Wij hebben sinds begin juni een kleine (1100l) terrasvijver, die 80cm boven de grond is gebouwd.
In het begin was het water enorm groen, maar ik heb de natuur zijn werk laten doen, met behulp van een wilgentak, en het water was vrij klaar geworden.
Nu met de laatste week aanhoudende warmte en zon, heeft het water, aan de oppervlakte een constante temperatuur van 27° en wordt het water terug groen.
Ik vermoed wel dat de algen met der tijd terug zullen verminderen, maar wat moet ik nu doen om het water minder warm te houden.
Vanaf wanneer is het niet meer gezond voor de vissen of de mosselen.
Onze waterlelie begint goed te groeien, en de zuurstofplanten doen het ook goed.
Wat doe ik nu best?
Dank je voor tips en goede raad
Marleen
Zorgen dat de vijver veel schaduw krijgt en het water verversen. Ververs het water niet te veel ineens, door de temperatuurschok zouden de vissen in de problemen kunnen komen.
Normaal gesproken is het planten van wat lelies een prachtige oplossing voor het brengen van schaduw en dus verkoeling.
De hoge temperatuur van het water wordt mijns inziens vooral veroorzaakt door manier waarom de vijer geplaatst is. De bakstenen worden warm door het zonlicht en geven dat door aan het water.
Achteraf gesproken, je hebt er niet veel aan ik weet het, was het handig geweest om isolatiemateriaal te plaatsen tussen stenen en vijver.
Een andere mogelijkheid is het afschermen van de zijkant van de bak met planten of een plantenbak oid. Als je zorgt dat de stenen niet meer warm worden zal het water ook niet zo warm worden. Water warmt namelijk vrij moeilijk op (door spiegeling en hoge soortelijke warmte).
Wat je niet moet doen is zorgen dat de vijver helemaal geen licht meer krijgt want dan gaan je waterplanten minder groeien. Dus het liefst de bakstenen volledig afschermen en het wateroppervlak niet.
Hoge watercirculatie zorgt trouwens ook voor versneld opwarmen.
schizo wrote:
De bakstenen worden warm door het zonlicht en geven dat door aan het water.
Hoe zie je dat voor je...?
Gr, Dennis.
Nou kijk maar op de foto. Het wateroppervlak is niet erg groot, daarbij komt dat het spiegelend is dus niet snel op zal warmen door de zon. Als een vijver in de grond gegraven is warmt hij ook niet zo snel op naar 27 graden. Het lijkt me wat onlogisch dat het water 27 graden warm kan worden doordat de zon op dat kleine oppervlak schijnt. Daarom denk ik dat het komt doordat de zon op dat bakstenen muurtje schijnt en op die manier het water verwarmt.
Ben je het niet met me eens ? (mag hoor :))
schizo wrote:
Ben je het niet met me eens ? (mag hoor :))
LOL, niet helemaal. Maar ik houd het gezellig hoor 😉
Ik denk niet zo zeer dat de bakstenen de warmte het doorgeven, maar dat het eerder komt door het kleine watervolume en weinig isolatie. Met deze temperaturen (of eigenlijk die van afgelopen week) kan dat zeer snel opwarmen. De lucht rond de verhoging is ook lekker warm en kan het water nog eens extra opwarmen.
Misschien moet je het juist zien als een gebrek aan isolatie... De 80 cm zitten niet in de grond, die erg veel warmte zou tegenhouden. In plaats daarvan staat zij boven de grond en wordt omgeven door warme lucht.
Ligt dus eerder aan de verhoging dan aan de bakstenen (maar t is een detail)
Marleen,
ik raad je aan om op warme dagen schaduw te creëren, desnoods met een parasol, en met behulp van waterwissels de temperatuur onder de 25 graden te houden.
Gr, Dennis.
Nou dat stond ook in mijn post, isolatie... En om het water te verwarmen zonder via het wateroppervlak te gaan zal het toch echt via de stenen moeten :). Ik bedoel dus ook niet dat het bij een houten bak niet warm zou worden. Misschien is het wel mooi om er een plantenbak voor de metselen tot halve hoogte met daarin wat planten. De aarde die daarin zit zou zeker helpen met koel houden...