zullen inwortelen en zo meer voedingsstoffen uit het water halen. De waterlelie zal een grotere bladmassa aanmaken die het wateroppervlak zal bedekken zodat niet teveel zonlicht kan doordringen.

Verwijder in ieder geval zoveel mogelijk draadalg manueel. Let er goed op dat uw zuurstofplanten niet verslijmen of verslonden worden door draadalg anders kunnen ze niet meer groeien.


   
ReplyQuote
Spike
(@spike)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 65
 

Sorry Frederik ,ik denk dat je je een beetje misrekent
hebt.2,00x2,00x0,70 is nog altijd een inhoud van 2800 l.
Je hebt wel gelijk dat 10 zuurstofplantjes te weinig zijn.

Vrgr.


   
ReplyQuote
Frederik
(@frederik)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 111
 

oeps, hoofdrekenen is nooit mijn stekrste kant geweest 😉


   
ReplyQuote
alain1588
(@alain1588)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Iedereen bedankt voor de waardevolle tips!
Ga vooreerst de waterwaarden van de vijver meten, en nog zuurstofplantjes toevoegen. Hoeveel zuurstofplantjes per 1000 L.?,zodat ik weet hoeveel bosjes er nog bij moeten.
Hou julie op de hoogte bij het verloop!
Vriendelijke groeten,
Alain


   
ReplyQuote
Frederik
(@frederik)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 111
 

Voor 1000 liter water heb je minimaal 5 bosjes waterplanten nodig. En wat het meten van waarden betreft. Kun je rustig overslaan. Die waarden zullen zowieso afwijken van wat men als gewenst ziet. Je krijgt er gelijk de neiging van om met allerlei middelen die waarden te gaan veranderen = ingrijpen in de vijver.
Goed leidingwater+ voldoende planten en dan maar rustig een jaar afwachten en kijken hoe het zich ontwikkeld.


   
ReplyQuote
Spike
(@spike)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 65
 

Je mag ook andere planten in je vijver plaatsen zoals
lisdode,gele lis en verschillende rietsoorten.Het is best
dat je deze plant in mandjes met vijversubstraat en
zo weinig mogelijk aarde.Zo komen de wortels goed in
contact met het water en halen ze optimaal hun voedsel
uit het water en bestrijden zowel zweefalg als draadalg.

Vrgr.


   
ReplyQuote
FILIP
(@filip)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 59
 

Ik heb ook een pas aangelegde vijver (zo'n 2-tal maanden)van 45.000ltr, met een moerasgedeelte gevuld met 7 ton kiezelsteentjes (waarop aangeplant geel lis en en een potje filterstart van oase) waarover ik het water filter met een pompje van 3.000 ltr .
De vijver is gevuld met voor 3/4 grondwater (ik woon in een agrarisch gebied, dus veel meststoffen) en 1/4 leidingwater.
De 3.000 ltr per uur valt wel via een watervalletje in het water(zuurstofvoorziening) . Er zwemmen 3 vissen goudwindes rond (die geen eten krijgen), en er zijn zelfs geen zuurstofplanten aanwezig. De vijver ligt heel de dag in de zon en is max. 1m10 diep. En nu komt het: na de in eerste instantie groene algen (die ik allemaal heb weggeschept, na met een borstel over de bodem te hebben geborsteld) kwam er vervolgens de erwtesoep (zweefalgen), zodat ik geen 10 cm diep meer kon zien.
En juist toen ik begon uit te kijken naar uv-lampen, anti-algenprodukten en dergelijke verdween de erwtesoep op 2 dagen tijd.
Ik denk dus dat, wanneer je zuurstofvoorziening hebt, en een biologische filtermassa, en nog wat planten die de meststoffen elimineren, je met enig (of wat meer) geduld toch weer helder water krijgt.
succes
Filip


   
ReplyQuote
3821anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

3 goudwindes is wel een beetje zielig! Ik hoop dat jouw vijver helder blijft, want een biologisch evenwicht lijkt me onmogelijk.


   
ReplyQuote
Frederik
(@frederik)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 111
 

Filip, ik vrees dat het een groot drama wordt die vijver van je. Geen zuurstofplanten !!! En enkel een paar gele lis-doddes.
Maar beginnen met UV-lampen, anti-alg middelen. Het is in mijn beleving echt de omgekeerde wereld.


   
ReplyQuote
FILIP
(@filip)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 59
 

Beste Frederik,

Maak je maar geen zorgen om mijn (zwem)vijver. Die enkele gele lis-planten zijn er een 80-tal in totaal, die reeds volop scheuten krijgen en voortreffelijke waterzuiveraars zijn. Gezien de slechts 3 vissen wordt het water niet zwaar belast, dus de zuurstofvoorziening zal ook niet in het gedrang komen, zeker gezien de waterval van 1,5 meter lengte. Zwemvijvers worden nu eenmaal zonder zuurstofplanten en met maar enkele vissen ontworpen. En zoals je kon lezen begon ik nog maar rond te kijken naar uv-lampen en anti-alg middelen, doch heb deze nooit gebruikt. Deze zin was dan ook meer bedoelt om Alain moed te geven, en duidelijk te maken dat er nog anderen zijn die zich dezelfde zorgen maken.
Moest mijn heldere water ooit weer troebel worden, lees je er verder wel weer over op deze site.

vriendelijke groeten
Filip


   
ReplyQuote
Frederik
(@frederik)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 111
 

Ach ik had ook niet begrepen dat het om een zwemvijver ging. Snap het nu beter. Blijf me toch wel afvragen hoe je het water schoon/helder denkt te kunnen houden. Maar wellicht dat ik je daar nog eens over hoor. Met deze dagen mag je blij zijn dat je een zwemvijver hebt 🙂


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.