The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
wat moet ik doen aan de waterkwaliteit van mijn zwemvijver

 

 mvh
(@mvh)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Ik heb een zwemvijver van 7x3,5x1,5 zwemgedeelte wat via een waterval overloopt in visgedeelte/filter 6x3x1 2 parte pomp systemen zwem in/uit hyl filter in/zwem uit , uv lamp etcetc.
De vijver ligt er 2 jaar en is kraakhelder alleen...de planten doen het slecht,al een keer alle planten vervangen, bladeren worden geel, groeien voor geen meter , ook zuurstofplanten op 1 meter diepte doen het slecht. beetje draadalg, niet exteem maar wel aanwezig.
Ik heb nog nooit iets toegevoegd ,maar er wordt veel in gezwommen dus toch zorgen over kwaliteit water.
watertest resultaten;
ph 8,5 /gh 8/ kh 5/ nh3 0,5/no2 0/ no3 0/ 02 0,1
Ik hoop dat jullie mij een goede tip kunnen geven


   
Citeren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 310
 

Hallo,

Hoewel ik geen verstand heb van zwemvijvers, kwam er bij mij het volgende op:
In de visvijvers worden de planten bemest door de uitwerpselen van de vissen, maar bij een zwemvijver zal dit natuurlijk niet gebeuren, misschien kan je hier bemestingskorrels voor gebruiken? Het is dan wel zo dat je ook algen meer voeding gaat geven.

Grtz.


   
BeantwoordenCiteren
 mvh
(@mvh)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Bedankt voor uw reactie maar;
In het zwemgedeelte zitten geen vissen , in het lager gelegen gedeelte verbonden door een waterval zitten de vissen en planten. De planten worden m.i.wel bemest door de vissen. Dus daar kan het niet aan liggen. Ook tussen het filtergedeelte zwemmen de vissen.
Graag nieuwe reactie''s


   
BeantwoordenCiteren
(@waterbeest)
Reputable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 240
 

Ook ik heb geen ervaring met zwemvijvers maar je zou de waterwaarden nog iets kunnen verbeteren voor de planten. De GH zit aan de onderkant van wat nog acceptabel is en de KH kan ook beter wat hoger zijn. Hier staat duidelijk uitgelegd waarom deze waardes ook voor planten belangrijk kunnen zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 92
 

het klinkt mij toch als een voedings tekort voor je planten.
Wat bemesting door de vissen betreft denk ik dat je wellicht te weinig vis hebt voor de hoeveelheid planten, deze argumenten dus niet te snel van tafel vegen.
je waterwaardes zijn niet verkeerd.
Het feit dat je wel iets van draadalg hebt is ook een teken van gezond water

hoeveel vissen heb je er in zitten en hoe groot zijn deze?
hoeveel voer krijgen ze?

Je schrijft dat je een planten/vis gedeelte hebt van 6 x 3 meter (18m2) hoeveel hiervan is bezet met planten?


   
BeantwoordenCiteren
 mvh
(@mvh)
New Member
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

ongeveer 2x3 meter filter met gele lis en holpijp en dan nog 4 flinke bakken met snoekkruid , 2 met zwanenbloem en 1 met waterwegebree. dan op 1 meter diepte een waterlelie, glanzend fontijnkruid ,wateranemoon ofzo(wit bloemetje als ie boven komt) en vederkruid.
er zitten 3 hele grote goudkarpers in ,een grote koi en 6 kleine/middel koi , 9 flinke windes en een goudzeelt, 2 grote serasas,en dan nog wat klein spul stuk of 10 . Ik maak me het meeste zorgen over de NH3waarde van 0,5 ...is dat niet veel te hoog? Wat zouden jullie adviseren om toe te voegen? Bacterien in het filtergedeelte of PH- of GH+ KH+ of een combi zeg t maar ......


   
BeantwoordenCiteren
(@patsnake)
Reputable Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 293
 

de NH3 waarde is het ammonia. Dit zouden de planten moeten omzetten naar nitraat. voor je waterwaardes zou ik niks toevoegen want deze zitten allemaal goed, wat Waterbeest zegt klopt ook maar is niks om ongerust te zijn.
Ik zou in je plantenfilter toch een soort van mest bijdoen die geschikt is voor vijvers ( dus ook vriendelijk is voor vissen ).
Zoals mathenpeggy ook zei, ik denk dat je vis-bezetting te klein is voor het aantal planten.
Je kunt bv hetzelfde zien aan "land"planten. zet ze in slechte grond, geef ze nooit mest en dan worden ze ook geel en sterven na een tijdje. Dit is er volgens mij aan de hand bij jouw planten


   
BeantwoordenCiteren
(@skrans)
Estimable Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 104
 

zoals

mathenpeggy & Patsnake all zeggen

er is een makkelijke optie meer vis:) meer voeren:rolleyes: des te meer lol aan je vissen


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.