The Pond Library

Vraag en Antwoord

Vragen van een begi...
 




Vragen van een beginneling : zweefalgen ???

Lid
Berichten: 10
Topic starter

Hallo iedereen,

Dit is mijn eerste posting op dit forum.

Wij hebben een siervijver in polyester, inhoud ongeveer 18.000 liter met een behoorlijk aantal siervissen waaronder enkele steuren en ook enkele koi-achtigen.

Gezien de aanwezigheid van deze laatsten is de plantegroei beperkt tot een kleine 'ingemetste' moeraszone en nog enkele ingemetste zones aan de vijverrand waarin voornamelijk oeverplanten groeien. In de vijver staan ook enkele manden met waterlelies.
De vijver is gemiddeld (overal) 1 meter diep. Het wateroppervlak is zodoende 18m².

Een Aquamax 10.000 pomp voert het water naar een 3-kamerfilter (2x1x1 m= 2.000 liter) De eerste kamer is gevuld met borstels, de tweede met Japanse matten en de derde met alfagrog.
Voor het water de filter inloopt, passeert het een "Pro Clear Advantage UV 55 watt" toestel.

Verder is er ook een element in de vijver dat voor 'luchtbellen' (zuurstof) zorgt.

De filterinstallatie werk constant. De luchtbellen zijn geprogrammeerd zodat ze met een interval van 30 minuten een half uur voor de nodige extra zuurstof zorgen (voornamelijk voor de steuren).

De vijver (in bovenvermelde beschrijving) is nu ongeveer één jaar en tot voor enkele weken waren wij (terecht) fier op het kristalhelder water.

Sedert enkele weken zitten we echter met een vervelend probleem. Hoewel het vijverwater in feite zeer helder is (tot op de bodem zien is geen enkel probleem) worden we, zodra het warmer wordt en de zon volop schijnt, geconfronteerd met, wat ik zou beschrijven als 'opstijgende groene stofdeeltjes'. Ik vermoede als 'beginneling' dat het hier gaat om zogenaamde zweefalgen (juist ???).
Onderaan op de vijverbodem ligt immers een stoflaag van ongeveer 1 cm dik (ik vermoed o.a. ook de uitwerpselen van de vissen). En het lijkt wel dat die 1 cm dikke laag (bij zeer zonnig en warm weer) begint te gisten waardoor 'groene stofdeeltjes (zweefalgen ?) vanop de bodem naar de oppervlakte komen opgestegen (waar ze soms gaan samenklitten).

Nochtans hebben wij onze volledige filterinstallatie met UV-lamp laten installeren door vakmensen van een zeer degelijke winkel (gekend als zeer degelijke koi-verdeler).

Ook gebruik ik af en toe onze 'Pondovac 3' (slibzuiger). Hierover ben ikzelf niet 100% tevreden : de bodem 100% reinigen is een utopie ... bovendien ben je al vlug 3.000 liter water kwijt ... heb ik soms problemen met de aanzuigkracht van de Pondovac ... en zoals aangehaald : het uiteindelijk resultaat kan altijd beter.

Voilà ... op die manier hebben jullie een idee over onze vijverinstallatie ...

En nu enkele vragen :

Gaat het hier (zie mijn hogervermelde beschrijving) inderdaad over zogenaamde 'zweefalgen' ?

Wat kan hier de oorzaak zijn dat deze opduiken in onze vijver ? ... uiteraard kan alles beter ... maar wij beschikken toch over een vrij behoorlijke filterinstallatie ... denk ik zo ?

In de vakliteratuur lees ik dat een goede UV-lamp ervoor zorgt dat 'algen' geen kans krijgen ... nochtans - als ik kenners mag geloven - behoort onze UV-lamp (toestel) tot de betere klasse ...
De lamp werd onlangs nog gereinigd ... geeft nog steeds een blauwe kleur ... en is net één jaar oud ... ik veronderstel dat deze lamp nog functioneert ??? ... Trouwens hoe kun je zien dat een UV-lamp 'versleten' is ???

De luchtbellen (het gaat hier over 'luchtbellen' geen 'luchtbelletjes') ... zijn zij misschien de oorzaak van het ontstaan van de zweefalgen ?

Beste kenners (onder jullie) ... als beginneling sta ik open voor alle goede (en gefundeerde) raad en advies ... Ik hoop dan ook dat ik via dit forum antwoorden ga krijgen op bovenvermelde vragen ... en misschien weten jullie mij ook te melden hoe ik van die vervelende zweefalgen (???) verlost kan worden.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Natuurvriend.


   
Lid
Berichten: 50

de uv lamp vervang je best jaarlijks , de lamp geeft niet perse minder licht maar de effectieve uv straling vermindert wel en is alleen effectief in een bepaald bereik

naar mijn mening is het ook een fabeltje dat koi's en planten niet samengaan ,mijn vijver staat vol met planten en de waterpest is het enige waar ze af en toe aan knabbelen ( geen probleem,zo blijft het onder controle, is trouwens goed voor de spijsvertering van de vissen ) kijk maar in mijn onderschrift welke planten werken

het probleem van het slib kan je oplossen door een omgekeerde bodemdrain te installeren ( maar dat vraagt aanpassingen aan je filtersysteem )

het probleem van de groene vlokken die bovendrijven kan je oplossen door een skimmer te plaatsen ( of ze er gewoon dagelijks uitvissen met een fijn schepnetje )


   
Lid
Berichten: 646

Moi, welkom op het forum.

Als ik je verhaal goed begrijp heb je de pomp in de vijver liggen, een pompgevoed systeem.
De volgorde is dan pomp,UV,filter. Jij hebt de UV na het filter staan, dus zou eerst de UV verplaatsen.

Hokie


   
Lid
Berichten: 10
Topic starter

Hallo Mike,

Eerst en vooral ... bedankt voor je snelle reactie.

Wat je adviezen en bemerkingen betreft ...

1. ik zal eerstdaags een nieuwe UV-lamp installeren. Ik blijf het echter eigenaardig vinden dat je blijkbaar enkel op basis van de 'leeftijd' van de uv-lamp moet besluiten dat ze veel van haar 'vermogen' kwijt is ... M.a.w. je kunt je blijkbaar nergens anders (bvb. via een testkit) op baseren om te stellen dat haar werking ondermaats is geworden.

2. ook onze koi's en/of koi-achtigen eten niet van de oeverplanten (dotterbloem, snoekkruid, gele lis, enz ...) en ook niet van de waterlelies. Maar we hebben al massa 's zuurstofplanten in de vijver aangebracht .... en de koi's (koi-achtigen) beschouwen deze zuurstogplanten blijkbaar als lekker tussendoortje.

3. ik had op internet ook al iets gelezen over de werking van een 'omgekeerde drain' ... Probleem is echter : de verbinding van de vijverpomp met de filterinstallatie en de verbinding van de filterinstallatie met de vijver zit voor een groot gedeelte ondergronds. De grote filterbak (215 x 100 x100) bevindt zich achter de tuinchalet en de leidingen van/naar de vijver lopen onder een tuinpad. Om alles terug open te breken ... dat zie ik echt niet zitten ...
Ik heb gisteren echter mijn Pondovac gebruikt en heb het slibwater via een ultrafijne filterdoek in een opvangbak laten terugvloeien in de vijver. Ik weet dat dit misschien ook geen 100% garantie is op een 100% zuivering ... maar het zal zeker een verbetering zijn en bovendien is er telkens geen waterverspilling van +/- 3.000 liter vijverwater.

4. een skimmer ... als ik de informatie (op het internet) lees, is blijkbaar ook hier een verbinding met een filterinstallatie nodig ... dus ook hier zitten we met (opnieuw) 'breekwerk' .... Ik hoop dus dat een frequenter gebruik van de Pondovac (nu we het vijverwater toch kunnen recupereren) ervoor zal zorgen dat de bodem minder vervuild geraakt en de zweefalgen (ook mits een nieuwe uv-lamp) minder aanwezig zullen zijn. Mocht dit echter niet het geval zijn ... dan zal het inderdaad moeten gebeuren met een schepnet.

Aan Hokie,

Ook bedankt voor jouw reactie ...

Hier moet echter een misverstand zijn : de UV-lampinstallatie staat VOOR de filterinstallatie (tussen de aanzuigende vijverpomp en de ontvangende filterinstallatie).

Met vriendelijke groeten,

Natuurvriend.


   
Lid
Berichten: 50

Natuurvriend;30739 wrote:

4. een skimmer ... als ik de informatie (op het internet) lees, is blijkbaar ook hier een verbinding met een filterinstallatie nodig ... dus ook hier zitten we met (opnieuw) 'breekwerk' .... Ik hoop dus dat een frequenter gebruik van de Pondovac (nu we het vijverwater toch kunnen recupereren) ervoor zal zorgen dat de bodem minder vervuild geraakt en de zweefalgen (ook mits een nieuwe uv-lamp) minder aanwezig zullen zijn. Mocht dit echter niet het geval zijn ... dan zal het inderdaad moeten gebeuren met een schepnet.

er zijn ook skimmers die volledig vrij op het water drijven zoals deze
http://www.velda.com/index.php?id=56&show=100083&lang=nl
( bestaat ook van andere merken en prijsklassen ) het gefilterde water gaat langs onder terug rechtstreeks de vijver in , en het enige wat je hoeft te doen is regelmatig het mandje legen

sommige modelen kunnen met de waterstraal die er van onder uitkomt trouwens bodemslib loswoelen wat bij sterke vervuiling in eerste instantie voor troebel water zorgt maar dit word dan weer door je primaire filter opgevangen en na enkele dagen is het water weer helder


   
Lid
Berichten: 10
Topic starter

Hallo Mike,

Heel erg bedankt ...

Die skimmer lijkt me best een goeie (nood)oplossing.

Natuurvriend


   
Lid
Berichten: 646

Moi,

indien je besluit om een drijvende skimmer te nemen, zou ik toch iets meer geld uitgeven, en dan die van Oase kopen.
Deze zorgt tevens voor extra zuurstof in het water en heeft een pomp die krachtiger is. M.a.w. zuigt dus meer aan. tevens vind ik hem mooier in de vijver liggen dan die van Velda.
Heb vroeger beiden gehad, Oase beviel me beter, ook betere kwaliteit. Ben echter overgestapt op een wandskimmer.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.